RECEPTI ZA SAPUNE






SAPUN S MIRISOM LIMUNA
                                                                                     











SAPUN S MIRISOM LAVANDE                         











ČOKOLADA S NARANČOM I VANILIJOM











" TOČKASTI" SAPUN








AFTER EIGHT                                                     










MORE                                                                                               










BOŽIĆNI SAPUN 1                                                                     










BOŽIĆNI SAPUN 2                                                                             







                                                                                                               


KASTILJANSKI SAPUN










SAPUN OD KONOPLJE



44 komentara:

  1. Draga Sandra,
    veliko hvala na iscrpnim i vrlo korisnim informacijama. Isprobala sam i uspjela :)! Još moram malo kombinirati mirise i boje, ali to je već stvar individualnih afiniteta i prakse.
    Ako može još koji savjet iz tvog iskustva:
    - gdje se mogu kupiti listići za mjerenje ph, i je li 5,5 najoptimalniji za korištenje?
    - da li se sapuni mogu pokriti kad ih se stavi na sušenje? naime, živim u gradu i sad su na balkonu, ali gradska prašina se taloži (pogotovo na one koji su od čistog maslinovog ulja i trebaju dugo stajati na zraku). molim savjet?

    Još jednom hvala na prekrasnom blogu, tvojem trudu i vremenu!

    Lijep pozdrav,
    Tamara

    OdgovoriIzbriši
  2. Baš mi je drago da si uspjela!!! Baš sam sretna, jer sam upravo iz tog razloga i napravila ovaj blog, da nekome bude koristan. Vidiš uopće nije bilo teško! A što dalje bit će ti sve zabavnije i lakše. Mirise i boje ćeš već prema ukusu, raspoloženju i prigodi prilagođavati. Najvažnije da si krenula!
    Naravno da može savjet. Ja ti živim u relativno malom gradu gdje teško nabavljam neobične stvari pa ih dosta naručujem preko interneta. ph listiće isto tako. Odi na posude i pomagala pod točkom 11 imaš ph listiće klikni na naslov uz točku 11 i imaš link gdje ih naručiti. Ako si možda u Zg ili nekom većem gradu vjerojatno ih ima negdje ali ja stvarno ne znam.
    Što se tiče ph 5,5 moje mišljenje: od ph 5-6 su idealni uvjeti za razvoj bakterija a kao što znamo one uzrokuju neugodne mirise na čovjeku!!! I upravo zato se peremo. ph čiste vode je 7 (neutralno) a čovjek bez vode ne može. Ph industrijskog sapuna je i do 10 zbog čega isušuju kožu. ph domaćeg sapuna je oko 8. Ja mislim, ali to je samo moje mišljenje i nikako ne želim reći da je samo to točno, da je oko 8 upravo iz ranije navedenih razloga idealno: ukloni bakterije a ne isušuje kožu. Koliko sam ja informirana ph sapuna 5,5 je samo marketinški trik nekih proizvođača. Ako ti je sapun ph 8 dodaj malo limunovog soka (kiselina neutralizira lužinu) i biti će ako treba i 5,5 (količina dolazi sa iskustvom). Ja to ne radim jer smatram da nije potrebno a vidjet ćeš i ti kad prvi put upotrijebiš svoj sapun! Inače o ph planiram napisati ali tek tamo iza 15-og kad riješim neke stvari jer sad nemam vremena.
    Sapun od čistog maslinovog ulja ti se treba sušiti i 2-3 mjeseca jer ono daje meki sapun. Možeš ga pokriti krpom, samo ne najlonom. U najlon ga stavljaš kad se dobro osuši da ne ishlape eterična ulja i ne izgube miris. Nije ti dobro da stoji na suncu pa ga možeš smjestiti i u stan. Može i na balkonu ali u hladu. Inače ti on vrlo brzo izgubi lužinu tako da se ne moraš bojati (znala sam ih ja testirati svakodnevno baš da vidim šta se dešava) slobodno ih možeš držati u stanu. I ja živim u stanu i držim ih na ormaru, tv-u.... gdje ulovim slobodno mjesto :-)

    Stvarno mi je jako, jako, jako drago da ti je moj blog pomogao i da si napisala.

    Lijep pozdrav i tebi!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja Sam cula da je ph kože 5,5 i da je to neutralno inace je neutralna sredina 7 to je svima jasno, à ovo je neutralna vrijednost za kozu ??

      Izbriši
  3. Postovana,
    Blog je odlican,bas ovakav sam trazio.Jako cijenim vas trud.
    Ima par pitanja:Zelim napraviti vecu kolicinu baze za sapune koju bih kasnije otapao po potrebi i dodavao sve i svasta(prirodne sastojke naravno).Znaci dodavao bih naknadno boje,mirise itd.Cuo sam da je za bazu dobra mjesavina maslinovog,palminog i kokosovog ulja.Imate li Vi neki siguran recept za bazu?
    I jos par pitanja:
    Kako da sapuni budu tvrdji?
    Mogu li se koristiti razne modle za kolace(plasticne,teflonske)i sta treba uraditi da se sapuni lako vade iz njih?
    Kolika treba biti temperatura ulja i otopine sode u momentu mjesanja?
    Unaprijed zahvalan i velki pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  4. I jos jedno pitanje,
    Da li je dobro dodavati kozji loj?Negdje sam procitao da su ti sapuni jako kvalitetni i dosta tvrdi.Koji je SAP za kozji loj?
    Jos jedan pozz

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja baze ne radim. Napravim količinu koja mi treba i kasnije ga ne prerađujem jer mislim da je to suvišan posao. Obično radim oko 1 kg jer su mi kalupi te veličine.
      Probajte sa silikonskim kalupima mislim da su oni najbolji i najkvalitetniji možete sapune u njima i "peći" da prije sazriju i lako se vade. Da sapune lakše izvadite stavite ih malo u zamrzivač pa će lako ispasti iz kalupa.
      Kozji loj nisam nikada koristila, radila sa sapune sa kozjim mlijekom jer je ono jako zdravo za kožu.

      Izbriši
    2. Postuvana Sandra,
      Zamolio bih vas da mi poblize objasnite na koji nacin se peku sapuni da prije sazriju.
      Pozdrav,Dejan.

      Izbriši
    3. Postovana,mogu li zamoliti da objasnite kako raditi sa kozjim mlijekom? Da li se samo doda u bazu ili se na neki nacin preradjuje prije?

      Izbriši
  5. Postoji tkz HOT proces za brzo sazrijevanje sapuna. Mozes ga naci na internetu :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da se nadovezem na prethodno, pokusacu da ti prevedem sa holandskog :)
      Da bi zapoceo hot proces treba djelimicno da se odradi i hlahladni proces. Kada je smjesa gotova, tako u serpi, smjesti je u pecnicu. Temperatura treba da je izmedju 80 i 90 stepeni. U ovisnosti od tvog recepta to traje od pola sata do jedan sat dok sapun nije gotov.Vidjeces kako se puding faza polako pretvara u fazelin fazu.Kada je sva smjesa pretvorena u fazu fazelina je proces sapunizacije gotov. Veoma je vazno da smjesu redovno mijesas. U slucaju da se smjesa pregrije, tj iznad 100 stepeni, onda ce da prokljuca i moze da izlije iz posude.Znaci, redovno promijesati! Kada vidis da je sapun gotov (nakon dva puta ovo ponoviti) mozes da dodas mirise i boje. Moras to brzo da radis jer sapun postaje jako brzo tvrd. Dvije kasike secera u NaOH rastvor moze da pomogne da se sapun sporije stvrdnjava.
      Kada si gotov mozes da izlijes sapun u kalup i par sati kasnije kad je sapun ohladjen, spreman je i za upotrebu. Eto to bi bilo otprilike to :) Nadam se da je od pomoci. Sto se tice upotrebe kozjeg loja pogledaj na soapcalculator. U sustini mislim da je omjer priblizan govedjoj masnoci. Nadam se da ti je savjet bio od koristi :) Success

      Izbriši
    2. Hvala na pomoći, baš sam u velikoj gužvi pa ne stignem pisati. Čim ulovim vremena staviti ću slike i postupak pečenja u rerni! Kod ovog vrućeg procesa je nedostatak taj što je smjesa vrlo tvrda pa se teže izlije u kalup, ali je bolji zbog mirisa.

      Izbriši
  6. Imam portal koji se bavi prirodnom prehranom i nudi prirodne recepte. Rado bi surađivala s vama i promovirala vaše članke o izradi sapuna. Samo mi pošaljite neki mail (može i prazan) na adresu info@gazdarica.com kako bi vam se mogla obratiti.
    Sve pohvale za sajt, više nego odlično!

    OdgovoriIzbriši
  7. preprepredobro, samo di da nabavims astojke, zivim u malom mjestu, di na netu nabavljas?
    Maja

    OdgovoriIzbriši
  8. Hvala puno na divnim receptima. Pomocu njih sam uspela da napravim i svoj prvi sapun i prezadovoljna sam! Sve najbolje - Ana

    OdgovoriIzbriši
  9. Draga Sandra,
    imam jedno jako zanimljivo pitanje u vezi spravljanja sapuna...

    S obzirom,da se u sapune moze dodavati med,mleko,razno osuseno bilje,zanima me, da li se u sapune mogu dodavati sveza jaja???

    Ja se inace bavim uzgojem japanskih prepelica,pa proizvodim jaja od ovih ptica,pa sam razmisljao da napravim sapun u koji bih dodao prepelicija jaja.... :)

    Srdacan pozdrav!

    Milan

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nikada nisam probala dodati svježa jaja pa stvarno ne znam kako bi to bilo. Ali da su ljudi radili samo ono što je provjereno nikad ne bi naučili ništa novo!!! Probajte pa javite kako je ispalo!!!!!!

      Izbriši
  10. Ja sam odusevljena...Sandra vasim bezuslovnim savetima i pomoci...obozavam sapune..imam ih jaaaaaaaakooooooooo mnooooooooooogo skupljam ih...imam i raznih i mirisa i oblika..i jos kad bi ih sama izradjivala bila bih potpuna...bas bih volela sama ih praviti...sta mi savetujete..kako da pocnem?
    pozdrav Zeljka

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Baš mi je drago da vam se sviđa blog. Naravno da morate probati napraviti sapun. Moj prijedlog je da prvi napravite samo od svinjske masti ili palminog ulja da ako slučajno ne uspije ne bude prevelika šteta a ako uspije za veš uvijek dobro dođe. Sretno i javite kako je ispao prvi sapun!

      Izbriši
  11. Pozdrav. Blog mi se svidio jaako. Samo sto ja imam jos nekih dodatnih pitanja u vezi sapuna s mlijekom..pa ako nije problem da mi se javite na dorisss@net.hr. Zahvaljujem.

    OdgovoriIzbriši
  12. Pozdrav
    Gdje kupiti sodu kaustiku u Splitu je li netko zna?
    Hvala!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. mislim da je ima u Kemilaka kod staračkog doma u vukovarskoj

      Izbriši
  13. Zdravo Sandra, mene me interesira kako mozam da stapam vo kontakt so Vas za malku pomos okolu prirodnive sapuni.
    Blagodaram odnapred.

    OdgovoriIzbriši
  14. pozdrav,pregledala neka videa preko youtubea,naime njihov sapun je rijedak za razliku od vaseg,sve je u izracunu sastojaka?

    OdgovoriIzbriši
  15. Pozdrav Sandra, mene zanima da li ti i prodajes sapune, ako da, kako bih mogla da te kontaktiram?

    OdgovoriIzbriši
  16. Pozdrav Sandra,ovaj blog je pravo otkriće. Trenutno istražujem sve o izradi sapuna,šampona,losiona,krema....uglavnom prirodnih preparata. Dosta toga sam pronašla ali moram reći da što se tiče sapuna ovaj blog je nešto najbolje što sam pronašla!!!!!!!!!! Dakle moje istraživanje je počelo iz razloga što mi suprug ima velikih problema s kožom,naime ima jako masnu kožu uz to seboreju koja sve više uzima maha vjerojatno zbog stresa,i od nedavno mu se javila i psorijaza. Leđa puna bubuljica koje nerijetko prijelaze u čireve itd. Sad vjerojatno mislite da živim s čudovištem!!! ha ha ha. Probali smo sve i svašta i naravno potrošili hrpu novaca,privatni dermatolozi kreme ovakve,onakve...... Meni je pukao film i pokušala bih sama napraviti nešto da mu pomognem jer i naše bake su za osobnu higijenu koristile biljne pripravke. Sapune sam poprilično istražila i shvatila manje više sve jedino što mi nije jasno kada hoću bazno ulje staviti i u trag kako točno da izračunam koliko da stavim? Negdje sam pročitala da ako se dodaje ulje i u trag to treba biti 3-15% u odnosu na količinu baznog ulja i da u tom slučaju popust treba biti 5% evo to mi baš nije jasno pa bih vas molila za pomoć. E da i još jedna stvar našla sam nekoliko recepata za eko deterđent za rublje i u svakom je osnova domaći sapun i to jaki. Znate li vi koji bi to sapun bio,što znači jaki i ako znate imate li recept? Unaprijed zahvalna!!!!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Probajte si napraviti recept na onoj stranici što sam stavila link Izračun sastojaka za sapun. Ima brdo savjeta po internetu ali neka Vas to ne buni, najbolje probajte napraviti sapun pa ćete već s vremenom vidjeti kakav Vam najviše odgovra. Javite mi se na mail 1802sandra@gmail.com.

      Izbriši
  17. Ja samo da zahvalim na iscrpinim i jasnim receptima i savetima, i sama sam gledala dosta sajtova i nigde da vidis kompletne i jasne podatke kao ovde.
    Hvala na savetima, planiram da napravim svoj prvi sapun po jednom od recepata.
    Nadam se da cu uspeti :D pozz

    OdgovoriIzbriši
  18. Uvijek se divimo i zahvaljujemo ljudima koji trud i znanje žele podijeliti s drugima kao što ste vi učinili-
    Prije par dana sam u Mulleru kupila sapun s mirisom , a i biljkom u dijelovima od pasiflore i kestenovim uljem.
    Iznimno su mirisni, možda cak i previše, ali kremasti i uljna komponenta se osjeti na koži. Ne znam da li ste probali, ali pišem o ovom jer sam samo taj probala , zasad.
    Recite mi pod kakvu ste djelatnost registrirali firmu i da li su analize potrebne. To mi je nejasno, no svi mi volimo znati da li je nešto ipak podvrgnuto kontroli.
    Hvala
    Puno uspjeha u radu

    OdgovoriIzbriši
  19. Lijep Pozdrav,

    Vrlo korisna stranica!
    Hvala na svim informacijama i trudu!

    Mene zanima gdje u Zagrebu mogu kupiti
    plastične posude otporne na visoku temperaturu
    koje bi oblikom i veličinom odgovarale za postupak?


    Unaprijed hvala.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. U svakom dućanu gdje se prodaju kućne potrepštine. Na svakoj posudi piše do koje temperature je namijenjena. Zapremine koliko planirate raditi sapuna.

      Izbriši
  20. Molim Vas dali mozete da mi odgovoriti sta treba dodati u tecni sapun da bi se vise
    penjao (da ima vise pena).Takodje gde se moze nabaviti KOH. Poz.Makedonija Vasko

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Birajte ulja koja daju više pjene. Pogledajte u ulja masnoće za sapun

      Izbriši
  21. Pozdrav
    Zamolio bih vas ako mozete da mi odgovorite.Imam jedan problem koji nikako da resim.Vec drugi put pokusavam napraviti sapun od svinjske masti,taj sapun mi je potreban za izradu sredsta za kaljenje) i nikako da mi sve ide kako treba.Zelim toplim postupkom da to radim.Juce sam nesto probao ali nisam siguran da li mi je uspelo.Skuvao sam ga,ali ma dodir jezikom veoma pece.Dakle soda se nije sjedinila sa mascu,nije zavrsena saponifikacija.A evo kako sm ja radio.Uzeo sam kilogram odlicne svidjske masti na od njega 33% dodao vode sto mu dodje 330gr.Sode prema SAP-u koji za mast iznosti 0,1399 iznosti139,9gr,ja sam uzeo 130 jer sam oduzeo 7%.Sodu sam prvo rastvorio u vodi,,za to vreme mas istopio i posle u to dodao rastvor sode i vode.Medjutim nikakva reakcija se nije desila.Jer sam negde procitao da se tada mesa,pa kada se javi trag onda da stavim na vatru.Medjutim rekacije nikakve nije iblo iako sam mesao dobro i solidno dugo.Ja posel toga odlucim da dodam jos 100gr sode,ali nisam je razmutio u vodi vec dodam u tu mast.(koristio sam destilovanu vodu).Medjutim ona padne na dno i nikako da se rastvori.Iako sam intezivno mesao.Ja onda pomislim da je malo vode pa dodam za jos 300gr.Medjutim opet nista.I tek kada sam ga stavio na vatru posle proviranja i nekoliko minuta pocinje reakcija.Bas kao sto treba.Tako sam kuvao blago jedno sat ipo,mozda i jace,medjutim na okus jezikom oseca je jako soda,gotovo da gori jezik.To je i na nekih sat ipo bilo tako,i na kraju.Tako da je sapun zbog takve sode mislim neupotrebljiv dok se to nesmiri,n sazri.Isto mi se sapun prilikom kuvanja veoma stvrdnuo,toliko da nisam mogao da ga mesam i to relativno brzo.Zbog toga sam pomislio u par navrata da je gotov,ali okus jezikom mi nije tako govorioMada sam ja zeleo kuvanjem da to ubrzam,jer mi sapun odmah treba.Medjutim nista.Sad mi nisu jasne par stvari.Na nekim sajtovima kaze da u sapun sa mascu ide dosta vise vode,kao i same sode.Dok pak na nekim drugim,ali su govorili o uljima nesme mnogo vode ,jer nece doci do saponifikacije.Meni se sad javlja pitanje dal ce se ako ima vise sode nego po tablici soda kuvanjem izgubiti,ako se duze kuva?Takodje ako ima vise sode dal bi se tada dodavanjem vise vode ona neutralizovala i ne bi osecala toliko?I ako mozete da mi nesto kazete o vome sto sam gore napisao,zasto se to desilo i zasto to nije htelo da mi se kuva normalno vec se zgusnulo,a soda se jako osecala kao da nije uopste reagovala sa mascu?
    Unapred hvala.
    Inace sajt vam je odican.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Taj sapun je potpuno NEUPOTREBLJIV

      Izbriši
  22. Pozdrav, draga Sandra! :)
    Meni samo nije jasno kako bojite sapun?

    OdgovoriIzbriši
  23. Pozdrav
    Interesuje me da li mogu od starih bakinih sapuna koje sam pronašla na tavanu da napravim novi? Da ga istopim i prelijem u druge kalupe, dodam boje...?

    OdgovoriIzbriši
  24. sve ie ovo lepo, ali ono sto je najvaznije ne pisete kolika je ph vrednost.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ne ocekujem odgovor, za ph vrednost.Vi znate zasto. Pozdrav Korejac.

      Izbriši
  25. Molim za pomoć!Da li vam se ikad dogodilo da se nakon 3 dana na sapunu stvori "bijeli sloj".Miris po plijesni/kvascu....Obrisala sam ih alkoholom.Za sad je u redu.Pratim ih.Sto je krenulo krivo?Najljepša hvala!

    OdgovoriIzbriši
  26. Meni se isto nakon 2/3 dana stvori bijeli sloj na sapunu na dijelu koji nije bio u kalupu, pretpostavljam da oksidira na zraku, al kako da to riješim (iako je bio pokriven kod sušenja)? ako netko zna molim da se javi. I još jedna stavar, ako netko zna što treba dodati u smjesu za sapun da se prilikom korištenja brže suši, brzo se otapa nakon korištenja (ja radim sapune od maslinovog ulja i lavande)...hvala.!

    OdgovoriIzbriši
  27. Moze li mi neko objasniti sta je to sastojak NaOH?

    OdgovoriIzbriši
  28. Željela bi stavljati svježe voće u sapune, pa me zanima koji je postupak? Imate li kakvih recepata?
    Hvala!

    OdgovoriIzbriši