Sapunima možemo dodati začine, dijelove biljaka i latice
cvijeća da bi smo im dali dodatnu teksturu, boju ili kako bi smo im
poboljšali miris i naravno ljekovitost. Biljke i začine možemo koristiti i za
dekoraciju površine sapuna. Uvijek treba koristiti organski uzgojeno bilje i
začine koji nisu tretirani pesticidima.
Bosiljak – zelena biljka čije osušene i samljevene listove
možemo koristiti u sapunima za dobivanje zeleno smeđe boje. Ima antibakterijska
i umirujuća svojstva.
Kardamon – biljka porijeklom iz Azije, ima topao svjež
začinski miris. Dodan sapunima, fino mljeveni kardamon poboljšava cirkulaciju,
grije, podiže raspoloženje i daje energiju.
Paprika – sapunima daje nježnu boju lososa, poboljšava
cirkulaciju i prokrvljenost kože.
Cimet – jedan od najstarijih začina sapunima daje blago
smeđu boju, smanjuje stres, ima antibakterijalna, antifungalna i antiparazitska
svojstva zbog čega je odličan protiv infekcija.
Klinčić – začin snažnog je mirisa, sapunima daje smeđu boju,
ima jaka antimikrobna i antibakterijska svojstva svojstva pa se koristi protiv
lišajeva, gljivičnih infekcija a čak ubija i parazite.
Ružmarin – dodati će sapunima mahovinasto zelenu boju.
Osušeni ružmarin umiruje, pomaže poboljšanju cirkulacije, jača kapilare,
poboljšava pamćenje, podiže raspoloženje.
Sasvim slučajno sam naišla na Vaš blog.
OdgovoriIzbrišiMnogo mi se dopada.
Veliki pozdrav!
dopada mi se ...uskoro pocinjem sa izradom sapuna...javicu vam sta sam uradio...interesuje me da li su kalupi od metala nepozeljni...veliki pozdrav
OdgovoriIzbrišiKalup mora biti od drveta ili plastike jer metali reagiraju sa NaOH. Pozdrav i Vama i javite kako je ispalo :-)
IzbrišiSandra, da li izradujete sapune za prodaju?
OdgovoriIzbrišiBlog je super, ja sam napravila prvu turu sapuna, al mi se napravilo praskast sloj na crhu, nisu glatki, sta bi mogso biti uzrok? Hvala
OdgovoriIzbriši