subota, 30. srpnja 2011.

IZRAČUN SASTOJAKA ZA SAPUN

Na internetu je moguće naći puno recepata za izradu sapuna. Kod nas sve vrste ulja i nisu baš dostupne (osobito u manjim gradovima) pa ponekad te recepte ne možemo primijeniti jer nemamo sve potrebne sastojke.
Ako znamo saponifikacijski faktor za pojedinu vrstu masnoće možemo izračunati potrebnu količinu sastojaka. Kako svi baš i nisu vješti u računanju najjednostavnije je poslužiti se on-line kalkulatorom kojih je također puno. Ima ih dosta složenih i jednostavnih. Jedan od jednostavnijih: http://www.brambleberry.com/Pages/Lye-Calculator.aspx meni je ovaj ok i sapuni pomoću njega su mi uvijek ispali dobro.

KAKO KORISTITI ON-LINE KALKULATOR?









Odaberemo da li želimo raditi tvrdi ili tekući sapun. Za tvrdi kliknemo u polje solid. Ulja, vodu i NaOH mjerimo u gramima pa odaberemo grams.


Upisujemo količinu ulja koju želimo dodati. Možemo odabrati i više različitih ulja.















Na kraju odaberemo željeni popust (od 0 do 10%). Kliknemo na calculate i otvori nam se slijedeća stranica sa receptom za ulja koja smo odabrali. Kalkulator nam izračuna potrebnu količinu vode i NaOH sa popustom koji smo odabrali, tako da kasnije nema nikakvih dodatnih proračuna.













Možemo upisati naziv recepta i nekakve dodatne bilješke te klikom na PRINT ispisati recept.







Popust NaOH bi trebao iznositi bar 5 do 10%. Manju količinu ulja možemo dodati i u trag da se ne saponificiraju i zadrže svoja ljekovita svojstva. Tada stavljamo popust 5% a ostatak od 3 ili 5% (koliko želimo) dodajemo u trag.
Ako stavimo premali popust sapun može biti prejak. Preveliki popust dati će premastan sapun.

KAKO RAČUNAMO BEZ KALKULATORA?

1000 g maslinovog ulja    SAP 0,134
1000 x 0,134 = 134 g NaOH  
popust 8% 134 - 8% = 123,28 g   NaOH      (134/100=1,34 x 8 = 10,72       134 - 10,72 = 123,28)
33% vode od 1000 g ulja = 330 g vode    


Ako uzimamo više ulja za svako posebno izračunamo količinu NaOH (svako ima drugačiji SAP) i zbrojimo.
Količinu vode određujemo prema ukupnoj količini ulja. 33%. Može do 38% . Ako je previše sapun neće uspjeti.

Za tekući sapun koristimo kalijevu lužinu - ona ima drugačiji SAP!!!

Broj komentara: 59:

  1. ako u spun želim dodati shee maslac ili neki drugi jel moram uzeti u obzir količinu kao i za ulje koje stavljam u bazu

    OdgovoriIzbriši
  2. Naravno da moraš. Sve su to masnoće i ako ih dodaš previše sapun će ti biti mastan. Pretpostavljam da ćeš ga dodavati u vrlo malim količinama jer je preskup. Uključi ga u recept, ali ga dodaj u smjesu kad postigne trag (govorim o 20-ak grama) da sačuvaš što više njegovih ljekovitih svojstava.
    Ako ga želiš dodati puno 200-300 g onda radiš sve kao i sa svakom drugom masnoćom.
    Možeš, npr., i napraviti recept sa 7% popustom pa onda u trag dodaš 1% (od ukupne količine masnoća) shee maslaca - pa opet dobiješ popust 8%.
    Ne smiješ staviti niti jako mali popust jer će ti sapun biti prejak.

    OdgovoriIzbriši
  3. imam pitanje , u kojoj količini se smiju stavljati eter. ulja koja su fototoksična (sva citrusna) a vidim da ih se dosta dodaje u popustu

    OdgovoriIzbriši
  4. Ako misliš na ovih gore 3-5% koje dodajemo u trag onda misliš krivo. To se odnosi na ulja, ne na eterična ulja. O eteričnim uljima sam napisala u mirisima za sapune. U trag se mogu dodati ulja koja želimo da sačuvaju više ljekovitih svojstava npr. bademovo, jojobino......(3-5% o kojima sam pisala).

    OdgovoriIzbriši
  5. oprosti krivo sam postavila pitanje, zanima me npr.bergamot koji je fototoksičan , dodaješ li i njega 10ml/1kg baznog ulja ili njega dodaješ manje zbog fototoksičnosti.
    drugo,ako sam te dobro razumjela, dodam li 30ml eteričnog ulja ono ne mijenja popust u postotku, niti ga uračunavamo u popust (bolje da pitam, nego...)

    OdgovoriIzbriši
  6. U popust se računaju samo ulja, eterična ulja ne. Neka ulja brzo gube miris pa ih je potrebno dodati malo više. Na stranici što sam stavila link za recepte imaš i kalkulator za izračun količine eteričnih ulja. Za masažu se preporučuje fototoksičnih ulja oko 2-3% kao sigurna količina. Sapune za razliku od ulja za masažu još i ispiremo sa tijela. 30 ml/kg ti je oko 10-ak sapuna = 3ml po sapunu a koristiš ga najmanje 50-ak puta!!! Mislim da je ta količina jaaaako mala da bi izazvala probleme.
    Ma samo ti pitaj. Ako znam reći ću ti. A možda se uključi još netko sa svojim znanjem. Uvijek je dobro čuti više mišljenja.

    OdgovoriIzbriši
  7. Sapun mi je premastan. Šta mogu da učinim? Može li se nekako popraviti? Unaprijed hvala na odgovoru!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nažalost kad je premastan nema mu pomoći! Vjerojatno ste stavili prevelik popust. Najbolje je oko 8%.

      Izbriši
    2. Ima. Nastružite ga i dodajte ga maksimalno 30% u sledeću šaržu.

      Izbriši
  8. evo ovako ????
    stavila bi 1000 g maslinovog ulja
    500 g palminog ulja
    8% popusta
    zanima me da li mi postotak dobar i koliki bi mi trebao biti
    po tvom mišljenju

    OdgovoriIzbriši
  9. Pozdrav , puno ste mi pomogli savjetima oko izrade , uistinu je sve odlično objašnjeno.Uputila sam se u ovu pustolovinu iz razloga alergija moje dječice.Zanima me može li se umjesto destilirane vode upotrijebiti nešto drugo npr. sok od mrkve ili naranče ili nešto slično...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Može kako ne. Količinu vode zamijenite sokom, čajem... Ako radite sapun za djecu i ako su ona vrlo mala ne koristite eterična ulja. Za malu djecu je najbolji Kastiljanski sapun bez eteričnih ulja.
      Baš mi je drago da sam pomogla savjetima :-)

      Izbriši
  10. Bok, napravila sam kastiljanski sapun , sada bih dodala eterična ulja i neke dodatke.Zanima me mogu li ga otopiti u kozjem mlijeku.
    Kako reagira sapun sa mlijekom kroz period stajanje( mislim na činjenicu da se mlijeko stajanjem pokvari, smrdi i sl.)Imate li i takvog iskustva?Stavljate li mlijeko samo u direktni kontakt s lužinom ili može i kasnije u procesu rebatching?
    Lijepi pozdrav

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mlijeko možeš koristiti umjesto vode znači svugdje ga možeš dodati. Ja kad radim sapun s kozjim mlijekom u njemu otopim NaOH. Najbolje ti je mlijeko prije vagnuti pa ga staviti u zamrzivač da se jako jako ohladi jer zbog šećera koji sadrži mlijeko mijenja boju pa je dobro da je što hladnije da temperatura bude što niža. Što se mirisa tiče, kad ga vadim iz kalupa smrdi jer se prilikom saponifikacije oslobodi amonijak ali kasnije ti taj miris ispari pa kako se suši ima sve ljepši miris. Znači količinu vode zamjeniš mlijekom i to ti je to.

      Izbriši
  11. postovana,
    vas blog je blago na internetu,i treba vam biti zahvalan na vasem trudu i vremenu utrosenom na stvaranje ovog bloga.
    Naime,ja bih pokusao napraviti sapun sa srebrnom vodom,posto sam cuo da je srebro jako dobro za kozu.
    Te vas pitam da li je moguce koristiti ovu vodu za izradu sapuna.
    Hvala unaprijed

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Vama! Nisam nikad radila sa srebrnom vodom ali mislim da bi bilo dobro probati. Obavezno napišite kad napravite baš me zanima.

      Izbriši
    2. Ne. Srebrni joni i masne kiseline će dati neratvorni i opasni sapun.

      Izbriši
    3. ..g.Vujčić,molim Vas za inf.kada počima Vaša obuka..teoretska i praktična..volila bih učestvovati..hvala..

      Izbriši
  12. Draga Sandra,

    hvala na vremenu koje ste posvetili kako bi nas uveli u ovaj svijet izrade domaćih, prirodnih sapuna..
    Moje pitanje glasi: što znači premasan sapun? Da li je on takav ako se(nakon sušenja)brzo troši, otapa, glicerin se dosta izdvaja na površini sapuna kada ga stavimo pod vodu..? Ili? Jer sve ovo što sam navela je bilo kod mene, a radila sam kastiljanski sapun, tj. sapun prema vašem receptu, oko 400g maslinovog ulja i oko cca50g ricinusovog ulja..

    Hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Premastan ako koža nakon pranja ne ostane "vlažna" već masna. Kastilijanski sapun zbog velike količine maslinovog ulja koje daje "meki" sapun je uvijek takav i to je ok samo ga ne treba držati u posudici u kojoj se zadržava voda već na nekakvoj rešetkici.

      Izbriši
  13. Draga Sandra.
    Htjela bih izraditi bazni sapun koji cu kasnije topiti i u njega dodavati etericna ulja ili druga ulja i mirise. Zanima me kako bi izracun isao ako bih koristila nekoliko ulja (a ne samo maslinovo kao Vi gore), npr. palmino i maslinovo ili jos neko. Da li onda uzimam SAP od sva tri ili se zbroji?? Koju kolicinu vode uzimam? O cemu ovisi kolicina dodane vode?
    Hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Neka mi Sandra ne zamjeri, ali gore u tekstu piše apsolutno sve o mjerenju ulja i vode, pa ne vidim potrebu da se ponavlja rečeno.
      Ima i link na kalkulator u koji se ukuca koliko ćeš staviti npr. palminog a koliko maslinovog, popust od 8% i klik na Calculate i on izbaci i koliko NaOH i koliko vode treba dodati na te vrste ulja i na zadanu količinu. A ima čak i konkretan recept s palminim i maslinovim: http://domaci-sapuni.blogspot.com/2011/08/sapun-s-mirisom-lavande.html

      Izbriši
  14. Sandra, imam pitanje vezano za izračun dodatnih ulja koja se stavljaju u trag. Jasno mi je da se onda u kalkulatoru radi izračun s npr 5% popusta a da se 3% od ukupne mase ulja stavlja u trag.
    Ali kako to konkretno izgleda s plaminim uljem, maslinovim i sheom koju bi htjela staviti u trag?
    Recimo da želim raditi:
    300g palminovog ulja
    300g maslinovog
    100g shea maslaca (nerafiniranog)
    5% popusta
    Iz kalkulatora iščitavam:
    91g NaOH
    231g vode
    total:1022g
    Dakle, napravim sve kako je gore napisano i onda u trag stavim DODATNIH 21g shea maslaca (3% od 700g masnoće iz recepta je 21g)ili u startu oduzmem 21g od 100g shee pa NaOH stavljam u 300g palme+300g masline+79g shee... Uglavnom, nije mi baš jasan taj izračun dodatnih masnoća

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sandra, mene muči ista stvar... može odgovor na ovo pitanje?

      Izbriši
    2. Ako radiš s popustom od 5 % dodaj + shea 21 g, a ne od 100 g oduzeti 21 pa ih dodati naknadno jer će popust biti premal. Sve masnoće se moraju uračunati.

      Izbriši
  15. blog je super..hvala mnogo! medjutim ja bih da pitam,kako da dobijem prozirnu bazu,da li je fol u ljima iili? da li glicerin moze da ide mjesto ulja pa da se dobije ta prozirna baza? ako znate molim pomoc?
    hvala ljepa

    OdgovoriIzbriši
  16. Ne smijete zamijeniti ulje glicerinom!!! Ulja u reakciji s NaOH daju sapun!!! Prozirna baza dobiva se vrućim postupkom te otapanjem sa jakim alkoholom, ali to je vrlo složen postupak i nemojte ga pokušavati dok ne budete imali dosta iskustva!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Sandra! ali ja tako zelim tu prozirnu bazu :-( !
      Sinoc sam radila sapun i nikako da dobijem gutu masu kao u Vasem opisu,ali izgleda da je dobro ispao,veceras cu da ga vadim iz kalupa i rezem.
      A sto se tice mirisa,kako mogu postici najljepsi miris?
      Zahvalna Emina!
      Pozz

      Izbriši
  17. Ovu stranicu sam otkrila u novembru, kada je počelo moje zanimanje za domaće sapune, i želim svakako pohvaliti vaš trud i ideju da nesebično podijelite sa nama svoja iskustva i znanje.
    Za pravljenje sapuna bih koristila ovaj ponuđeni kalkulator, ali nisam sigurna koji sapunski broj treba koristiti za kokosovu mast. U kalkulatoru su ponuđene 0,232 i 0,178. Ja koristim -EDEN COCOSFETT- pakirano po 250g u tabli kao čokolada. Kakvo je vaše iskustvo i savjet?
    Hvala.
    Želim vam prijatan dan


    OdgovoriIzbriši
  18. Hvala od sveg srca...
    već dulje vremena tragam za ovakvim savjetima i uvijek mi nešto nedostaje, nakon ovih savjeta mi se čini da sam spremna za napraviti sapun ...i da će to biti jako dobro.
    Hvala !

    OdgovoriIzbriši
  19. Poštovana Sandra,

    blog vam je fenomenalan, svaka čast. Pročitala sma vaše upute i pokušala napraviti tvrdi sapun već tri puta i ne uspjeva mi - nikad se ne stvori trag, uvijek mi ostane pretekuć (otprilike kao smjesa za palačinke). A toliko sam se veselila sapunu. Znate li možda što bi mogao biti razlog? Koristila sam SoapCalc za izračun, tako da mislim da su sve količine u redu. Puno hvala unaprijed.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ako ste stavljala "meka" ulja npr. samo maslinovo onda treba puno duže da smjesa postigne trag. Napišite recept baš me zanima

      Izbriši
    2. Prvi put sam stavljala mješavinu maslinovog i suncokretovog, a drugi put samo suncokretovo (Alnatura, iz dm-a) da si ne trošim maslinovo jer sam posumnjala da bi opet moglo ne uspjeti. Miješala sam 2 sata prvi put i 1,5 sat drugi put. Ovo je recept: 82.5g vode + 32g NaOH + 250g ulja. Drugi put sam čak posudu sa smjesom tijekom miješanja stavila u toplu vodu, primjetila sam da se malo jače zgusnula, ali čim se pothladila opet je postala rjeđa. Hvala na odgovoru.

      Izbriši
    3. To su ulja koja daju mek sapun i sporo saponificiraju. Još ako ste miješala ručno onda za to treba i nekoliko sati. Probajte štapnim mikserom. Kupite, ima u svakom dućanu, palmino ulje. Ono bude u metalnoj četvrtastoj limenci i piše "ulje za prženje" od Zvijezde. Ono daje tvrdi sapun i trebalo bi ga stavit u smjesu bar 50 %. Svinjska mast također daje tvrd sapun ali ja ju koristim samo za sapune za veš. Može i kokosovo ulje ali ono je dosta skupo. Ako miješate ručno onda morate računati s nekoliko sati miješanja zato je bolje kupiti makar i najjeftiniji štapni mikser. Probajte tako pa javite!

      Izbriši
    4. Draga Sandra,

      hvala na savjetima. Miješala sam normalnim mikserom, ali samo s jednom metlicom da bude više nalik štapnom. Sad sam išla provjeriti sapun i malo se stvrdnuo u odnosu na jučer, to me jako razveselilo, možda se još s vremenom stvrdne i skroz pa bude dobar. Vidjet ćemo. Idući ću probati napraviti onda se nekim od tih "tvrđih" ulja. Javim vam rezultat. Ugodan dan...

      Izbriši
  20. Draga Sandra,

    samo da vam javim da sam upravo napravila sapun s palminim uljem - trag mi se stvorio nakon cc 10 min miješanja i to me jaaaako razveselilo (s obzirom na one prethodne neuspjele pokušaje). Sad je zamotan u nekoj plastičnoj kutijici koju sam našla, sutra ga režem pa ću vidjeti kako će izgledati. Baš sam zadovoljna sad.
    Ugodan dan... :-)

    OdgovoriIzbriši
  21. Cao Sandra
    Htjela bih da napravim sapun za veš od svinjske masti . Ali svinjsku mast ne vidim u tabeli za izracunavanje ........da li bi mi mogla pomoci , zelim da napravim od 5 kg masti , koliko je sode potrebno

    OdgovoriIzbriši
  22. Bok,
    radila sam sapun od shea maslaca, domaćeg masl.ulja, kokosova ulja i ricinusova ulja te nakon jedno 2 mjeseca pojavile su mi se smeđe mrlje (točkice) po sapunima. Izgleda mi kao da se pokvario ako je to moguće. Naime, nisam poslije dozrijevanja zamatala sapune u celofan nego ih držala u špajzi prekrivene salvetom.
    Zanima me kako spriječiti tu pojavu ako znate o čemu je riječ.
    Hvala,lp,
    Tina.

    OdgovoriIzbriši
  23. sajt vam je super sad me jedo interesuje koko da uradim sapun sa uljem čurekota i badenovo ulje koji omjer da stavim ako stavim corokota 250 ml i bademovo ulje 250

    OdgovoriIzbriši
  24. HITNO! Dragi svi, potrebna mi je hitna pomoć. Naime pišem poslovni plan o proizvodnji domaćeg sapuna od svinjske masti. pa me sad zanima ugrubo čisto, koliko bih kg sapuna dobila od 10kg masti? ili ako vam je lakše od 1 kg svinjske masti?

    OdgovoriIzbriši
  25. jel za sva maslinova ulja sap. faktor 0.134 ili, ovisi od jednog do drugog maslinovog ulja?

    OdgovoriIzbriši
  26. lijep pozdrav i sve pohvale za stranicu, stvarno je super, pa sam se i sama odlučila da pokušam i sve su pripremne radnje završene Zanima me ovo dodavanje ulja u trag kako bi zadržala svojstva ulja, dodala bi bademovo ulje u trag. npr koristim 800g ulja (maslinovo, palmino,suncokretovo),vode i sode po izračunu, postotak 7% i dali da u trag dodam 3% bademovog ulja od ukupne gramaže ulja, tj. 24g bademovog ulja. ili? unaprijed hvala

    OdgovoriIzbriši
  27. Prije svega, sve pohvale za Vas blog, svaka cast na trudu :)
    No, nesto mi nikako nije jasno... svugdje citam da postoje razliciti nacini izrade sapuna - melt and pour metoda i cold metoda... ono sto me muci - koji je osnovni recept za izradu tih baza kod melt and pour metode? moze li se napraviti smjesa npr. maslinovog i palminog ulja (kao kod Vaseg recepta za sapun s mirisom lavande) koja se onda naknadno topi i dodaju se mirisi, boje itd.? Unaprijed zahvaljujem :)

    OdgovoriIzbriši
  28. Mene zanima kad radim sapun sa maslinovim uljem dali na količinu od 700 grama mogu dodati jedan dječji sapun radi tvrdoće i mirisa.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne radite to. Najbolje da uz maslinovo ulje koristite i naprimjer kokosovo i sapun će biti dosta tvrd.

      Izbriši
  29. Draga Sandra, odličan ti je blog i hvala ti na smjernicama.
    Prema tvojim uputama sam krenula raditi sapun (omjer kokos, maslinovo, suncokret - 20:10:20), ali sam imala problema s vagom. Stavila sam nešto manje NaOH nego što bi trebalo. Postigla sam trag.
    Prošla su 24 sata, sapun je konzistencije plastelina, prilično je mekan. Probala sam ga jezikom - ne trese, malu količinu sam protrljala među prstima i probala isprati vodom - dobro se ispire.
    Mogu li ga koristiti? Žao mi ga je baciti zbog hladno prešanih ulja. :)
    Hvala puno unaprijed i svako dobro.

    OdgovoriIzbriši
  30. Odgovori
    1. Anonimna..ako ste iz Slav.Broda možemo li stupiti u kontakt...
      Sandri hvala na blogu i pridružujem se..

      Izbriši
    2. Sandra..ja sam nova na Vašem blogu..pomalo učim teoriju i pomalo experimentiram.Nedavno sam napravila tri sapunčića po ovom receptu: 50 ml.dest. vode, 1 jušna žlica NaOh i 100 gr.svinjske masti..dobila sam tri savršena sapuna iz silikonskog kalupa cvjetnog motiva ..
      ..e a onda slijedi ..uvećala sam količine tako da dobijem 6 sapuna..
      ..200 ml dest. vode
      --4 jušne žlice NaOh
      ..400 gr svinjske masti
      .. greška je u količini NaOh jer se na sapunima pojavljuje nešto kao prah i ne nestaje..po svemu sudeći i čitajući problem je u "popustu" koji mi nije jasan usprkos objašnjenjima..valjda sam trebala smanjiti količinu sode,a ne jedna jušna žlica pa x 4
      ..popuste biramo od.. do 10, po kojoj logici..dali po vrstama ulja i njihovoj količini..da ja ne navodim primjere..svi nešto navode "odabrala sam popust 3 ili 5 ili 8" ..
      ..kada odabrati i koju veličinu popusta...zašto se popust bira -..ZNAM.. kako ga ubaciti u jednađžbu ne znam..
      ..molim odgovor i hvala..

      Izbriši
  31. Meni nije jasno kada moramo koji popust napraviti. Ne znam čemu to sluši. Oprostite na smetnji, ali ako imate malo vremena da mi objasnite.
    Hvala unaprijed.

    OdgovoriIzbriši
  32. Molim gospodina Zorana Vujčića da mi saopšti kolika mi je količina kaustične sode i destilovane vode potrebna za izradu belog sapuna od 10 kg jestive svinjske masti, jer ne znam da koristim ponuđene kalkulatore, niti iste razumem.
    Sećam se kao dete da je svako domaćinstvo u selu za vreme svinjokolja pre najmanje 40 godina, odnosno naše bake i majke, spravljale sapune i to od otpadaka od zaklane svinje kao što su kožure od skinute slanine od koje se topila mast i pravili čvarci, salo, stara više neupotrebljiva mast i slično i to ukuvavanjem u velikim limenim kotlovima nad otvorenom vatrom, a kotlovi su bili lancem vezani za drvenu gredu na plafonu, kada su one nepogrešivo znale kolko je bilo potrebno dodati kaustične sode i bunarske vode na odgovarajuću količinu pomenutog mrsa. Takvim ukuvavanjem dobijao se peraći sapun (samo za pranje rublja) svetlo braonkaste boje, ja mislim da imam još nekoliko komada takvog sapuna, kome ima preko 40 godina otkako je proizveden i da ništa nije izgubio u svom kvalitetu. Međutim, kasnije se prešlo na proizvodnju sapuna od svinjske masti koja nije bila više za ljudsku upotrebu, tj. od užegle masti, jer ko bi još jestivu mast koristio za izradu sapuna, i to hladnom metodom (mešanjem) uz dodatak odgovarajuće količine praška za pranje rublja (obično je to bio prašak "Biljana" i tako se pravio nešto moderniji, mirišljivi sapun beo kao sneg, pa kad se sapunska masa iseče na kocke to su baš bili i visoki i podebeli sapuni,koji su korišćeni samo za pranje rublja, a ne i za održavanje higijene tela, jer za to su korišćeni kupovni sapuni (tzv. umivaći sapuni). Imam potrebu da napravim sapun od jestive svinjske masti i to od 10 kg masti, želeo bih dodati i nekog dobrog mirisnog praškastog deterdženta, pa Vas molim za podatke o srazmerama kaustične sode i destilovane vode za 10 kg masti i količine deterdženta koja se sme dodati. Ako bih od iste količine masti želeo napraviti umivaći sapun sa dodatkom eteričnog ulja na primer ruže i drugog eteričnog ulja, kolika bi to bila količina eteričnog ulja u gramima koja bi se smela dodati, a da ne dovede do nekih neželjenih promena u kakvoći sapuna. Štapni mikser nemam, pa smatram da se isti efekat postiže i mešanjem drvenom lopaticom do pudingaste mase, s napomenom da kada je moja baka ukuvavala sapunsku masu u kotlu da ju je ukuvala uz neprestano mešanje dugačkom drvenom lopaticom sve dotle dok vruća masa koja curi sa lopatice ne poprimi gustinu, tj. konzistenciju meda i dok u kotlu ne počnu da izbijaju klobukovi. Kada je sapun posle toliko decenija odličan za upotrebu i ima odličnu saponifikaciju, to znači da im je formula za izradu sapuna bila izvanredna. Ali, mene to tada kao dete nije interesovalo i nisam nalazio za potrebnim da još tada zabeležim srazmere komponenti. Unapred hvala.

    OdgovoriIzbriši
  33. Pozz sandra biste li se mogli javit na mail imam dosta nejasnoca oko izrade sapuna pa da prodiskutiramo . Damir.brtan@hotmail.com

    OdgovoriIzbriši
  34. Sjajno nasla sam to sta trazim dugo vremena Pratim vas samo tako produzite Pozdrav iz Makedonija

    OdgovoriIzbriši
  35. Pozdrav, molila bih vas pomoc. :) Izradila sam sapun od m.ulja (200 gr), suncokretovog (200 g), kokos (50 g), luzina 60,58 g, voda 148,50 g. Popust 5%, premastila s 66 gr m. ulja (izracun preko sapunskog kalkulatora). Sapun je rađen hladnim postupkom, ali nikako da se ucvrsti u kalupu (prosla su cca 3 tjedna). Jesam li koristila mozda pogresan omjer ili kolicinu ulja, pa je zbog toga mekan i mogu li ga ponovno iskoristiti?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. previše imate mekanih ulja u recepti....promijenite gramažu..i tu vam na stranici piše svojstva svako ulja

      Izbriši
  36. Ovo je super sajt dosta sam naucila msm izracun i to kapiram ali mi nije jasno kako da odredim taj popust prosto nmg da ga svarim pa ako neko moze da mi objasni radim neke sapune od gotove baze ali nije to to ako me razumete kako se izracunava kad se dodaju mirisi boje prahovi i to

    OdgovoriIzbriši
  37. Dali biste mi sracunali.najedan kg.palminog ulja.koliko vode i koliko sode.uvek u toj kolicini uspem pedeset gr maslinovog virdzini ulja .tako da je ukupna kolicina jedan kg.

    OdgovoriIzbriši