srijeda, 20. srpnja 2011.

Kako nastaje sapun

Na području starog Babilona pronađene su glinene posude na kojima je pisalo "masnoće se kuhaju s pepelom" što nam dokazuje da su ljudi izrađivali sapun još 2800 g prije Krista iako njegova svrha nije poznata.
Sapun je dobio ime po planini Sapo na kojoj su prema rimskoj legendi žrtvovane životinje. Njihove masnoće kiša je ispirala zajedno s pepelom pa su žene perući rublje u blizini otkrile da je rublje puno bolje oprano.
Dakle, sapun nastaje reakcijom između masnoće i lužine. Kemijski proces naziva se saponifikacija.
Masnoće mogu biti biljne ili životinjske.
Lužina se nekada kuhala iz pepela, danas koristimo Natrijev hidroksid za izradu čvrstog sapuna.
Najjednostavniji postupak izrade sapuna je hladni postupak pa ću prvo opisati njega. Sama riječ govori da se takav sapun dodatno ne zagrijava pa ulja nisu izložena visokim temperaturama i tako zadržavaju svoja prirodna ljekovita svojstva.

Sastojci za izradu sapuna:
Masnoće (biljne ili životinjske),
lužina (NaOH – Natrijev hidroksid još se naziva i kaustična soda, masna soda ili živa soda)
destilirana voda

eterična ulja za miris                                                             
i boja (po želji)

Dakle, reakcijom masnoća i lužine nastaje sol masnih kiselina - sapun. Osim sapuna nastaje i glicerin vrlo cijenjena tvar koja se koristi u kozmetici, prehrani, farmaciji..... U industriji glicerin se sakuplja i ostaje čisti sapun koji se dalje prerađuje. Glicerin se prodaje samostalno.
Kada sami izrađujemo sapun glicerin u njemu ostaje i to je prednost domaćeg sapuna. Takav sapun ima jako povoljan utjecaj na kožu, pogotovo onu problematičnu, s ekcemima, psorijazom...

Nakon saponifikacije u gotovom sapunu NE OSTAJE NATRIJEV HIDROKSID NaOH zato jer on potpuno odreagira sa masnoćama i pretvori se u sapun i glicerin.
Da bi se izgubio sav NaOH potrebno je smanjiti njegovu količinu za 5-10% (eng. superfatting kod nas se naziva "popust"). Zbog toga 5-10% masnih kiselina ostaje u sapunu pa on ima još bolji utjecaj na kožu. Zbog "popusta" je masnoća više nego NaOH pa sve njegove molekule odreagiraju a višak molekula masnoća ostaje slobodan.
Nekada se sapun radio "odokativnom" metodom, mjerilo se šakama, lončićima i sličnim mjerama. Danas znamo sa svaku vrstu masnoće njen saponifikacijski faktor (SAP), izračunamo točnu količinu NaOH pa nam se ne može dogoditi da u sapunu ostane NaOH.

Broj komentara: 16:

  1. pozdrav

    mene zanima da li se ovako pravljeni sapuni mogu prodavati i koja su sve testiranja potrebna da se dobije deklaracija i sl. i koliko to uopće košta ?
    Hvala na odgovoru :-)

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja sapune radim samo iz hobija. Ne radim ih za prodaju tako da Vam ne bih znala odgovoriti na pitanje.

    OdgovoriIzbriši
  3. hvala na odgovoru - pronašla sam odgovor na moje pitanje :-)

    OdgovoriIzbriši
  4. mozete li napisati sta se saznali? (koja su testiranja potrebana i koliko kosta)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Do sada je bilo dovoljno platiti certifikat za svaki recept sapuna da bi proizvod bio legalan u Hrvatskoj. Od narednog meseca, stupa na snagu novi evropski zakon, koji se odnosi na kozmetiku. Sapun spada pod kozmeticke proizvode. Ovo je link http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2009:342:0059:0209:en:PDF
      Ukratko, povodom sapuna mogu vam reci sledece:
      Prostor u kome se radi sapun mora biti samo tome dodeljen (zove se laboratorija) te mora ispunjavati higijenske i norme sigurnosti (ISO)
      Proizvodjac snosi odgovornost za sve, osim za toksikoloske karakteristike proizvoda, za koje mora naci odgovornu osobu, sa odgovarajucom diplomom (lekar, veterinar, farmaceut) koja vrsi toksikolosku analizu svakog recepta (te trazi alergene i sl)toksikolog prosledjuje recept dalje, odgovarajucim institucijama. Proizvodjac je duzan toksikologu dostaviti dokumentaciju sa karakteristikama svakog sastojka (koje mu izdaje proizvodjac ili distributer sirovina) i njegovoj zastupljenosti u gotovom proizvodu. Za svaku seriju proizvoda treba imati pratecu dokumentaciju sa brojem serije, te serijskim brojevima svakog pojedinacno utrosenog sastojka
      Svaki proizvod mora biti upisan u jedinstveni evropski portal (registar) kozmetickih proizvoda. Etiketa mora sadrzavati sve sastojke na jeziku zemlje u kojoj se prodaje, plus INCI (medjunarodna nomenklatura), rok trajanja, tezinu, ime i adresu proizvodjaca, serijski broj.
      Od momenta kad Hrvatska udje u EU, bice na snazi jedinstveni evropski zakon. Kada i kako, putem kojih institucija ce ih Hrvatska primenjivati, ja ne mogu da vam kazem. Mozda sve nastavi da funkcionise haoticno kao i do sada, sa par novcanica u dzepu inspektora. Jedno je sigurno, svi oni koji prodaju cudotvorne sapune koji "lece" psorijazu, akne i urokljive oci ;) morace malo da se smire. Bez dodatrnih laboratorijskih testova (jako skupih) koji potvrdjuju ucinkovitost proizvoda morace da plate kaznu i povuku proizvod sa trzista.

      Izbriši
  5. Predivan blog! Intenzivno razmišljam da se i sama upustim u ovu avanturu. Hvala ti što si olakšala nama koji se tek trebamo usuditi ;)

    OdgovoriIzbriši
  6. pozdrav,,,,ja bih vas molila savjet kako napraviti sapun od ovčijeg loja,,hvala

    OdgovoriIzbriši
  7. Predivan blog! Uskoro počinjem i ja praviti svoj sapun. Zanima me recept za izradu sapuna za intimnu njegu.

    OdgovoriIzbriši
  8. Poštovana,
    Početnik sam u ovome, veoma uživam i Vaš blog mi je puno pomogao i olakšao. Međutim, ne razumem baš najbolje šta je popust, koliko je važan i, što je najbitnije, kako da ga izračunam. Pa, Vas molim da mi pomognete i pojasnite.
    Unapred hvala!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. da bi se odradio kemijski proces saponifikacija na određenu količinu ulja moramo staviti određenu količinu NaOH. NaOH je lužina pa kada bi bila točna količina sapun bi bio prelužnat odnosno prejak za kožu. Zato se stavlja manje NaOH da bi se sav saponificirao i da bi ostalo više nesaponificiranih ulja od NaOH. Ta razlika se zove popust.Jako je važan i OBAVEZAN. ako ga ne stavite sapun će biti prelužnat i opasan za kožu, ako stavite prevelik sapun će biti premastan. Pročitajte što sam pisala o uljima/masnoćama a kako da ga izračunate pogledajte pod Izračun sastojaka za sapun. tamo imate link na kalkulator a imate i objašnjenje kako se računa bez kalkulatora.

      Izbriši
    2. Preduga pauza od godina ima.Molim nove recepte i ideje pozz

      Izbriši
  9. odličan blog! startam sa izradom sapuna :-). Jako dobri recepti,i da, hoćemo još :-) :-) :-)

    OdgovoriIzbriši
  10. veoma lepo i poucno,ija radim svoje sapune sa kojima sam odusevljena,ali bih volela ako neko moze dati pravi recept bez skrivanja procedure pravljenja ili tacne mere.Ne bi trebala biti ljubomora medju nama,koji to radimo.Pa meni uspelo a drugim nije!Zato kazem pomoc svima nama koji smo voljni da nesto lepo i korisno uradimo.Blog je super,i puno uspeha i srce svima.

    OdgovoriIzbriši
  11. Molim vas, koji bi ph trebao biti 8-9 ili manje?

    OdgovoriIzbriši