nedjelja, 24. srpnja 2011.

POSUDE I POMAGALA potrebna za izradu sapuna





1. Kuhinjska vaga (precizna)



2. Posuda za vagaje sode (bolje staklena ali može i plastična)

3. Posuda za vaganje vode (otporna na visoke temperature jer kasnije u nju dodajemo sodu, pri čemu se oslobađa toplina oko 85-90 C)

4. Kuhača plastična ili drvena (bolje plastična jer se u drvenu upije soda koja kada se osuši izađe na površinu bez obzira koliko je oprana)













5. Posuda za vaganje i zagrijavanje ulja – najbolje od vatrostalnog stakla, inoxa ako ulja grijemo na štednjaku ili plastike koja može u mikrovalnu

6. Posuda za miješanje ulja i otopine sode (može se miješati u posudi pod br.5 ali ja koristim drugu)


7. Štapni mikser

8. Kalup za sapun

9. Papir za pečenje - za drveni kalup                                prijanjajuća folija za plastični kalup 


10. Termometar za visoke temperature















11. PH tester za testiranje gotovog sapuna

21 komentar:

  1. gdje se mogu kupiti termometri koje koristis za mjerenje

    OdgovoriIzbriši
  2. Sivi veći sam kupila http://www.njuskalo.hr/mali-kuhinjski-aparati/termometar-hranu-timerom-oglas-3345345 zadovoljna sam jer ima tajmer i dugačku sondu pa može u pećnicu. Zgodno mi je što zvoni pa jedan pratim drugi se javi sam. Koristim ga samo za ulja prije miješanja sa sodom jer mi dobro dođe i za kuhanje.

    Crni manji sam kupila kod Kineza u Trstu. Nažalost sa puno stvari se tamo snabdjevam jer su puno, puno jeftinije nego kad nas (kokosovo ulje, maslinovo..kaustična soda..) Dobar je i on. Iako je za visoke temperature plastični je a sonda mu je kratka pa ne znam baš kako bi izdržao dužu izloženost pari ili tako visokim temperaturama. Ne usudim se probati jer mi treba!!! Njega koristim SAMO za kaustičnu sodu.
    Dugo sam imala samo jedan ali onda ga treba koristiti samo za sapune ne i za kuhanje.

    OdgovoriIzbriši
  3. poštovana, počela sam izradivat sapune ali sa kupovnom gotovom bazom za sapune, zanima me koja ulja mi trebaju da napravim neki jednostavan sapun i gdje ih kupiti? isto tako malo mi je nezgodno rezat sapune, ispadnu neravnomjerni a koristim drveni kalup. hvala najljepša

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Možete koristiti razna ulja - ona koja nađete u trgovini. U svakom većem marketu možete naći više različitih vrsta ulja, za početak predlažem ona jeftinija ukoliko ne uspije da Vam ne bude žao. Drveni kalup je prikladniji za sapune koje izradite sami nego za gotove sapunske baze jer se u drvenom smjesa sporije hladi pa se saponifikacija bolje odvija. To i je čar prirodnih sapuna da je svaki drugačiji!!! Samo industrijski mogu biti svi potpuno jednake veličine.

      Izbriši
  4. Sandra, da mi možeš reći gdje u Trstu kupuješ ulja za izradu sapuna? Idem uskoro do Trsta pa da iskoristim priliku, tu su prilično skupa "egzotična" ulja.

    OdgovoriIzbriši
  5. Blog je sjajan, pažljivo sve čitam jer se uskoro spremam upustiti u avanturu izrade sapuna. Danas sam u dućanu gledala kuhinjske vage - preciznost im je 1 gram. Da li je to dovoljno, s obzirom da kod izračuna količina natrijevog hidroksida dana u gramima ali na tri decimale.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. To je u redu. Slobodno zaokružite broj. Javite kako je ispalo!!!

      Izbriši
  6. Hvala na brzom odgovoru. Znači kupujem vagu...javim kad napravim (točnije pokušam napraviti) svoj prvi sapun.
    Pozdrav, Morana

    OdgovoriIzbriši
  7. Prošli tjedan sam napravila svoje prve sapune. Koristila sam palmino, maslinovo i kokosovo ulje, a u trag sam dodala malo sušenih cvjetova lavande i malo lavandinog eteričnog ulja.
    I sad čekam da prođe tih par tjedana....Pozdrav, Morana.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bravo!! Javi kako su ti ispali!

      Izbriši
    2. Draga Sandra,
      Moji prvi sapuni su napravljeni 10.3., znači prošlo je mjesec dana i ph je još uvijek 10 (toliko je bio i nakon tri tjedna). Koristila sam 200g maslinovog ulja, 150g, palminog i 50g kokosovog ulja i popust 8%. Količinu vode i lužine sam nekoliko puta provjeravala i sve sam radila kako je opisano u postupku. Eto, ne znam u čemu je problem. Da li se u tom slučaju dodaje u trag napr limunska kiselina da se smanji ph....
      Pozdrav, Morana


      Izbriši
    3. Da, možete dodati par kapi limunske kiseline (na 1kg mase) da biste se približili pH neutralnoj sredini ali to možete samo pre izlivanja u kalupe da biste sapun još jednom dobro izmiksovali. Međutim, računajte da će u postupku zrenja opasti pH za najmanje 1-2 vrednosti jer se i zato radi to 4-6 nedeljno "zrenje". I još nešto, mnogi izrađivači domaćih sapuna (u Srbiji) i ne znaju da im sapuni najčešće ipak imaju vrednost pH 9. Ja sam merio kod njih 4 (od desetak) u Srbiji i svi su imali pH veći od 8!!! Osim mene! ;)

      Izbriši
  8. pozdrav moze li pitanje
    napravila sam sapun i ispao je previse mekan
    mislim da mi smjesa nije postigla trag kad sam ga izlila u kalup
    postoji li sansa da se osusi takav sapun i smije li se koristiti
    moze li se preraditi ovakav sapun da ga ne bacam
    pozdraviii

    OdgovoriIzbriši
  9. Štapni mikser ubrzava saponifikaciju i zato miksujte njime obavezno dok se ne pojave jaki "tragovi". Nemojte žuriti sa prekidanjem miksanja i nemojte da bude previše gusto pre ulivanja u kalup. Takođe, iz Sandrine tabele birajte ulja koja će dati i čvrst sapun, ne samo mek. Samo maslinovo ulje daje sapun koji se možda ni posle 6 meseci neće stegnuti!!!

    OdgovoriIzbriši
  10. Pozdrav!
    Blog je sjajan!!!!!
    Jedno pitanje: mogu li se koristiti silikonski kalupi ili moraju biti drveni?

    OdgovoriIzbriši
  11. Draga Sandra,

    trenutno sam u fazi potrage za termometrom pa me samo zanima koja bi trebala biti gornja granica mjerenja?

    OdgovoriIzbriši
  12. Sjajni ste . Volim sarene i prirodne sapune .hocu probati

    OdgovoriIzbriši
  13. Poštovanje, danas sam slučajno naletila na ovu stranicu i oduševila me. Hvala na svemu u njoj. Mene samo zanima je li mogu koristiti moj štapni mikser koji je od metala a ne plastični kao kod vas. Hvala još jednom!

    OdgovoriIzbriši
  14. Pripremam vježbu sa učenicima i naletim na VAS, SUPER da malo obnovim znaje,,,,DIVNI STE sve pohvale

    OdgovoriIzbriši