subota, 6. kolovoza 2011.

BOJE ZA SAPUNE

Za bojanje sapuna možemo koristiti prirodne i kemijske boje.
Ja koristim isključivo prirodne boje - biljke. Sapune radim upravo iz razloga što želim da budu potpuno prirodni. Kemijske mogu kupiti u svakom dućanu. Možda jesu oku ljepši sapuni jakih boja ali kada vidim što sadrže boje za jelo pitam se šta tek sadrže one koje se ne jedu!?!?!

BOJANJE BILJKAMA

mljevena paprika – roza-crvenkasta boja breskve
kopriva – zelena
metvica – zelena
kurkuma – narančasto – žuta
kakao – smeđa
cimet – ružičasto – krem
crveni kupus – roza – crvenkasta boja
spirulina – plavkasto – zelenkasta boja (dosta je skupa)
indigo biljka – plava boja (kod nas ju je nemoguće nabaviti, ako netko zna drugačije molim da javi) 
mrkva - narančasta 


Kopriva fino mljevena
Kopriva i metvica grubo mljevene




Crveni kupus

Kakao

Cikla


















Kurkuma











Paprika
Moje koprive











Dodajemo u trag 1 do 2 žličice po kilogramu masnoće, intenzitet boje ovisit će o dodanoj količini.

Prirodne boje u kontaktu s NaOH mijenjaju boju pa onu stvarnu vidimo tek kada se sapun osuši. Npr. Pokušala sam upotrijebiti crveni kupus. U dodiru sa sodom požutio je. Kada sam izvadila sapun iz kalupa bio je svijetlo krem. Tek nakon nekoliko dana pocrvenio je! Od crvenog kupusa i destilirane vode sam skuhala čaj, procijedila, dobro ohladila te u njemu otopila sodu. Crveni kupus ima intenzivan miris koji se u dodiru sa sodom izgubi. 

Sušenu fino mljevenu ciklu sam dodala u trag. Boja svijetlo krem. Nisam baš zadovoljna.

Biljke možemo samljeti u mlinčiću za kavu da se pretvore u prah, a možemo ih i samo usitniti.
Možemo skuhati čaj (sa destiliranom vodom) ili u sokovniku iscijediti sok pa u njemu (umjesto destilirane vode) otopiti sodu. Sok od biljaka je prirodno destiliran. Ne koristimo umjetne sokove jer sadrže puno šećera koji pri visokoj temperaturi mijenja boju i razne aditive.

MINERALNI PIGMENTI
Koriste se u kozmetici i preporučuju se i za najosjetljiviju kožu. Nikad ih nisam koristila.

BOJE ZA KOLAČE – PREHRAMBENE BOJE
Jednom kupila i kada sam vidjela šta sadrže bacila sam ih u smeće, E-102, E-122, E-124, E-131.


E102 Tartrazin
Sintetsko žuto azo-bojilo. Dobiva se kemijskom sintezom, reakcijom diazokopuliranja. Može izazvati alergiju kod osoba koje su osjetljive na salicilnu ili benzojevu kiselinu (E210) kao i kod onih koji boluju od astme. Moguće su smetnje disanja, osip na koži, smetnje vida. U kombinaciji s benzojevom kiselinom (E210) može izazvati sindrom hiperaktivnosti kod djece. Odlukom Europskog parlamenta koja je od 2010. godine obvezujuća za sve zemlje članice Europske unije, na deklaraciji namirnica kojima je dodano jedno od sljedećih bojila: E102, E104,E110, E122, E124, E129, mora stajati upozorenje: „Može uzrokovati poremećaj aktivnosti i pažnje djece”. Izbjegavati!


E122 Azorubin, Azorubine, Carmoisine
Umjetno crveno bojilo iz skupine azo-bojila. Istraživanja su pokazala da može izazvati alergiju, urtikariju i rinitis, posebno u osoba osjetljivih na salicilnu i benzojevu kiselinu (E210). Pretpostavlja se također da može utjecati na nastajanje neurodermitisa i astme. U kombinaciji s benzojevom kiselinom (E210) može uzrokovati sindrom hiperaktivnosti u djece. Odlukom Europskog parlamenta koja je od 2010. godine obvezujuća za sve zemlje članice Europske unije, na deklaraciji namirnica kojima je dodano jedno od sljedećih bojila: E102, E104, E110, E122, E124, E129, mora stajati upozorenje: „Može uzrokovati poremećaj aktivnosti i pažnje djece.”Izbjegavati!


E124 Košenil crveno A, Ponceau 4R, Cochenille red A
Umjetno crveno bojilo i skupine azo-bojila. Na temelju kemijske srodnosti s azo-bojilima pretpostavlja se da može izazvati alergiju, posebno ako je riječ o osobama osjetljivima na salicilnu ili benzojevu kiselinu (E210) ili onima koje boluju od astme. U kombinaciji s benzojevom kiselinom (E210) može uzrokovati sindrom hiperaktivnosti u djece. Odlukom Europskog parlamenta, koja je od 2010. godine obvezujuća za sve zemlje članice Europske unije, na deklaraciji namirnica kojima je dodano jedno od sljedećih bojila: E102, E104, E110, E122, E124, E129, mora stajati upozorenje: „Može uzrokovati poremećaj aktivnosti i pažnje djece.” Izbjegavati!


E131 Patent plavo V, Patentblue V
Umjetno plavo bojilo. Za dobivanje zelenih, ljubičastih ili smeđih tonova kombinira se ostalim umjetnim bojilima. Pojedina znanstvena istraživanja pokazuju da može uzrokovati mučninu i utjecati na snižavanje krvnoga tlaka. U organizmu se ne razgrađuje, nego se najvećim dijelom izlučuje u nepromijenjenu obliku. Često konzumiranje nije preporučljivo. Izbjegati!



Ukrase na tortama i kolačima bojane ovim bojama najčešće pojedu djeca jer ih upravu te vesele, šarene boje privuku. Kasnije se čudimo zašto su boležljiva.


BOJE ZA SLIKARSTVO
Ne koristiti jer mogu sadržavati otrovne tvari.




Broj komentara: 15:

  1. koristiš li sok od cikle i kakve su boje sapuni, gube li sapuni boju stajanjem na zraku (bez obzira na dodanu biljku)

    OdgovoriIzbriši
  2. Imaš gore na slici sapun sa ciklom. Nisam stavljala sok nego mljevenu sušenu ciklu i kao što sam napisala nisam zadovoljna. Boja ništa posebno.
    Naravno da mijenjaju boju ako dodaješ biljke, u toj fazi saponifikacija još nije gotova ali o tome sam gore već napisala.

    OdgovoriIzbriši
  3. Pozdrav!
    Gore na slici sapun sa grubo mljevernom koprivom i metvicom, korisriš li svježe biljke ili sušene? Ako koristiš sušene, kuhaš li čaj koji koristiš umjesto vode ili ih dodaješ bez namakanja?

    OdgovoriIzbriši
  4. Biljke sušim. Kasnije ih sameljem mlinčićem za kavu. Nekad samo malo (kao ovaj gore na slici) a nekad sameljem u prah. Ovdje nisam koristila čaj nego samo suhe mljevene biljke. A možeš i skuhati čaj sa destiliranom vodom pa u njemu rastopiti NaOH ali naravno mora biti dobro ohlađen jer kad se soda topi raste temperatura.

    Znači: sameljem sušene biljke, kada sapun miješam i već je dovoljno gust dodam žličicu-dvije sušenih, mljevenih biljaka, još malo promiksam i izlijem u kalup.

    Svježe biljke jako promijene boju, zato se stavljaju sušene.

    OdgovoriIzbriši
  5. Bog Sandra,
    u što dodaješ cimet (ulje ,voda)da ga "otopiš".
    Meni su ostale grudice u ulju,
    I još jedno pitanje, čitala sam da se E vitamin dodaje ali nisam našla u kojem % ga dodajemo?

    OdgovoriIzbriši
  6. Ja cimet ne "topim". Dodajem ga direktno u smjesu. Vitamine nisam nikada dodavala pa ti ne bih znala reći.

    OdgovoriIzbriši
  7. Našla sam indigo u Njemačkoj:
    http://www.behawe.com/index.php?product=1640&lang=1
    Pitat ću dali šalje u HR, pa javim...
    Maja

    OdgovoriIzbriši
  8. Poštovanje,
    danas planiram pokušat izradit domaći sapun od lavande i maslinovog ulja. Hvala vam na isrpnom objašnjenju i načinu izrade sapuna jer sam laik i početnik u svemu ovome. Međutim ukoliko danas moj prvi sapun uspije rado bi napravila još jedan za djecu s dodatkom meda, pa me interesira u kakvom stanju med mora biti tj. dali ga moram prvo malo otopiti prije nego što ga dodam smjesi.
    Unaprijed hvala!

    OdgovoriIzbriši
  9. Jako me zainteresovala ova proizvodnja... razmisljam da pocnem da radim za sebe i ukucane... koliko te sve u prosjeku sve kosta (u eurima molim te) i koju kolicinu sapuna dobijes.
    I u kojoj fazi pripreme sapuna dolaze ti "Tragovi" msm mozda je glupo ali to fakat ne razumijem. Hvala ti unaprijed. :)
    Denisa

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Količinu sapuna dobiješ koliko sastojaka staviš osim vode jer bi ona kasnije trebala ispariti kad se sapun osuši. Cijena ovisi o cijeni ulja. Ako staviš svinjsku mast bit će jako jeftin, ali ako staviš neka skupa ulja npr. kokosovo ekstra djevičansko naravno da će sapun biti skup tako da ti ja ne mogu reći koliko košta.

      Trag pogledaj točku 8 http://domaci-sapuni.blogspot.com/2011/07/kako-napraviti-sapun-korak-po-korak.html

      Izbriši
  10. ako se radi s kao čaj sa destiliranom vodom, ona će ispariti jel tako.. to znači da se neće kvarit sapun? jer u prirodnim kremama kad dodajem čaj kao vodenu fazu, one traju max dva tjedna

    OdgovoriIzbriši
  11. kada i kako dodati med i dali nesto treba oduzeti (npr. kolicinu ulja ) ili samo dodati med u trag u količine koje radimo inace ???? veliki poz

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Treba samo dodati med u trag a kolicina ulja sode i vode ostaje prema proracunu,sretno vam bilo.Maida

      Izbriši
  12. Gradimo.gr
    Ovo izgleda predobro ali stvarno ... to su radovi s kojima u npr.

    OdgovoriIzbriši
  13. ja sam bojala sapune tako da sam napravila jedan crvenkasti sa ciklom, jedan zeleni sa koprivom te jedan žućkasti sa kurkumom.
    Kada sam prala lice i ruke (te majicu) ostavilo mi crveni, zelenkasti, odnosno žuti trag na rukama, licu, a pogotovo bijeloj majici :(

    OdgovoriIzbriši