ponedjeljak, 15. kolovoza 2011.

ČOKOLADA S NARANČOM I VANILIJOM

SASTOJCI:
                                                                                     
Palmino ulje               300g
Ulje kukuruznih klica 100g
Kikirikijevo ulje         100g
Ulje sjemenki grožđa  100g

NaOH                          78g
Voda                          198g

Ukupno                      875g
Popust                          8%

Sapun od naranče i sapun od vanilije narezan na kockice 150g
Kakao u prahu 3 žličice
Cimet 1 žličica

POSTUPAK:
Slijedimo osnovne upute KAKO NAPRAVITI SAPUN
Prije nego sapunsku smjesu izlijemo u kalup umiješamo kockice narezanih sapuna. Više ne miješamo štapnim mikserom, samo kuhačom!!!











Izlijemo u kalup, zamotamo i nakon 24 sata režemo.



Dozrijevanje 4-6 tjedana

Broj komentara: 7:

  1. Ajme ovo djeluje genijalno! Al to ću se usudit radit tek kad se uštosim sa ovim jednostavnima. A izgleda predivno! Super i za poklon nekome.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ovo ti je vrlo jednostavno, samo treba paziti da sapunska smjesa ne bude jako rijetka jer će sve kockice pasti na dno! Probaj pa javi kako ti je uspjelo.

    OdgovoriIzbriši
  3. Ajde onda kad kažeš da nije teško iskušat ću se, ali nek prvo "odradim" ovo što me čeka ;)

    OdgovoriIzbriši
  4. Poštovana,

    već neko vrijeme izrađujem sapune hladnim postupkom, za što sam išla i na tečaj, a tek sada vidim da je bio neopravdano skup. Sapuni su isključivo od domaćeg maslinovog ulja, a kada sam usporedila recepte, vaši (zbog drugačijeg kalkulatora) sadrže manje lužine i vode..
    Radila sam ovaj vaš sapun s kakaom, prema vašem kalkulatoru, i to od maslinovog i malo ricinusovog ulja 1000g, i nije mi ispao ovako smeđ.. dapače, svijetlo smeđ, a stavila sam barem 4 žličice.. Također, sapuni prema vašim receptima brže se zgusnu. Ja sam 'učila' da se sapun miješa 15min, ja to radim pjenjačom jer nemam štapni samo za to, a ni nakon 15 min mi se ne stvori onako gust trag kao kod vas.. Kockice nisam odmah stavila u smjesu jer je bila rijetka, nego je prošlo cca sat vremena. I tada je smjesa bila već dosta gusta. Da li inače nakon 15-min miješanja trebam ostaviti smjesu da malo 'miruje', da se zgusne i stvori 'trag', pa tek onda dodavati eterična, boje i bilje?

    Eto našlo se tu nekoliko pitanja, pa se nadam da ćete mi moći na sve odgovoriti.

    Lijep Vam pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  5. Sapun se miješa onoliko koliko treba da smjesa postigne trag. Neke masnoće brže se saponificiraju a neke sporije. Kad se radi štapnim mikserom treba puno manje vremena. NaOH se računa prema vrsti i količini masnoće, a za svaku masnoću je poznat njen SAP faktor tako da mi je stvarno čudno da po nekim drugim receptima ide više!!! Što se boje tiče i moji su taj tren izgledali svijetlo a tek kasnije su potamnili iako i boja na slici ne mora izgledati identično kao u prirodi.Nadam se da sam bar malo pomogla. Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Sandra,

      nisam dugo bila na vašoj stranici, i tek sad vidjeh Vaš odgovor :)
      Hvala na odgovorima, pomogli su mi.. Morat ću nabaviti neki štapni mikser, nadam se da ima i povoljnijih. Također, mogu vam i poslati kalkulator koji sam koristila, čisto da imate uvid, a kako se ni meni ne sviđa što ide više lužine, tako više ni ne radim prema njemu, a i ovi vaši mi se brže stvrdnu. I da javim kako je ispao sapun: sve superm potamnio je nakon nekoliko dana i ima zaista lijepu smeđu boju, baš poput vašeg. Jedino moram reći da mi se puno brže troši, otapa, nego kad je od čistog maslinovog ulja.. a te sapune sam radila i prema starom kalkulatoru, pa može biti da je i do toga..

      Lijep pozdrav

      Izbriši
    2. Ma naravno ima ih već od nekih 70-ak kuna i ne treba to biti neki profesionalni uređaj. Treba malo eksperimentirati pa ćete već vidjeti kako vama najviše odgovara.

      Izbriši