nedjelja, 25. rujna 2011.

KAKO TESTIRATI PH SAPUNA

Iako se sapun radi s lužinom, ona se kasnije u dodiru s mastima saponificira i u gotovom sapunu ne ostaju tragovi lužine (naravno ako se sve radi kako treba).

pH otopine NaOH s vodom je 14 (lužina), pH čiste vode je 7 (neutralno) a pH 1 imaju jake kiseline.
Industrijski sapuni koje kupujemo u dućanu imaju pH oko 10!

pH prirodnih sapuna je oko 8 što je blago lužnato (pH vode je 7, pH krvi oko 7,4...)

Mišljenja o idealnom pH sapuna su podjeljena. Jedni tvrde da je idealan onaj koji ima pH 5,5 isti kao i pH kože. Drugi pak da je to samo marketinši trik. Puno puta smo čuli da stručnjaci tvrde da je nešto jako, jako dobro da bi nakon nekog vremena neki novi stručnjaci tvrdili da to i nije bilo baš tako i da su oni sada došli do saznanja da je to ipak jako, jako loše!!!!

Nažalost, upravo zbog takvih situacija ja baš više stručnjacima i ne vjerujem i zato mislim da svatko treba odlučiti sam. Treba probati pa vidjeti što kome više odgovara bez obzira na to što kažu neki današnji stručnjaci.


KAKO TESTIRATI PH SAPUNA

Uzmemo pH listić. 
Sapun namočimo vodom da se površina dobro otopi,



 protrljamo ga prstima i stavimo na njega pH tester trakicu.



 Očitamo vrijednost.  


Broj komentara: 15:

  1. Oduševljena sam ovim ovom stranicom i vašim uspesima u dobijanju sapuna sa pH vrednosti 8.Danas sam izmerila moje sapune, kojih ima pravljenih hladnim postupkom,sa popustom NaOH od 8%,bez popusta sa dodavanjem masnoće u višku,umesto popusta NaOH, Rebatching metodom i toplom metodom dobijanja sapuna. Svim sapunima ( najstariji je 5,5 nedelja) pH vrednost iznosi 10. Čime postići niži pH ? Ovi moji sapuni jako suše kožu.Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  2. Oduševljena sam ovim ovom stranicom i vašim uspesima u dobijanju sapuna sa pH vrednosti 8.Danas sam izmerila moje sapune, kojih ima pravljenih hladnim postupkom,sa popustom NaOH od 8%,bez popusta sa dodavanjem masnoće u višku,umesto popusta NaOH, Rebatching metodom i toplom metodom dobijanja sapuna. Svim sapunima ( najstariji je 5,5 nedelja) pH vrednost iznosi 10. Čime postići niži pH ? Ovi moji sapuni jako suše kožu.Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma nisu ni moji odmah bili dobri, treba malo prakse. Imaš li točnu vagu? Koja važe u gramima i da je stvarno dobra? SAP faktor nije baš isti za sva maslinova ulja na svijetu a na svakom ulju ne piše baš točan sap faktor, pa ti zato treba malo iskustva. Ja npr. koristim uvijek ista ulja nikad ne eksperimentiram sa novima upravo zbog toga jer ova već poznam. Probaj raditi s popustom jer to nije baš isto kao dodavanje masnoća u višku pa ćeš vidjeti, možda ti je u tome kvaka.

      Izbriši
    2. Hvala Sandra, vaga mi je extra precizna,1,5 kg meri, sa tačnošću na 2 decimale,redovno baždarena.Ne znam šta ću, ali u svakom slučaju, hvala Ti na sugestijama. Ima tu jako puno kvaka :), moram videti i za esencijalna ulja, što sam nedavno iskopala, da i od njih zavisi kvalitet sapuna.

      Izbriši
  3. Molim vas gdje nabaviti ph testere?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja kupim u Italiji kod nas su dosta skupi. Prodaju ih u prodavaonicama medicinske opreme. Ako ne uspiješ nabaviti ustupit ću ti ja koji od mojih.

      Izbriši
  4. Draga Sandra,

    i meni se isto dogodilo sa sapunima koje sam izradila.. Svima je ph 10 i zbog toga sam skoro odustala od izrade..
    Što znači 'probaj raditi s popustima'? Znači li to da stavim manji popust, da bih imala manji ph, kiseliji?

    Hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne, ako staviš manji popust sapun će biti lužnatiji. Znači popust mora biti veći!

      Izbriši
  5. I da li imate neki mail na koji Vam se mogu javiti?

    OdgovoriIzbriši
  6. Malo kemije: sapun kao sapun ne može biti neutralan niti kisel (dakle sapun ne može imati pH 5,5, jer onda NIJE SAPUN) nego jedino lužnat. Sapun nastaje procesom saponifikacije: u reakciju ulaze masti/ulja i lužina otopljena u vodi (NaOH ili KOH). Reakcijom saponifikacije nastaje sol masnih kiselina (SAPUN) i trovalentni alkohol glicerol. Ova kombinacija tvari u vodenoj otopini mora dati lužnati pH, odnosno onaj veći od 7.
    Dužim stajanjem na prozračnom mjestu pH prirodno dobivenog sapuna se može spustiti do 8, ali i 9 je sasvim u redu.
    pH-metar se može kupiti kod nas u Hospitaliji. Jednostavniji košta oko 100kn, a onaj na trakice oko 200kn.
    Sunčica, Djoombus DIY

    OdgovoriIzbriši
  7. Pozdrav, super Vam je blog!
    Ja sam neki dan napravila svoj prvi sapun. Koristila sam mast i kokos ulje a dio vode zamijenila mlijekom i dodala med. Sada, par dana kasnije probala sam papirićem pokazuje mi ph 7. Da li je to normalno?
    lp Iva

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdrav, na koji nacin si deo vode zamenila mlekom, da li si stavila zaledjeno mleko u vodu pa onda NaOH?

      Izbriši
  8. Sta da radim sa sapunima koje sam napravila jer im je ph vrednost 13 ?
    Napravila sam 60 sapuna razlicitih oblika i veoma lepo izgledaju. Razocarala sam se kad sam videla da ph nije u redu. A radila sam sve po receptu koji sam nasla na internetu. Ne znam sta da radim , jer sam ulozila puno novca u njihovu izradu, moze li se to ikako popraviti?

    OdgovoriIzbriši