nedjelja, 25. rujna 2011.

REBATCHING ili kako popraviti sapun

Ponekad nismo zadovoljni kako nam je ispao sapun ili nam se ne sviđa boja ili je miris preslab. Naravno sapun zbog toga nećemo baciti već ćemo ga popraviti. A možda ga jednostavno želimo samo malo uljepšati.
Ova metoda naziva se Rebatching.

Sapun koji mislimo prepravljati vagnemo.




Naribamo ga ribežom za jabuke.


Polijemo vodom, čajem, mlijekom, kokosovim mlijekom.....
Ako je sapun tek napravljen (par dana) dodajemo 5-10% tekućine od količine sapuna.
Ako je stariji (10-ak ili više dana) dodajemo 15-20% tekućine od količine sapuna, ovisno o starosti.
Dobro promiješamo kuhačom, pustimo da malo odstoji i stavimo u rernu zagrijanu 80-90ºC.
Povremeno miješamo.



Kada se sapun rastopi dodamo miris, boju, biljke ili što već želimo.
Izlijemo u kalup i nakon 24 sata režemo.

Sapun možemo topiti i u mikrovalnoj ali meni se ovaj način ne sviđa jer se jako pjeni, ili kuhanjem na pari.

Ako radimo sa sapunom koji je bio stariji odnosno već je sazrio on je spreman za upotrebu odmah nakon što se osuši (oko 2 tjedna). Budući da u njega dodajemo tekućinu da se lakše istopi moramo pričekati da ta tekućina ispari iz sapuna – da se sapun osuši. Zbog toga je ova metoda poželjna kada želimo napraviti sapun sa eteričnim uljima citrusovih plodova jer ona brzo hlape. Pri ovoj metodi kaustična soda je već odreagirala sa uljima pa ju također koristimo i kada dodajemo biljke koje u dodiru sa sodom jako reagiraju odnosno mijenjaju boju.



Broj komentara: 19:

  1. Bog, Sandra!
    Koja je razlika između Rebatching i French milled metode (sapuna), ako hoćeš opiši nam i ovu drugu?
    Još me nešto buni, ako napravim sapun s 1% poousta (tj. bazu ) koji bih poslije po potrebi koristila za dodavanje shea, kakao maslaca, te drugog ulja (jojobino i dr.)a želim da ga bude u "višku" 10% kako izračunati potrbnu količinu;nešto kao popust.

    OdgovoriIzbriši
  2. To ti je isto samo različiti autori koriste različite nazive, uglavnom sve se svodi na to da sapun naribaš, rastopiš, dodaš et. ulja, biljke... Ja ne bi htjela ulaziti u točnost naziva i detalje jer mislim da to nije niti bitno. Bitno je znati napraviti sapun, ako ti nešto ne odgovara popraviti ga. Neki tvrde da je French nešto malo drugačiji, ali koliko sam o tome čitala toliko je različitosti bilo napisano. Uglavnom osnova je ista.

    Odi na izračun sastojaka za sapun tamo imaš kalkulator u koji upišeš sva ulja koja u sapun želiš dodati. Sve ih lijepo upiši npr. i jojoba 20g ili što već želiš, stavi popust 10% i to ti je to. Sve ti je u receptu izračunato.

    Nikad nisam radila sapun tako da stavim samo 1% pa kasnije dodajem do 10% tako da nisam sigurna kako bi ti ispao. Ti probaj ako hoćeš ali ako misliš tek kad ti sapun sazrije naribati ga pa dodati 9% mislim da ti to baš i nije dobra ideja. Saponifikacija je već završena i nisam baš sigurna da bi ti takav sapun bio dobar. Ponavljam nisam nikad probala.

    Ja dodam npr. jojobinog ulja 20g, upišem tako u recept (na 1kg ukupno ulja) ali ga stavim neposredno prije izlijevanja u kalup, a ne da nakon mjesec dana sapun ribam pa dodajem to ulje. Pogotovo ne u količini 10%.

    Možda nisam dobro razumjela tvoje pitanje?

    Količinu izračunaš od količine ulja. Količina ulja podjeljeno sa 100 rezultat puta 9 da dobiješ 9%. (ako želiš 8%, rezultat puta 8.....)

    Jesi li već probala napraviti sapun?

    OdgovoriIzbriši
  3. Sandra hvala na odgovoru, dobro si razumjela pitanje. Na taj način sam jednostavno htjela skratiti vrijeme i iz baze raditi manje koločine ali različite sapune,koje bih nakon 2 tjedna mogla koristiti.
    Tek sam počela raditi sapune, tvoj blog mi je veoma pomogao, napravila sam sapun sa et. uljem bosiljka i greipa uz dodatak mljevenog bosiljka. Za sad dobro izgleda i miriše,samo me je strah da će greip izhlapiti za vrijeme dok sapun sazrijeva (čekam kako bih krenula dalje sa igranjem), kava su tvoja iskustva s citrusnim uljima i hladnim postupkom?

    OdgovoriIzbriši
  4. Ne bi skratila vrijeme, samo bi ga produžila. Jer dok ti baza sazrije treba 4-6 tjedana pa kasnije još 2 tjedna. Mislim da bi ti bilo bolje da napraviš odmah više različitih vrsta ali u manjim količinama npr 200 g ukupne težine od svake vrste. Ne moraš ti raditi kg! napravi manje pa sipaj u kutijicu od npr. dukatele ili margarina. I kad ga prerađuješ trebaš možda i više vremena nego kad radiš novi, dok ga naribaš, istopiš, pa opet čekaj.....

    Citrusova ulja brže hlape pa bi ih trebalo staviti malo više. Na onoj web stranici gdje ti je kalkulator imaš i kalkulator za količinu eteričnih ulja koju bi bilo poželjno staviti da bude miris dobar pa si probaj vidjeti. Ako ne uspiješ naći javi pa ću ti stavit link.

    Već sam nekome pisala, svaki miris stajanjem malo ishlapi ali kad ga nakon sušenja upotrijebiš kako se sapun topi oslobađaju se i mirisi koji su unutar sapuna. Kad sazrije zatvori ga u najlon vrećicu da se miris unutar sapuna sačuva.

    Ja osobno ti baš prejake mirise i ne volim jer mi izazivaju migrenu pa ja stavljam manje, ali sve ti je to stvar ukusa.

    Ti probaj sve što si naumila, da ljudi nisu eksperimentirali nikad ne bi naučili. A možda ispadne super. Ali probaj s manjim količinama, ako budeš morala bacit da ti ne bude žao.

    Javi šta si napravila i kako ti je ispalo.

    OdgovoriIzbriši
  5. Bog Sandra, imam pitanje , susjeda zeli da u njen sapun dodamo glicerin. E sada, kako odredimo kolicinu npr. za 1000g ulja i postoji li nekakva formula koje se treba pridrzavati.
    hvala

    OdgovoriIzbriši
  6. Sandra, evo da te obavijestim o rezultatima mog prvog pokušaja.
    Sapun je dosta tvrd, sto mi i odgovara, stavila sam 40%maslinovog,30%kokosovog i palminog ulja.
    Od greipa nema više ni traga, bosiljak se lijepo osjeti(mojim ukućanima nije po volji,ali meni je),prvog dana me uhvatila panika jer je bio preintezivan ,sada je ok.
    Boja je jos stabilna ali slabo pjeni, moram poraditi na tome, kada sve zbrojim nije loše za prvi pokušaj.

    OdgovoriIzbriši
  7. U sapunu ostaje glicerin koji je nastao tijekom saponifikacije tako da ne bi trebalo dodavati dodatni. Ja to nikada nisam radila za obični sapun.

    Dodatni glicerin dodaje se u sapun kada želiš napraviti "proziran" sapun. Ali je i cijela procedura nešto drugačija - o tome ću kad budem ulovila više vremena. Tada se dodaje 8-12 % od ukupne mase: NaOH+voda za topljenje+ulja. Ne više jer previše glicerina daje mek i ljepkast sapun.

    Probaj ti dodati glicerin ako ona baš želi pa javi kako ti je uspjelo.

    OdgovoriIzbriši
  8. Baš mi je drago da ti je sapun ispao ok i da si zadovoljna. Ako želiš da ti više pjeni probaj u recept uključiti ricinusovo ulje. Ricinusovo i kokosovo daju najbolju pjenu.

    Važno je da si počela i da si prvi napravila a kasnije ćeš već vidjeti što ti je bolje. Ti svojim ukućanima napravi svakom po njegovoj želji - tako i ja radim pa svi budu zadovoljni jer jednom se sviđa jedno, drugom drugo....
    Za sada je najvažnije da si zadovoljna ti!!!

    OdgovoriIzbriši
  9. Aj,aj ,hitno trebam pomoc!
    I to dva puta , kao prvo:
    danas kada sam isla vaditi i rezati sapun primjetila sam kapljice "vode" na njemu, kako mi vrag nije dao mira ja sam povukla prstom preko njih i liznula. Pece i to dobro, e sada da li je to normalno kako sapun jos nije zrel ili... imam previse luzine( ovo je sastav sapuna:maslinovo ulje200g, kokos 100g, kikiriki 100g, ricinus 50g, badem 50g, NaOH 66g, voda 168g )bademovo sam dodala nakon pocetka stvaranja traga+ etericna ulja). Sto raditi?
    Drugo: dala sam izraditi drveni kalup( bukva)za sapun i lijepo u njega izlila svoj sapun (ovaj isti gore), i neugodno se iznenadila po drugi put, smrdi doslovno i to mene podsjeca na tanin, od mojih mirisa ništa. A dodala sam na 500g ulja oko 1ml tamjana i oko 2 ml bergamota , sve u nadi da ce prvi sacuvati drugi da ne ishlapi prebrzo. Ako se ista moze spasiti savjetuj ili sve lijepo proslijedim u kos za smece. Nadam se da ce ove moje putesestvije pomoci jos nekome ko se odluci krenuti u izradu sašuna. E,jedino sto mi je uspijelo u ovom neuspjehu je prekrasno prosarati sapun bijelom i zelenom bojom, kao mramorni kolac. Steta sto nema opcije ubacivanja slika ili ja ne znam kako to ovdje napraviti.
    Hvala, na odgovoru.

    OdgovoriIzbriši
  10. Prvo vjerojatno si sapun izlila prerano u kalup pa ti se saponifikacija nije dobro odvila i došlo je do separacije - sapun baci u smeće jer nije za upotrebu. Pretpostavljam da ti je smjesa bila još dosta rijetka kad si ju izlila, trebala si miksati dok ne dođe kao puding. Jesu li ti ulja i otopina sode bili približno iste temperature?

    Drugo: jesi li obložila kalup papirom za pečenje?
    Eterično ulje tamjana je malo jače ali za par dana ti miris malo ishlapi pa ne bude prejak. Ali ako govoriš o istom sapunu koji ima vodene točkice onda ga baci. Miris ti se inače osjeti tek kasnije onakav kakav treba biti. Ispočetka može i prevariti npr. ako radiš sapun s mlijekom zbog reakcije sa sodom par dana zaudara na amonijak ali brzo ishlapi tako da tek kasnije osjetiš miris.... To ti je manji problem ali mislim da je nastao zato jer ti saponifikacija nije dobro odradila.

    Nema ovdje opcija za postavljanje slika čitatelja ali možeš mi ih poslati na mail baš me zanima gdje si pogriješila 1802sandra@gmail.com

    Inače bi trebalo staviti bar 50% ulja koja daju tvrdi sapun (palmino, kokosovo) a ti si stavila 20%. koliko si ga držala u kalupu? Sapune od "mekih" ulja treba u kalupu držati i par dana. Jesi li ga već izrezala? Pošalji sliku da vidim.

    Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  11. Pozdrav Sandra,
    imam pitanje u vezi toplog postupka i to : do koje temperature treba ohladiti masu prije dodavanja et.ulja i drugih dodataka?
    Ako dodajem med uracunavam li ga negdje i koliko ga moze ici npr. na kilu ulja?
    DOdajem li aloa veru ili jogurt na kraju uz et. ulja moram li smanjiti kolicinu vode kojom sam otapala luzinu i opet koliko moze ici na 1kg ulja?

    OdgovoriIzbriši
  12. Temperatura bi trebala biti ispod 60 stupnjeva jer na višoj eterična ulja isparavaju.
    Ja meda dodam 2 žlice ne računam ga posebno.
    Ako ti je količina vode prevelika sapunu će trebati puno duže da se osuši pa ovisi o tome koliko misliš dodati. Ako dodaješ 1-2 žlice ne trebaš prethodno smanjiti količinu.

    OdgovoriIzbriši
  13. PozdravSandra.

    Probala sam napraviti sapun vrućom metodom i ovo su problem na koje sam naišla.

    -sto ako se saponifikacija nije izvršila do kraja ( nakon hlađenja kada sam ga probala malo bridi) hoće li se stajanjem spasiti(saponificirati do kraja)

    naman listice za kontrolu ph- vrijednosti pa mi to otežava kontrolu
    Sapun je izgledao kao vazelini (kompletno), još sam ga kratko miješala nakon toga i tada dodala ulja za popust (macerat nevena i bademovo)
    Hvala

    OdgovoriIzbriši
  14. Trebala bi. Pusti ga neka stoji tjedan-dva pa provjeri.

    OdgovoriIzbriši
  15. pozdrav i hvala na savjetima
    zanima me smije li se ovo raditi u rerni u koj pecemo hranu
    ima li kakvih otrovnih isparevina

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Smije se raditi u rerni u kojoj pečemo hranu. Nema.

      Izbriši
  16. Zdravo Sandra . I ja sam početnik u pravljenu sapuna pa nisam bila zadovoljna izgledom svoje prve ture sapuna koju sam napravila . Htela sam da poradim malo na dizajnu i videla ovu objavu na tvom blogu . Sledila sam uputstva ( ribanje sapuna i dodavanje vode .... ) Ipak nisam zadovoljna rezultatom jer mi je sapun sada zrnaste strukture . Kako sam sapun ribala nakon 2 dana dodala sam oko 10% dest . vode . Čini mi se da je taj procenat vrlo mali jer mi se masa nije dovoljno otopila . Da li se tu nešto može popraviti . Mada , već sam smislila , ako ništa drugo , mogu ga iseckati na kockice i dodati u neku novu sapunsku masu koju budem pravila :)

    OdgovoriIzbriši
  17. Da li se ovom metodom moze spasiti sapun koji je CPOP metodom na previsokoj temperaturi ( greskom) skoro ceo posta penast i suv?
    Hvala mnogo unapred!!!

    OdgovoriIzbriši
  18. pravila sam svoje prve sapune po vašim uputama i ispali odlićni.samo jedne sam pravila sa palminim uljem i maslinovim i dodacima eteričnih ulja po uputi kako ste vi radili , oni su mi tvrdi i slabo pjene , a druge sa kokosovim uljem i maslinovim i čaj od nevena , med i super su ali oni dobro pjene i brzo se troše . dali mogu ove tvrde od palminog ulja i maslinovog nekako iskoristiti da napravim nove sapune koji mogu bolje pjeniti .koji je naćin.hvala i pozdrav .

    OdgovoriIzbriši