petak, 3. kolovoza 2012.

KASTILJANSKI SAPUN



Sapun s više od 50 % maslinovog ulja naziva se KASTILJANSKI SAPUN.
Maslinovo ulje daje mek sapun pa je za izradu sapuna sa velikim postotkom maslinovog ulja potrebno puno vremena. Upravo zbog toga ovaj sapun radim CPOP metodom  pa se može koristiti već za dva dana.
U ovaj sapun nisam dodala eterična ulja kako bi ga mogle koristiti i bebe.
Budući da sapun od maslinovog ulja ne pjeni, dodala sam 10% ricinusovog ulja.

SASTOJCI:

Maslinovo ulje           400 g                                    
Ricinusovo ulje           45 g

NaOH                        55 g
Voda                        147 g

Ukupno                    650 g
Popust                        7% 


Zelena boja 


POSTUPAK: Slijedimo osnovne upute KAKO NAPRAVITI SAPUN do točke 8. a zatim  CPOP metoda.

Broj komentara: 18:

  1. par pitanja:
    - sto je to POPUST
    - sto je to TRAG

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Popust - količina NaOH se smanjuje u odnosu na količinu ulja kako bi ostalo malo nesaponificiranih masnoća koje bi hranile kožu. Stavlja se obično 5-10 %, meni osobno odgovara 7-8%. Zbog toga da sapun ne bude previše lužnat da ne našteti koži ali ni previše mastan.

      Trag - kada miksamo smjesu NaOH i ulja u jednom trenu ona postaje gusta kao rjeđi puding kažemo da je postigla trag, jer ako podignemo mikser iz posude vidimo trag od miksera.

      Izbriši
  2. Ova stranica je u mojim favoritsima već jako dugo, i svako malo provjeravam ima li kakvih promjena na njoj... jako me je obradovalo kad sam vidjela nove objave :)
    Hvala puno na trudu!
    Anita

    OdgovoriIzbriši
  3. Svaka cast na objasnjenjima do detanja, vrlo lepo i precizno, puno hvala na savetima

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvala na nesebičnom pružanju znanja, ja tek pokušavam napraviti svoje prve sapune:) molim Vas možete li mi dati recept za sapun od mente sa eukaliptusom i za sapun sa kavom i narancom u kompinaciji.. srdacan pozdrav iz sarajeva :)

    OdgovoriIzbriši
  5. izvrstan blog. :-) već godinama radim svoje sapune i prekrasno je da je ste odlučili svoja iskustva podijeliti sa drugima na jeziku koji svi u regiji razumiju...

    osobno radim isključivo kastiljski sapun i to od maslinovog i kokosovog ulja uz dodatak shea maslaca i meda :-)

    samo tako naprijed :-)

    marijana

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ako imate neki dobar recept napišite pa da ga podijelimo s ostalima. Uvijek mi je drago da se nekome sviđa blog a pogotovo kada je osoba znalac! Hvala!!!

      Izbriši
  6. poštovanje,odmah da kažem da sam nova u celoj ovoj prici da bi me shvatili,ja i dalje ne shvatam sta je popust

    OdgovoriIzbriši
  7. I ja sam nova,juce napravila prve sapune :)
    Kako sam ja razumela "popust" je kolicina ulja koja ostane slobodna u sapunu posle saponifikacije.Dakle kada koristite npr online calculator koji vam na osnovu odabira ulja kaze koliko sode treba da dodate u vas recept,a pre toga izaberete zeljeni popust,tj koliko ulja da ostane slobodno,aktivno ili kako vec.
    Ja sam za svoje sapune stavila 7 i 8 % popusta, i deluju mi nekako
    dosta masni sapuni,a u sve sam stavljala maslinovo ulje + neka ostala,tako da,dalje cu stavljati manji popust.
    Bojana

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Maslinovo ulje daje mek sapun i zato se on nekada mora sušiti puno duže vrijeme nego drugi sapuni metoda u rerni samo ubrza ovaj proces! Nije ti sapun mastan nego mek!!! Ne stavljaj puno manji popust jer će ti biti prelužnat. Malo ga ostavi na zraku pa će se on već stvrdnut. Zato bi trebalo biti bar 50 % masnoća koje daju tvrdi sapun. Pogledaj pod http://domaci-sapuni.blogspot.com/2011/07/uljamasnoce.html

      Izbriši
  8. Do sada sam napravila 3 ture različitih sapuna i sad nestrpljivo čekam 6 tj da ih probam kakvi su.Sada bih vas molila da mi odgovorite koliki popust treba za sapun za veš,ja bi ga napravila iz čiste svinjske masti.Unaprijed hvala.

    OdgovoriIzbriši
  9. pozdrav interesujeme sa cime se moze proveiti dal je NaOH nestao iz sapuna?

    OdgovoriIzbriši
  10. Draga Sandra, gdje se mogu nabaviti PH testeri?

    Inače, odličan blog, hvala ti na trudu!

    OdgovoriIzbriši
  11. Odgovori
    1. Uklonila sam komentar,jer je namera bila da ga samo Vi vidite!

      Izbriši
  12. Poštovana Sandra, ako ikada budete pročitali ovu poruku želim vam se zahvaliti na nesebičnoj podeli vašeg znanja i iskustva. Prošlo je dosta godina tako da ne znam da li ćete uopšte i videti. Mnogo mi je pomogao vaš blog da neke cake savladam. Moj prvi sapun kastiljanski bez precizne vage, termometra i sve ostalog što je potrebno nije loš. Iako sam ga radila cpop metodom sušio se 2 meseca. Malo isušuje kožu nije u pitanju NAOH već nedovoljno pomešani sastojci. Ja sam u sapun stavila i vosak i kokosovo ulje. Koristeći štapni mikser meni se sve to jako brzo steglo i nisam mogla lepo da ga izlijem u kalupe. Nije boje kao vaš. Ja sam dodala i med u trag pa sam dobila braon.Svašta sam ja smućkala, ali sam srećna. To je najbitnije. ono što bih vas pitala jeste zašto se sve u gramima meri?I zašto baš mora 0,38posto vode. Ukoliko stavim čaj da li moram kuvati čaj u destilovanoj vodi. Hvala vam još jednom na svemu-ne znam da li se još uvek ovim bavite.Veliki pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  13. Pozdrav.Gdje se može kupiti kastiljanski spaun?Hvala

    OdgovoriIzbriši