nedjelja, 31. srpnja 2011.
KALUP ZA SAPUN
Kalup za sapun može biti izrađen od drveta ili plastike. Kao kalup možemo koristiti bilo kakve posudice koje imamo kod kuće. Boce od šampona, soka, vode, tetrapak od mlijeka i sl.
Ipak najbolje je koristiti drveni kalup pogotovo ako sapun radimo hladnom metodom. Sapunska smjesa se u drvenom kalupu sporije hladi a kako se saponifikacija odvija i nakon izlijevanja u kalup bolje je da se ne ohladi prebrzo. Zbog toga kalup zamatamo ručnikom ili dekom - bez obzira da li koristimo drveni ili plastični.
Drveni kalup možemo vrlo jednostavno napraviti i sami.
Kraće stranice su fiksne. Pri vađenju sapuna duže stranice odvojimo i sapun se vrlo lako vadi iz kalupa. Obložimo ga papirom za pečenje da se ne zalijepi za drvo. Isti papir može se upotrijebiti i više puta.
Ako koristimo razne boce odrežemo im dno i vrh.
Dno obložimo prijanjajućom folijom i zalijepimo selotepom.
Kada ulijemo sapunsku masu vrh obložimo
prijanjajućom folijom.
Iz ovakvih kalupa sapun se teže vadi. Prije vađenja stavimo ga na nekoliko minuta u zamrzivač, onda se vrlo lako istisne iz kalupa.
Sapun iz crvene boce od šampona za kosu
Sapun iz okrugle boce od destilirane vode
Ili ih nakon rezanja možemo jednostavno izrezati kalupima za kolače
Ostatke ne bacamo već ih izrežemo na male kockice i kasnije umiješamo u sapunsku masu druge boje
pa gotov sapun izgleda ovako
subota, 30. srpnja 2011.
IZRAČUN SASTOJAKA ZA SAPUN
Na internetu je moguće naći puno recepata za izradu sapuna. Kod nas sve vrste ulja i nisu baš dostupne (osobito u manjim gradovima) pa ponekad te recepte ne možemo primijeniti jer nemamo sve potrebne sastojke.
Ako znamo saponifikacijski faktor za pojedinu vrstu masnoće možemo izračunati potrebnu količinu sastojaka. Kako svi baš i nisu vješti u računanju najjednostavnije je poslužiti se on-line kalkulatorom kojih je također puno. Ima ih dosta složenih i jednostavnih. Jedan od jednostavnijih: http://www.brambleberry.com/Pages/Lye-Calculator.aspx meni je ovaj ok i sapuni pomoću njega su mi uvijek ispali dobro.
KAKO KORISTITI ON-LINE KALKULATOR?
Odaberemo da li želimo raditi tvrdi ili tekući sapun. Za tvrdi kliknemo u polje solid. Ulja, vodu i NaOH mjerimo u gramima pa odaberemo grams.
Upisujemo količinu ulja koju želimo dodati. Možemo odabrati i više različitih ulja.
Na kraju odaberemo željeni popust (od 0 do 10%). Kliknemo na calculate i otvori nam se slijedeća stranica sa receptom za ulja koja smo odabrali. Kalkulator nam izračuna potrebnu količinu vode i NaOH sa popustom koji smo odabrali, tako da kasnije nema nikakvih dodatnih proračuna.
Možemo upisati naziv recepta i nekakve dodatne bilješke te klikom na PRINT ispisati recept.
Popust NaOH bi trebao iznositi bar 5 do 10%. Manju količinu ulja možemo dodati i u trag da se ne saponificiraju i zadrže svoja ljekovita svojstva. Tada stavljamo popust 5% a ostatak od 3 ili 5% (koliko želimo) dodajemo u trag.
Ako stavimo premali popust sapun može biti prejak. Preveliki popust dati će premastan sapun.
KAKO RAČUNAMO BEZ KALKULATORA?
1000 g maslinovog ulja SAP 0,134
1000 x 0,134 = 134 g NaOH
popust 8% 134 - 8% = 123,28 g NaOH (134/100=1,34 x 8 = 10,72 134 - 10,72 = 123,28)
33% vode od 1000 g ulja = 330 g vode
Ako uzimamo više ulja za svako posebno izračunamo količinu NaOH (svako ima drugačiji SAP) i zbrojimo.
Količinu vode određujemo prema ukupnoj količini ulja. 33%. Može do 38% . Ako je previše sapun neće uspjeti.
Za tekući sapun koristimo kalijevu lužinu - ona ima drugačiji SAP!!!
Ako znamo saponifikacijski faktor za pojedinu vrstu masnoće možemo izračunati potrebnu količinu sastojaka. Kako svi baš i nisu vješti u računanju najjednostavnije je poslužiti se on-line kalkulatorom kojih je također puno. Ima ih dosta složenih i jednostavnih. Jedan od jednostavnijih: http://www.brambleberry.com/Pages/Lye-Calculator.aspx meni je ovaj ok i sapuni pomoću njega su mi uvijek ispali dobro.
KAKO KORISTITI ON-LINE KALKULATOR?
Odaberemo da li želimo raditi tvrdi ili tekući sapun. Za tvrdi kliknemo u polje solid. Ulja, vodu i NaOH mjerimo u gramima pa odaberemo grams.
Upisujemo količinu ulja koju želimo dodati. Možemo odabrati i više različitih ulja.
Na kraju odaberemo željeni popust (od 0 do 10%). Kliknemo na calculate i otvori nam se slijedeća stranica sa receptom za ulja koja smo odabrali. Kalkulator nam izračuna potrebnu količinu vode i NaOH sa popustom koji smo odabrali, tako da kasnije nema nikakvih dodatnih proračuna.
Možemo upisati naziv recepta i nekakve dodatne bilješke te klikom na PRINT ispisati recept.
Popust NaOH bi trebao iznositi bar 5 do 10%. Manju količinu ulja možemo dodati i u trag da se ne saponificiraju i zadrže svoja ljekovita svojstva. Tada stavljamo popust 5% a ostatak od 3 ili 5% (koliko želimo) dodajemo u trag.
Ako stavimo premali popust sapun može biti prejak. Preveliki popust dati će premastan sapun.
KAKO RAČUNAMO BEZ KALKULATORA?
1000 g maslinovog ulja SAP 0,134
1000 x 0,134 = 134 g NaOH
popust 8% 134 - 8% = 123,28 g NaOH (134/100=1,34 x 8 = 10,72 134 - 10,72 = 123,28)
33% vode od 1000 g ulja = 330 g vode
Ako uzimamo više ulja za svako posebno izračunamo količinu NaOH (svako ima drugačiji SAP) i zbrojimo.
Količinu vode određujemo prema ukupnoj količini ulja. 33%. Može do 38% . Ako je previše sapun neće uspjeti.
Za tekući sapun koristimo kalijevu lužinu - ona ima drugačiji SAP!!!
nedjelja, 24. srpnja 2011.
KAKO NAPRAVITI SAPUN - korak po korak
- Kalup obložimo papirom za pečenje
- Izvažemo destiliranu vodu
- Izvažemo kaustičnu sodu
- KAUSTIČNU SODU DODAMO U VODU – NIKADA OBRNUTO, pri miješanju sode s vodom dolazi do zagrijavanja i visoke temperature!!! Ostavimo da se hladi povremeno miješajući. Pare koje nastaju prilično su otrovne zato treba paziti da ih ne udišemo. Najbolje lagano promiješati pa se udaljiti i tako par puta dok se soda ne otopi.
- Izvažemo ulja
- Ugrijemo ulja
- Pomoću termometra izmjerimo temperaturu. Kada je temperatura ulja približno jednaka kao temperatura sode otopljene u vodi dodajemo otopljenu sodu u ulja mješajući kuhačom
- Miješamo ulja štapnim mikserom. Par sekundi uključimo mikser zatim mješamo isključenim i tako ponavljamo dok smjesa ne promjeni boju i postane gusta kao rijeđi puding. Kada podignemo mikser a kapljice smjese koje padnu s njega ostanu stajati na površini smjese kažemo da smjesa ostavlja "trag" dodajemo mirise i boje
- još kratko miješamo, kada smjesa ostaje na štapnom mikseru ulijemo smjesu u kalup
poravnamo, poklopimo
- Zamotamo kalup ručnikom i ostavimo 24 sata
- Nakon 24 sata režemo sapune i poslažemo da stoje na prozračnom i suhom mjestu
- Ostavimo ih 3-6 tjedana da "sazriju"
- Testiramo PH pomoću ph listića i koristimo
PRILIKOM CIJELOG PROCESA KORISTIMO ZAŠTITNU OPREMU!!!!!
POSUDE I POMAGALA potrebna za izradu sapuna
1. Kuhinjska vaga (precizna)
2. Posuda za vagaje sode (bolje staklena ali može i plastična)
3. Posuda za vaganje vode (otporna na visoke temperature jer kasnije u nju dodajemo sodu, pri čemu se oslobađa toplina oko 85-90 C)
4. Kuhača plastična ili drvena (bolje plastična jer se u drvenu upije soda koja kada se osuši izađe na površinu bez obzira koliko je oprana)
5. Posuda za vaganje i zagrijavanje ulja – najbolje od vatrostalnog stakla, inoxa ako ulja grijemo na štednjaku ili plastike koja može u mikrovalnu
6. Posuda za miješanje ulja i otopine sode (može se miješati u posudi pod br.5 ali ja koristim drugu)
7. Štapni mikser
8. Kalup za sapun
9. Papir za pečenje - za drveni kalup prijanjajuća folija za plastični kalup
Pretplati se na:
Postovi (Atom)