CPOP metoda je novija metoda izrade sapuna a negdje je između hladnog i toplog postupka.
Recept i postupak radimo kao i za hladnu metodu pa je izlijevanje u kalup vrlo jednostavno.
Nakon izlijevanja u kalup "pečemo" ga u rerni pa je sapun spreman za upotrebu već drugi dan.
Osobno ne volim toplu metodu izrade sapuna jer zahtjeva puno vremena a sapunska smjesa je dosta tvrda. Upravo zbog toga mi se ova metoda sviđa jer je vrlo praktična i brza, pečenje je dovoljno samo povremeno nadgledati, smjesu ne treba miješati a sapuni budu odmah za upotrebu.
Ova metoda nije baš dobra za mirise jer neka eterična ulja na višim tempereturama hlape pa treba paziti koja ulja dodajemo. Iz ovog razloga ovom metodom radim samo Kastiljanski sapun bez eteričnih ulja.
POSTUPAK:
- Pripremimo RECEPT za
sapun kao i za hladnu metodu
- Slijedimo osnovni
postupak KAKO NAPRAVITI SAPUN sve do točke 8.
- Nakon točke 8. smjesu izlijemo u kalup najbolje silikonski.
- Smjesu "pečemo"
u rerni 3-4 sata na temperaturi 85-95ºC.
Većinom rerne nemaju baš precizan termostat pa je dobro
upotrijebiti termometar za pečenje u rerni i pomoću njega precizno
regulirati temperaturu.
- Ostavimo sapun u rerni da
se dobro ohladi
- Nakon 24 sata ga vadimo
iz kalupa ostavimo još malo na zraku da se prosuši, testiramo ph i
koristimo.