- Kalup obložimo papirom za pečenje
- Izvažemo destiliranu vodu
- Izvažemo kaustičnu sodu
- KAUSTIČNU SODU DODAMO U VODU – NIKADA OBRNUTO, pri miješanju sode s vodom dolazi do zagrijavanja i visoke temperature!!! Ostavimo da se hladi povremeno miješajući. Pare koje nastaju prilično su otrovne zato treba paziti da ih ne udišemo. Najbolje lagano promiješati pa se udaljiti i tako par puta dok se soda ne otopi.
- Izvažemo ulja
- Ugrijemo ulja
- Pomoću termometra izmjerimo temperaturu. Kada je temperatura ulja približno jednaka kao temperatura sode otopljene u vodi dodajemo otopljenu sodu u ulja mješajući kuhačom
- Miješamo ulja štapnim mikserom. Par sekundi uključimo mikser zatim mješamo isključenim i tako ponavljamo dok smjesa ne promjeni boju i postane gusta kao rijeđi puding. Kada podignemo mikser a kapljice smjese koje padnu s njega ostanu stajati na površini smjese kažemo da smjesa ostavlja "trag" dodajemo mirise i boje
- još kratko miješamo, kada smjesa ostaje na štapnom mikseru ulijemo smjesu u kalup
poravnamo, poklopimo
- Zamotamo kalup ručnikom i ostavimo 24 sata
- Nakon 24 sata režemo sapune i poslažemo da stoje na prozračnom i suhom mjestu
- Ostavimo ih 3-6 tjedana da "sazriju"
- Testiramo PH pomoću ph listića i koristimo
PRILIKOM CIJELOG PROCESA KORISTIMO ZAŠTITNU OPREMU!!!!!
nedjelja, 24. srpnja 2011.
KAKO NAPRAVITI SAPUN - korak po korak
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Jako mi se sviđa stranica. Savjeti i slike su odlični!
OdgovoriIzbrišiHvala. Baš mi je drago da ti se sviđa!
OdgovoriIzbrišiSuper blog, oduševljena sam. Savjeti koji se mogu naći su super, velika hvala i pišite nam i dalje :)
OdgovoriIzbrišiBas ti hvala za tako lijep komentar! Drago mi je ako ti je nesto od mog pisanja pomoglo.
OdgovoriIzbrišiBlog je fenomentastičan! Oduševljena sam sadržajem i praktičnim savjetima.Pretraživajući web tražila sam upravo nešto ovakvo! Svaka čast autoru! Uveliko će pomoći i meni i mojim učenicima u školi u našem kreativnom eksperimentiranju! Hvala!
OdgovoriIzbrišiHvala, hvala! A ja se uvijek oduševim i vrati mi se vjera u budućnost kad vidim da još ima ljudi koji žele djecu naučiti nečem korisnom, to je bogatstvo! Uvijek mi je drago kad nekome moj blog koristi, a posebno mi je drago što će koristiti i u edukaciji djece.
OdgovoriIzbrišiPozdrav Vama i naravno Vašim učenicima!
Pridružio bih se pohvalama... Stvarno izvrsna stranica! Hvala na trudu :)
OdgovoriIzbrišiHvala Hrvoje!
OdgovoriIzbrišiSuper ti je cijeli web, ali ja bih samo nadodala da je bolje ulja grijati na vodenoj kupelji nego u mikrovalnoj pečnici i da destilirana voda bude kupljena u ljekarni (ova na slici izgleda kao boca dest.vode za peglanje). Ako želite da sapuni budu učinkoviti,potpuno prirodni i neštetni onda biljna ulja MORAJU biti hladno prešana, nerafinirana i certificirana, kako bi njihova ljekovita svojstva bila sačuna (nikako Zvjezda sunckretovo ili maslinovo ulje sa slike i sl..).Isto vrijedi i za eterična ulja, treba koristiti isključivo certificirana eterična ulja s određenim kemotipom kako bi znali o kojem je ulju riječ.
OdgovoriIzbrišiNe, potpuno krivo!!! Ulja kod izrade sapuna ne moraju biti ni kvalitetna hladno presana niti organska.
IzbrišiPrvo, iz razloga sto se reakcijom sa NAOH gube sva ljekovita svojstva sto je i logicno , a drugo, dokazano je da rafinirana i jeftina ulja su bolja za izradu. Sapuni bolje služe svrsi i bolje sazrijevaju.
Mnogi autori u literaturi o izradi sapuna tvrde da su za izradu sapuna rafinirana ulja bolja jer bolje reagiraju sa kaustičnom sodom. Ja bih riječ bolje vrlo oprezno koristila jer kao što sam napisala već u jednom komentaru prije, svakodnevno se pojavljuju neki novi stručnjaci sa dokazima da je nešto drugo ipak bolje ili gore. Mislim da svatko sam treba odlučiti što je za njega bolje a što gore jer danas ima toliko različitih mišljenja a budući da poštujem svačije ne bih uopće htjela diskutirati o tome tko je u pravu a tko u krivu.
OdgovoriIzbrišiOvo na slici nije Zvijezdino suncokretovo ulje već palmino i ja do sada na našem tržištu nisam našla drugačije osim u plastičnom kanisteru od 30 l a za mene je to preveliko pakiranje pa uvijek kupujem ovo.
Nažalost nakon svega što smo u našim medijima vidjeli tko još može vjerovati certifikatima izdanima u Hrvatskoj? Meni ti to samo zvuči kao reklama da se proizvod skuplje proda i popljuje neki drugi. Da slažem se bilo bi to super kad bi stvarno tako i bilo. Negdje i je ali kod nas nažalost ne u što smo se uvjerili x puta. Jedna naša renomirana kuća prodaje "ekstra djevičansko" kokosovo ulje po ogromnoj cijeni. Ekstra djevičansko kokosovo ulje mora imati miris po kokosu a ovo koje sam spomenula uopće nema!!! To su ti draga naši certifikati...
Destiliranu vodu kupujem u dućanu. Svatko može sam odlučiti što će koristiti zato sam i stavila slike proizvoda koje sam kupila u Italiji da ne utječem na izbor proizvoda koje će netko kupiti. Ovaj blog pišem isključivo radi toga da ljudi koji žele napraviti sapun nauče osnovni postupak a ne da kupuju proizvode "vještih" trgovaca koji uvaljuju tko zna što po astronomskim cijenama pričajući nam bajke koje smo davno prerasli!
Super Sandra samo da pitam za etericna ulja kakve zar moraju da bi bili jako skupi nema kod nas ni boje ni etericna ulja skupe Pa bolje da dodam caj ili zacin hvala pozdrav i produzi sa pisanje
IzbrišiNakon dugo vremena evo da se i ja javim, mislim da je Sandra potpuno u pravu što se tiće naših certificiranih proizvoda, naime usko sam vezana uz profesiju i znam da na žalost mnogi proizvodi kojima smo vjerovali nisu bili u skladu sa kvalitetom koju smo kupovali. Što se tiće destilirane vode zaista je svejedno gdje je kupujemeo jer važno je da bude mekana, a ne i sterilna. Moji sapuni se suše i izgledaju sve bolje i mirišu sve ljepše zahvaljujući sAndrinim savjetima. pozdrav
OdgovoriIzbrišiI ja mislim da nije nužno da voda bude sterilna jer nije niti ona koju pijemo...
OdgovoriIzbrišiDrago mi je da su tebi Ivanka moji savjeti pomogli :-)
Svaka pohvala za stranicu,već sam počeo gubiti nadu. Samo naprijed :)
OdgovoriIzbrišiSuuuper je stranica! Stvarno je jako korisno, hvala! :)
OdgovoriIzbrišiHvala :-)
IzbrišiNa koju temperaturu treba ohladiti luzinu/vodu i ulje? Znam da bi trebala bili slicna ali da li je to 30-50-70C? U knjizi koju imam se spominje 90F tj 32C i kako visa/niza temperatura utjece na saponifikaciju? Da li je ubrzava ili usporava?
OdgovoriIzbriši30-50°C je idealno, zbog ulja je bitno da ta temperatura bude što niža, a zbog same saponifikacije da bude što viša pa je 30-50°C neka zlatna sredina. Za saponifikaciju je bitno da se viša temperatura što duže zadrži kako bi se ona pravilno odvila (zato se kalup i zamata u ručnik kako bi se usporilo hlađenje).
IzbrišiMožda nije zgodno što ja odgovaram, ali mogu pomoći pa zašto ne. Nadam se da se Sandra neće ljutiti.
Inače svaka pohvala za blog, napravljen po svjetskim standardima (što se tiče informacija i ostalog). Kod nas nažalost još uvijek nije u trendu tako nesebično besplatno dijeliti ovako opsežno napisane savjete.
Svaka čast na uloženom trudu, trebalo je to sve poslikati i trebalo je jako puno vremena uložiti.
Svaka čast Sandra (još jednom :) )nadam se da ćeš biti uzor drugima u našem govornom području.
Ani hvala na pomoći ja sam trenutno u nekoj gužvi pa ne stignem baš pisati. Naravno da se ne ljutim, naprotiv baš mi je drago kad još netko nešto napiše i podjeli sa svima nama svoje znanje. Hvala!
IzbrišiOdličan blog! Mislim raditi sapune sa djecom u školi, ovdje sam našla JAAAKO puno informacija. Samo jedno pitanje... Može li se raditi sa uljem i lužinom sobne temperature?
OdgovoriIzbrišiTemperatura bi trebala biti viša da bi se odvila saponifikacija.
IzbrišiPozdrav, i mene interesuje temperatura, jer imam veliku želju da napravim sapun, i ovdje mi je zaista sve fino objašnjeno, ali nemam termometar, pa da li postoji drugi način za određivanje temperature?
OdgovoriIzbrišiProbajte opipati rukama posudicu naravno izvana ne umakati ruke u lužinu!!. Stavite u iste posudice i ulja i lužine pa dotaknite dlanovima posude i kad je približno ista temperatura pomješajte ih. Ja sam dvaput tako radila jer nisam imala kod sebe toplomjer pa mi je dobro ispalo. Najbolje je toplomjerom jer je točnije ali možete probati i ovako. Nije baš da u stupanj mora biti ista temp. ali je tako najsigurnije da će sapun uspjeti.
IzbrišiHvala Vam puno na odgovoru, pokušaću tako, i iskreno se nadam da će uspjeti... ;)
IzbrišiDo sada nisam razmišljala o tome da sama izradim sapun, ali obzirom da imam suhu kožu koja je sklona svrbežu nakon sunca i soli, ovo bi moglo biti idealno rješenje! Živim u Rijeci i zanima me ako netko zna gdje mogu nabaviti potrebne sastojke i osnovne "alate"? Unaprijed hvala i srdačan pozdrav.
OdgovoriIzbrišiKarmen
Osnovne "alate" možeš nabaviti u svakom supermarketu (štapni mikser, posudice, kuhače i slično) ulja isto tako ali kaustičnu sodu stvarno ne bih znala pa molim ako netko drugi možda zna neka napiše.
IzbrišiJa sam kausticnu sodu kupio u farbari,i nije skupa.
Izbrišinajprije da pohvalim blog, oduševljena sam sa njim, svaka čast i ja ću pokušati napraviti sapun oduvjek sam oduševljena sa prirodnim pripravcima.
OdgovoriIzbrišiMislim da kaustičnu sodu možete nabaviti u veterinarskim ljekarnama ako je trenutno nema da oni mogu naručiti, a postoje i narudžbe preko interneta malo pogledajte i ostale stranice o izradi sapuna. Lijep pozdrav.
Koja je razlika u sapunu koji se izrađuje od kaustične sode i onoga koji se izrađuje pomoću glicerina. Jeli to možda jedno te isto..? Hvala! :-)
OdgovoriIzbrišiPrvo pohvale za blog, odličan je!!!
OdgovoriIzbrišiDanas sam prvi puta pravila sapun, odlučila sam se za varijantu gdje sapun "pečemo" u rerni, stavila sam ga i peče se negdje već 2 h i sapun je jako narastao i uz to prostorija u kojoj se peče neopisivo smrdi na NaOH, otvorila sam sve prozore i vrata, ne znam dal da prekinem jer očito sam negdje zbrljala. . Pozzz Anita
Mislim da ti je temperatura bila previsoka jer sapun ne smije jako narasti. Termostat na rerni i nije baš precizan pa je dobro koristiti termometar za pečenje mesa i onda regulirati temperaturu. Miris bi trebao biti miris sapuna a ne NaOH. Probaj prvo raditi hladnim postupkom dok se malo "izvježbaš". Mislim da si samo bila malo nestrpljiva :-)
Izbrišikoliki rok trajanja imaju ovi sapuni okoprilike? :-)
OdgovoriIzbriši12-18 mjeseci
Izbrišihtjela bih napraviti deterdzent za posudje ili tecni sapun od starog ulja iz friteze.na netu cujem da se koristi kalijev hidroksid.gdje da to nadjem i kako da to napravim? ideje?
OdgovoriIzbrišiunaprijed hvala.oodlican blog. pozz iz podgorice
Draga Sandra,
OdgovoriIzbrišiSvaka pohvala za izvrstan blog, zaista potreban.
Imam nekog iskustva u izradi sapuna, i uspjela sam nabaviti i NaOH (iako je to gotovo nemoguće u HR ukoliko nisi odgovarajuće struke).
Zanima me da li znaš koje su potrebne dozvole kako bi se pokrenula mala proizvodnja prirodnih sapuna? Da li to može raditi osoba koja nema kemijsku, farmaceutsku ili agronomsku struku s obzirom da NaOH u HR ne može kupiti osoba koja to nije? Može li se to raditi putem OPG-a ili je potrebno otvoriti obrt ili možda trgovačko društvo?
Bila bi iznimno zahvalna na odgovoru s obzirom da kod nijedne institucije ne mogu dobiti pouzdane informacije...
Hvala ti puno.
Aleksandra
Svaka pohvala za blog.
OdgovoriIzbrišiStvarno mi je pomoglo oko maturalnog rada jer nisam nigdje uspio nač recept za sapunsku bazu :D
Sve pohvale za blog. Oduševljena sam detaljnim uputama i uskoro namjeravam pokušati raditi
OdgovoriIzbrišisapun. U postupku sam prikupljanja sastojaka,
Pozdrav svima
Sve pohvale za blog.Ja sam nova i neupucena o nacinu spravljanja domaceg sapuna.Interesuje me da li se od svinjske masti - uzegle - moze praviti sapun. Na koji nacin da odstranim uzeglost da bih pristupila pravljenju sapuna.Unapred hvala na odgovoru!
OdgovoriIzbrišiNesto mi nije jasno. Htjela bih napraviti sapun od lavande i trebam slijediti ove upute. Tamo mi pise koliko ulja trebam koristiti, ali ovdje ne pise koliko destilirane vode i kausticne sode treba. I trebam li koristiti zastitnu masku kad mijesam sodu i vodi? Unaprijed hvala
OdgovoriIzbrišiOvdje je opisan postupak a količine ulja, vode i sode imate u receptu ili si ih izračunajte kalkulatorom. OBAVEZNO KORISTITI MASKU!!!
IzbrišiPozdrav...Molim Vas da mi kazete da li svi sapuni mogu da se peku u rerni,kao Kastiljanski sapun,posto vidim da je upotreba tog sapuna moguca vec posle 24h.
OdgovoriIzbrišiKoja je razlika izmedju sapuna koji zri 2-3 nedelje i sapuna koji se pece u rerni?
Hvala.
pečenjem u rerni samo ubrzate kemijski proces.
IzbrišiPostovanje!
OdgovoriIzbrišiReci mi da li ako dodam boje mesane sa vodom ili uljem,
da li ta dodatna kolicina vode/ulja deluje na prethodno napravljenu smesu?
Boje se dodaju u smjesu a ne u vodu niti ulje.
IzbrišiPozdrav,sve pohvale za blog.
OdgovoriIzbrišiMolim te mi reci da li moze umesto destilovane vode da se stavi neki caj?
Hvala..
I da, izvini,probao sam da napravim,ali nikako nije htelo da se zgusne,pa se pitam da li je moguce da samo temperatura nije bila uredu sto se tice ulja i NaOH?
IzbrišiKoliko kapi etericnog ulja treba da se stavi na npr. 500 g ulja?
Hvala jos jednom,
Veliki pozdrav i svaka cast za rad!!
Može čaj, sok mlijeko.... Možda si koristio ulja kojima treba mlao duže da se saponificiraju? Jesi miješao štapnim mikserom? Tamo gdje je kalkulator imaš i kalkulator za eterična ulja pa pogledaj koje koristiš koliko ga treba.
IzbrišiNisam koristio stapni mikser,znaci i to je bitno?
OdgovoriIzbrišiI , nisam koritio ovaj tvoj kalkulator.:)
Probacu danas da napravim ponovo,pa cemo da vidimo,nadam se da ce sad uspeti,primetio sam neke svoje greske...:)
Mnogo ti hvala za trud i zivce koje imas da nam svima pomognes!! :)
Hvala jos jednom..
Ma može i bez štapnog miksera ali onda treba jaaaaako dugo miješati!!!! Sa štapnim je gotovo za par minuta.
IzbrišiPrvi mačići se u vodu bacaju :-)
Sretno i javi kako napreduješ!
Cao Sandra,evo ,napravio sam 3 vrste,sa manjim kolicinama,dobri su,suse se. :) Bice dobro,sve se desava kako si objasnila.. :)
IzbrišiSamo da istrazim mirise i boje,i bice to to!!
Da li npr. kad dodajes kakao , dodajes i neko etericno ulje?
Veliki pozdrav..:)
Ma naravno da će biti dobro!! Treba malo eksperimentirati, možeš dodati i kakao i eterično ulje, osušene dijelove biljke i šta god želiš.
IzbrišiSandra,merio sam PH posle 10 dana,i oko 10 - 11 je.Da li ce pf pasti na 7 posle 4-5 nedelja susenja sapuna?
IzbrišiSad me samo muci PH.. :-)
Hvala..
Da, sušenjem će PH padati
IzbrišiEto moje pitanje Sandra ako vidis ja imam merac za Ph ne listice kako da merim Ph sapuna Dali da stavim sa vodom i sapun pa merim ili nece uspeti to hvala
IzbrišiSve pohvale za blog.Zainteresovan sam za "proizvodnju"sapuna ali mi nije jasan termin "popust".
OdgovoriIzbrišiNa engleskom se to kaže: "Superfatting" i znači "masnoća u višku" jer je to mnogo bolje nego da je soda u višku, kako su, na žalost, pravile naše bake da bi sapun bolje prao veš ali su im zato ruke bile izgrizene...
IzbrišiSvaka cast za stranicu! Interesuje me da li stapni mikser moze posle izrade sapuna da se koristi za pripremanje hrane? I koje pH vrednosti treba da budu na kraju saponifikacije?
OdgovoriIzbrišiHvala unapred!
Pa nije baš dobro. Ja imam posebno mikser za sapune ali znam ljude koji nemaju. Onda ga treba jaaaaaaako dobro oprati i svakako više puta octom da se eventualni ostatci sode neutraliziraju. Iako ja smatram da nije dobro koristiti isti mikser. Imaš danas tih jeftinih miksera po 60 - 70 kn pa kupi jedan za sapune.
Izbrišipozdrav....koliki mora biti pH?
OdgovoriIzbrišiCao Sandra,napisala si mi da ce PH susenjem padati.Sada je mojim sapunima 4 nedelje susenja i PH je 10 . Toliki je bio i pre 3 nedelje.Ne znam sta da radim? :)
OdgovoriIzbrišiA , dodavanje malo sirceta pri pravljenju sapuna,sa mislis o tome?
Hvala jos jednom sto nam svima pomazes.. :)
Draga Sandra, javite mi se, molim Vas, što prije radi suradnje, na etnoclubcroatia@gmail.com.
OdgovoriIzbrišiHvala.
Lp,
Snježana
Odličan blog, hvala ti zbog toga! Može li se koristiti obični mikser umjesto štapnog?
OdgovoriIzbrišiUmijesto štapnog ne može. Ali ima jedna metoda izrade običnim mikserom. Sapuni budu malo "pjenastiji".
IzbrišiNe, napraviće se penasta masa, mada, ako vaš mikser može da radi samo sa jednom mutilicom, možete da probate...
IzbrišiBok Sandra, svake pohvale za blog i trud! :)
OdgovoriIzbrišiHtjela sam pitati u vezi temperature i termometra. da li se isti termometar može prvo staviti u ulje, a onda u lužinu i vidjet da li su približne temperature?
Može, samo ga malo obriši papirnatim ručnikom.
Izbrišii taj ubodni je skroz u redu?? znam da se ne smije ništa u metalnu posudu, a on je metalan pa zato pitam!
IzbrišiEj ej.. da li ima veze ako jedrveni kalup lakiran?? Da li ce doc do kakve nezeljene reakcije? Hvala unaprijed na odgovoru!
OdgovoriIzbrišiNe bi trebao biti lakiran.
IzbrišiKolku vreme treba da se miksira smesata? Pozdrav od Makedonija!
OdgovoriIzbrišiPo mojem iskustvu 2-5 minuta, ovisno je i o količini. Koristim štapni mikser ovako kako je opisano na početku bloga. Pokušaj prvi put sa manjom količinom i sa jeftinijim uljima, da ti ne bude žao ako ne uspije.
IzbrišiSretno
sandraaaa, booook! hvala ti na svim savjetima, moj sapun je uspio!! sve sam radila kako si rekla, dobila sam i trag, za boju sam dodala koprivu i sve je odlično! nakon 24h sam izvadila i narezala, gdje sad da ih držim? odnosno jel trebam čime poklopit ih il nešto? ja sam ih stavila na ormar na jednu tacnu i nisam ničim prekrila.. jel to ok???
OdgovoriIzbrišiheeelp,nemoj da to kraj sad zeznem!
Ajde baš mi je drago da ti je sapun uspio! Možeš stavit preko njih neku gazu ili papir toliko da ne pada prašina po njima a da imaju zraka. Samo ne smiju biti na suncu, drugo je sve ok. I da se zapraše obrisat ćeš ih.
IzbrišiJavi kakvi su kad ih probaš!
draga sandra, napravila sam već tri vrste sapuna i moram reći da su mi svi uspjeli, lijepo se pjene i fino mirišu, a odmah iz prve sam uspjela! :))
Izbrišinego, ne mogu nigdje pronaći količinu meda koju bi mogla dodati u sapune, da li znaš neki kalkulator za to?
Pozdrav, volela bih da počnem sa pravljenjem ovih sapuna po tvojim receptima. Čitala sam blog i jako mi se dopao. E sad, kako sam razumela, najbolje je držati ih napolju ali da ne budu direktno izloženi suncu, jel da!? Hvala unapred...
OdgovoriIzbrišida li se može što dodati da sapun zrije manje od 3-6tj.
OdgovoriIzbrišii ako može koliko najmanje može zriti?
a ako se upotrijebi prije ili nakon samo nekoliko dana nakon što se naprsvio dali je to opasno????
MOLIM MOŽE LI MI SE ŠTO PRIJE ODGOVORITI?
VELIKO HVALA!!! :D
Ako želite dobar i negujući sapun morate izbaciti i tragove sode iz njega. 4 nedelje je minimum za dobro zrenje kod ovog "hladnog" postupka, kako vam Sandra savetuje. Međutim, postoji i "topli" postupak i ne savetujem vam ga kao početniku zbog brojnih opasnosti po zdravlje izrađivača sapuna...
IzbrišiPostovanje, jako dobar opis sto ste stavili u vezi domaceg sapuna samo jedno vazno pitanje. Sta treba da koristim da se zastitim od pare da li neke maske na lice ili nesto drugo?
OdgovoriIzbrišihvala unaprijed
Obavezno maske, rukavice, posude kako je Sandra prikazala i lagana promaja u slučaju nezdravih para, je takođe dobrodošla.
IzbrišiInteresuje me izrada sapuna od svinjske masti pa bih volio da znam koji je saponifikacijski faktor svinjske masnoće tj. koliko sode treba staviti na 100g masnoće?
OdgovoriIzbrišiZanima me gdje se mogu kupiti ta eterična ulja ili mirisne arome lavande i dr.
OdgovoriIzbrišiUnaprijed Hvala ;)
U ljekarni, drogerijama, prodavaonicama ljekovitog bilja, biobio.....
Izbrišijako korisna stranica.....sve pohvale imenjakinji....imam ija jedno pitanje...nakon sto sapun odstoji 24 sata u kalupu dali se moze dalje s njim rukovati bez zastitnih rukavica....hvala
OdgovoriIzbrišiNakon 24 sata još malo "pecka". Ja tada koristim one tanke medicinske rukavice.
Izbrišizanima me dali je najopasnija faza kad soda se mjesa s vodom....koliko dugo traju isparavanja ,dali se mora neprestano mjesat dok se soda ne otopi?....hvala
OdgovoriIzbrišito je opasno jer kada se soda miješa s vodom oslobađa se visoka temperatura pa i zbog toga može doći do opekotina ali opasno je i kasnije sve dok se ne završi kemijski proces pa zaštitnu opremu treba koristiti ZA CIJELO VRIJEME IZRADE SAPUNA od miješanja s vodom do miksanja i izlijevanja u kalup!!!!!!
Izbrišipravio sam sapun, posle dan ipo kada sam skinuo cebe, smesa je bila gusta i kremasta, nije bila u tvrdom stanju. U cemu je problem?
OdgovoriIzbrišiMislim da bi mogao biti problem u receptu. ako ste koristili samo ulja koja daju mek sapun npr. maslinovo onda je to zbog toga. Treba uvijek staviti 1/2 ulja koja daju tvrd sapun (palmino) i 1/2 ulja koja daju mek sapun. Ako je to onda je sve ok osim što smjesa mora puno duže stajati u kalupu 2, 3 tjedna.
IzbrišiOvdje je prikazan postupak za tvrdi sapun, a tekući? Ja bih napravila sapun od 500 g maslinovog ulja, 500 g palminog ulja i 20 g shea maslaca. Za svako sam posebno izračunala koliko dodati NAOH i dest. vode. Kad to sve izvažem mogu slobodno pomješati sve zajedno, držeći se postupka naravno??? Gdje kupiti boju za sapun? Pretpostavljam da bih trebala kupiti digitalnu vagu???
OdgovoriIzbrišiEvo, ja nikada nisam pravio sapun, ali nabavljam potrebno... Mislim da trebaš cijeli blog pažljivo pročitati i vidjet ćeš da se tekući sapun radi sa drugom lužinom KOH.. Pozdrav
IzbrišiMolim vas da mi odgovorite,sta treba staviti u tecni sapun da bi bio sto vise penjasti.Gde se nabavlja KOH za izradu tecneg sapuna.Hvala poz.Makedonija
OdgovoriIzbrišiVasko
imam osjetljivu kožu koja negativno reagira na ove umjetne preparate kojima nas bombardiraju u trgovinama pa se već neko vrijeme bavim mišlju da napravim "svoj" sapun.
OdgovoriIzbrišineću napisati ništa novo ako samo pohvalim Sandru,ali mi je drago što je ovako opširno i nesebično podijelila svoja znanja i iskustva sa drugima.nitko se od nas nije naučen rodio.svi smo ono što znamo naučili od nekoga drugog pa bismo trebali to znanje i prenositi na one koje to zanima a ne čuvati sebično samo za sebe,tako da moje pohvale idu na račun Sandrine ljudske topline i pozitive.
eh,da je više ovakvih osoba!!!
pozdrav Sandri od Josipa iz Slav.Broda
Uspelo! Samo da kažem jedno veeeliko hvala za objašnjenja! PS: Pravila sapun od otpadnih masnoća, koje ostaju posle prženja testa, krompira... Posle prženja ostavila da se malo prohladi, slivala u plastični balon, kada se nakupulo rastopila, temperirala...i eto. Dobila 10 sapuna od oko 250 gr, koje posle 21 dan koristim za sve i svašta, od pranja tepiha i tepisona u automobilu, do *paste za ruke* muža automehaničara. Hvala još jednom, i pozdrav. :*
OdgovoriIzbrišiodlični savjeti. zanima me u zadnje vrijeme kako započeti sa izradom tako nekih kombinacija sastojaka sapuna kojeg ću sama koristiti kao nešto zdravije od kupovnog gotovog. no neznam gdje nabaviti tu lužinu i slično :/
OdgovoriIzbrišiPoštovana Sandra, rekli su mi da se može izrađivati sapun sa hladnim rastvorom sode i vode, a ulja da budu topla 36 stepeni.Da li je to zaista tako? Hvala.
OdgovoriIzbrišiPoštovana Sandra, rekli su mi da se može izrađivati sapun sa hladnim rastvorom sode i vode, a ulja da budu topla 36 stepeni.Da li je to zaista tako? Hvala.
OdgovoriIzbrišiPoštovana Sandra,kolike su dimenzije kalupa za ovu smjesu?hvala.
OdgovoriIzbrišiSvaka pohvala za stranicu...
OdgovoriIzbrišiMene interesuje sto znaći ovaj popust i kako da znam koji treba uzeti. Stranica je super i zelim krenuti u izradu ovih sapuna. Velki pozdrav.
OdgovoriIzbrišiMe interesira poveke merenjeto na temperaturata na uljeto i sodata...kolku treba da bide?
OdgovoriIzbrišipisuvva pogore 30-50 stepeni
IzbrišiBravo za stranu! Dali je popust izracunat u receptima?
OdgovoriIzbrišiDobar dan,super su mi vase upute za izradu sapuna,slično radim i ja sa svojim učenicima,e sad zanima me kako ih pakirate poslije. da ostanu lijepi i da se ne kvare.
OdgovoriIzbrišiPozz. Već nekoliko puta sam pokušao napraviti sapun od maslinovog ulja. Smjesa mi se jednostavno ne zgusne. Probavao sam dodavati više lužine, pa više vode, razne kombinacije ali nikad manje sastojaka od recepta i uvjek isto. Di griješim?
OdgovoriIzbrišiPoštovanje.
IzbrišiPre svega, sve pohvale za autora ovog bloga!
Pažljivo sam pročitao sve Sandrine savete i odgovore na postavljena pitanja. Da bi se smesa zgusnula, osim maslinovog ulja potrebno je koristiti i druga ulja. Konkretno, palmino ulje (daje sapunskoj masi tvrdoću)
Savrsena stranica,provela sam sate citajuci,a jos vise praveci sapune i odusevljena sam svime. Vec duugo sama radim sapune po ovim i nekim svojim receptima koje napravim kako je objasnjeno i uvijek uspije..Prenosim znanje dalje:)
OdgovoriIzbrišiHvala Vam puno!
Savršeno postupno objašnjenje u svakoj pojedinosti do filigramske tačnosti. Pošto nemam štapni mikser interesuje me da li se isti efekat postiže ako se sapun masa duže vreme meša drvenom lopaticom bez upotrebe štapnog miksera. Veliki pozdrav.
OdgovoriIzbrišiCao, da li neko zna ima li smisla dodavati biljke, ili npr cimet u sapun dobijen hladnom saponifikacijom nakon mućenja NaOH sa uljima? Zar višak NaOH koji jos uvek nije odreagovao neće uništiti sve dobre sastojke biljaka?
OdgovoriIzbrišihvala na detaljnom objasnjenju! Na kojoj temperaturi bi trebalo mesati rastvroj NaOh i ulja? Takodje, kako se tacno meri ph uz pomoc listica? hvala !
OdgovoriIzbriši