nedjelja, 24. srpnja 2011.

KAKO NAPRAVITI SAPUN - korak po korak

  1. Kalup obložimo papirom za pečenje


  2. Izvažemo  destiliranu vodu


  3. Izvažemo kaustičnu sodu 

  4. KAUSTIČNU SODU DODAMO U VODU – NIKADA OBRNUTO, pri miješanju sode s vodom dolazi do zagrijavanja i visoke temperature!!! Ostavimo da se hladi povremeno miješajući. Pare koje nastaju prilično su otrovne zato treba paziti da ih ne udišemo. Najbolje lagano promiješati pa se udaljiti i tako par puta dok se soda ne otopi.




  5. Izvažemo ulja

  6. Ugrijemo ulja

  7. Pomoću termometra izmjerimo temperaturu. Kada je temperatura ulja približno jednaka kao temperatura sode otopljene u vodi dodajemo otopljenu sodu u ulja mješajući kuhačom  










  8. Miješamo ulja štapnim mikserom. Par sekundi uključimo mikser zatim mješamo isključenim i tako ponavljamo dok smjesa ne promjeni boju i postane gusta kao rijeđi puding. Kada podignemo mikser a kapljice smjese koje padnu s njega ostanu stajati na površini smjese kažemo da smjesa ostavlja "trag" dodajemo mirise i  boje 










  9. još kratko miješamo, kada smjesa ostaje na štapnom mikseru ulijemo smjesu u kalup










      poravnamo, poklopimo                                                                      
                                                                                                           










  10. Zamotamo kalup ručnikom i ostavimo 24 sata





  11. Nakon 24 sata režemo sapune i poslažemo da stoje na prozračnom i suhom mjestu











  12. Ostavimo ih 3-6 tjedana da "sazriju"



  13. Testiramo PH pomoću ph listića i koristimo


    PRILIKOM CIJELOG PROCESA KORISTIMO ZAŠTITNU OPREMU!!!!!


Broj komentara: 110:

  1. Jako mi se sviđa stranica. Savjeti i slike su odlični!

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala. Baš mi je drago da ti se sviđa!

    OdgovoriIzbriši
  3. Super blog, oduševljena sam. Savjeti koji se mogu naći su super, velika hvala i pišite nam i dalje :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Bas ti hvala za tako lijep komentar! Drago mi je ako ti je nesto od mog pisanja pomoglo.

    OdgovoriIzbriši
  5. Blog je fenomentastičan! Oduševljena sam sadržajem i praktičnim savjetima.Pretraživajući web tražila sam upravo nešto ovakvo! Svaka čast autoru! Uveliko će pomoći i meni i mojim učenicima u školi u našem kreativnom eksperimentiranju! Hvala!

    OdgovoriIzbriši
  6. Hvala, hvala! A ja se uvijek oduševim i vrati mi se vjera u budućnost kad vidim da još ima ljudi koji žele djecu naučiti nečem korisnom, to je bogatstvo! Uvijek mi je drago kad nekome moj blog koristi, a posebno mi je drago što će koristiti i u edukaciji djece.

    Pozdrav Vama i naravno Vašim učenicima!

    OdgovoriIzbriši
  7. Pridružio bih se pohvalama... Stvarno izvrsna stranica! Hvala na trudu :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Super ti je cijeli web, ali ja bih samo nadodala da je bolje ulja grijati na vodenoj kupelji nego u mikrovalnoj pečnici i da destilirana voda bude kupljena u ljekarni (ova na slici izgleda kao boca dest.vode za peglanje). Ako želite da sapuni budu učinkoviti,potpuno prirodni i neštetni onda biljna ulja MORAJU biti hladno prešana, nerafinirana i certificirana, kako bi njihova ljekovita svojstva bila sačuna (nikako Zvjezda sunckretovo ili maslinovo ulje sa slike i sl..).Isto vrijedi i za eterična ulja, treba koristiti isključivo certificirana eterična ulja s određenim kemotipom kako bi znali o kojem je ulju riječ.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne, potpuno krivo!!! Ulja kod izrade sapuna ne moraju biti ni kvalitetna hladno presana niti organska.
      Prvo, iz razloga sto se reakcijom sa NAOH gube sva ljekovita svojstva sto je i logicno , a drugo, dokazano je da rafinirana i jeftina ulja su bolja za izradu. Sapuni bolje služe svrsi i bolje sazrijevaju.

      Izbriši
  9. Mnogi autori u literaturi o izradi sapuna tvrde da su za izradu sapuna rafinirana ulja bolja jer bolje reagiraju sa kaustičnom sodom. Ja bih riječ bolje vrlo oprezno koristila jer kao što sam napisala već u jednom komentaru prije, svakodnevno se pojavljuju neki novi stručnjaci sa dokazima da je nešto drugo ipak bolje ili gore. Mislim da svatko sam treba odlučiti što je za njega bolje a što gore jer danas ima toliko različitih mišljenja a budući da poštujem svačije ne bih uopće htjela diskutirati o tome tko je u pravu a tko u krivu.

    Ovo na slici nije Zvijezdino suncokretovo ulje već palmino i ja do sada na našem tržištu nisam našla drugačije osim u plastičnom kanisteru od 30 l a za mene je to preveliko pakiranje pa uvijek kupujem ovo.

    Nažalost nakon svega što smo u našim medijima vidjeli tko još može vjerovati certifikatima izdanima u Hrvatskoj? Meni ti to samo zvuči kao reklama da se proizvod skuplje proda i popljuje neki drugi. Da slažem se bilo bi to super kad bi stvarno tako i bilo. Negdje i je ali kod nas nažalost ne u što smo se uvjerili x puta. Jedna naša renomirana kuća prodaje "ekstra djevičansko" kokosovo ulje po ogromnoj cijeni. Ekstra djevičansko kokosovo ulje mora imati miris po kokosu a ovo koje sam spomenula uopće nema!!! To su ti draga naši certifikati...

    Destiliranu vodu kupujem u dućanu. Svatko može sam odlučiti što će koristiti zato sam i stavila slike proizvoda koje sam kupila u Italiji da ne utječem na izbor proizvoda koje će netko kupiti. Ovaj blog pišem isključivo radi toga da ljudi koji žele napraviti sapun nauče osnovni postupak a ne da kupuju proizvode "vještih" trgovaca koji uvaljuju tko zna što po astronomskim cijenama pričajući nam bajke koje smo davno prerasli!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Super Sandra samo da pitam za etericna ulja kakve zar moraju da bi bili jako skupi nema kod nas ni boje ni etericna ulja skupe Pa bolje da dodam caj ili zacin hvala pozdrav i produzi sa pisanje

      Izbriši
  10. Nakon dugo vremena evo da se i ja javim, mislim da je Sandra potpuno u pravu što se tiće naših certificiranih proizvoda, naime usko sam vezana uz profesiju i znam da na žalost mnogi proizvodi kojima smo vjerovali nisu bili u skladu sa kvalitetom koju smo kupovali. Što se tiće destilirane vode zaista je svejedno gdje je kupujemeo jer važno je da bude mekana, a ne i sterilna. Moji sapuni se suše i izgledaju sve bolje i mirišu sve ljepše zahvaljujući sAndrinim savjetima. pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  11. I ja mislim da nije nužno da voda bude sterilna jer nije niti ona koju pijemo...

    Drago mi je da su tebi Ivanka moji savjeti pomogli :-)

    OdgovoriIzbriši
  12. Svaka pohvala za stranicu,već sam počeo gubiti nadu. Samo naprijed :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Suuuper je stranica! Stvarno je jako korisno, hvala! :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Na koju temperaturu treba ohladiti luzinu/vodu i ulje? Znam da bi trebala bili slicna ali da li je to 30-50-70C? U knjizi koju imam se spominje 90F tj 32C i kako visa/niza temperatura utjece na saponifikaciju? Da li je ubrzava ili usporava?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. 30-50°C je idealno, zbog ulja je bitno da ta temperatura bude što niža, a zbog same saponifikacije da bude što viša pa je 30-50°C neka zlatna sredina. Za saponifikaciju je bitno da se viša temperatura što duže zadrži kako bi se ona pravilno odvila (zato se kalup i zamata u ručnik kako bi se usporilo hlađenje).
      Možda nije zgodno što ja odgovaram, ali mogu pomoći pa zašto ne. Nadam se da se Sandra neće ljutiti.
      Inače svaka pohvala za blog, napravljen po svjetskim standardima (što se tiče informacija i ostalog). Kod nas nažalost još uvijek nije u trendu tako nesebično besplatno dijeliti ovako opsežno napisane savjete.
      Svaka čast na uloženom trudu, trebalo je to sve poslikati i trebalo je jako puno vremena uložiti.
      Svaka čast Sandra (još jednom :) )nadam se da ćeš biti uzor drugima u našem govornom području.

      Izbriši
    2. Ani hvala na pomoći ja sam trenutno u nekoj gužvi pa ne stignem baš pisati. Naravno da se ne ljutim, naprotiv baš mi je drago kad još netko nešto napiše i podjeli sa svima nama svoje znanje. Hvala!

      Izbriši
  15. Odličan blog! Mislim raditi sapune sa djecom u školi, ovdje sam našla JAAAKO puno informacija. Samo jedno pitanje... Može li se raditi sa uljem i lužinom sobne temperature?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Temperatura bi trebala biti viša da bi se odvila saponifikacija.

      Izbriši
  16. Pozdrav, i mene interesuje temperatura, jer imam veliku želju da napravim sapun, i ovdje mi je zaista sve fino objašnjeno, ali nemam termometar, pa da li postoji drugi način za određivanje temperature?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Probajte opipati rukama posudicu naravno izvana ne umakati ruke u lužinu!!. Stavite u iste posudice i ulja i lužine pa dotaknite dlanovima posude i kad je približno ista temperatura pomješajte ih. Ja sam dvaput tako radila jer nisam imala kod sebe toplomjer pa mi je dobro ispalo. Najbolje je toplomjerom jer je točnije ali možete probati i ovako. Nije baš da u stupanj mora biti ista temp. ali je tako najsigurnije da će sapun uspjeti.

      Izbriši
    2. Hvala Vam puno na odgovoru, pokušaću tako, i iskreno se nadam da će uspjeti... ;)

      Izbriši
  17. Do sada nisam razmišljala o tome da sama izradim sapun, ali obzirom da imam suhu kožu koja je sklona svrbežu nakon sunca i soli, ovo bi moglo biti idealno rješenje! Živim u Rijeci i zanima me ako netko zna gdje mogu nabaviti potrebne sastojke i osnovne "alate"? Unaprijed hvala i srdačan pozdrav.

    Karmen

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Osnovne "alate" možeš nabaviti u svakom supermarketu (štapni mikser, posudice, kuhače i slično) ulja isto tako ali kaustičnu sodu stvarno ne bih znala pa molim ako netko drugi možda zna neka napiše.

      Izbriši
    2. Ja sam kausticnu sodu kupio u farbari,i nije skupa.

      Izbriši
  18. najprije da pohvalim blog, oduševljena sam sa njim, svaka čast i ja ću pokušati napraviti sapun oduvjek sam oduševljena sa prirodnim pripravcima.
    Mislim da kaustičnu sodu možete nabaviti u veterinarskim ljekarnama ako je trenutno nema da oni mogu naručiti, a postoje i narudžbe preko interneta malo pogledajte i ostale stranice o izradi sapuna. Lijep pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  19. Koja je razlika u sapunu koji se izrađuje od kaustične sode i onoga koji se izrađuje pomoću glicerina. Jeli to možda jedno te isto..? Hvala! :-)

    OdgovoriIzbriši
  20. Prvo pohvale za blog, odličan je!!!
    Danas sam prvi puta pravila sapun, odlučila sam se za varijantu gdje sapun "pečemo" u rerni, stavila sam ga i peče se negdje već 2 h i sapun je jako narastao i uz to prostorija u kojoj se peče neopisivo smrdi na NaOH, otvorila sam sve prozore i vrata, ne znam dal da prekinem jer očito sam negdje zbrljala. . Pozzz Anita

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mislim da ti je temperatura bila previsoka jer sapun ne smije jako narasti. Termostat na rerni i nije baš precizan pa je dobro koristiti termometar za pečenje mesa i onda regulirati temperaturu. Miris bi trebao biti miris sapuna a ne NaOH. Probaj prvo raditi hladnim postupkom dok se malo "izvježbaš". Mislim da si samo bila malo nestrpljiva :-)

      Izbriši
  21. koliki rok trajanja imaju ovi sapuni okoprilike? :-)

    OdgovoriIzbriši
  22. htjela bih napraviti deterdzent za posudje ili tecni sapun od starog ulja iz friteze.na netu cujem da se koristi kalijev hidroksid.gdje da to nadjem i kako da to napravim? ideje?
    unaprijed hvala.oodlican blog. pozz iz podgorice

    OdgovoriIzbriši
  23. Draga Sandra,

    Svaka pohvala za izvrstan blog, zaista potreban.

    Imam nekog iskustva u izradi sapuna, i uspjela sam nabaviti i NaOH (iako je to gotovo nemoguće u HR ukoliko nisi odgovarajuće struke).
    Zanima me da li znaš koje su potrebne dozvole kako bi se pokrenula mala proizvodnja prirodnih sapuna? Da li to može raditi osoba koja nema kemijsku, farmaceutsku ili agronomsku struku s obzirom da NaOH u HR ne može kupiti osoba koja to nije? Može li se to raditi putem OPG-a ili je potrebno otvoriti obrt ili možda trgovačko društvo?
    Bila bi iznimno zahvalna na odgovoru s obzirom da kod nijedne institucije ne mogu dobiti pouzdane informacije...

    Hvala ti puno.

    Aleksandra

    OdgovoriIzbriši
  24. Svaka pohvala za blog.

    Stvarno mi je pomoglo oko maturalnog rada jer nisam nigdje uspio nač recept za sapunsku bazu :D

    OdgovoriIzbriši
  25. Sve pohvale za blog. Oduševljena sam detaljnim uputama i uskoro namjeravam pokušati raditi
    sapun. U postupku sam prikupljanja sastojaka,
    Pozdrav svima

    OdgovoriIzbriši
  26. Sve pohvale za blog.Ja sam nova i neupucena o nacinu spravljanja domaceg sapuna.Interesuje me da li se od svinjske masti - uzegle - moze praviti sapun. Na koji nacin da odstranim uzeglost da bih pristupila pravljenju sapuna.Unapred hvala na odgovoru!

    OdgovoriIzbriši
  27. Nesto mi nije jasno. Htjela bih napraviti sapun od lavande i trebam slijediti ove upute. Tamo mi pise koliko ulja trebam koristiti, ali ovdje ne pise koliko destilirane vode i kausticne sode treba. I trebam li koristiti zastitnu masku kad mijesam sodu i vodi? Unaprijed hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ovdje je opisan postupak a količine ulja, vode i sode imate u receptu ili si ih izračunajte kalkulatorom. OBAVEZNO KORISTITI MASKU!!!

      Izbriši
  28. Pozdrav...Molim Vas da mi kazete da li svi sapuni mogu da se peku u rerni,kao Kastiljanski sapun,posto vidim da je upotreba tog sapuna moguca vec posle 24h.
    Koja je razlika izmedju sapuna koji zri 2-3 nedelje i sapuna koji se pece u rerni?
    Hvala.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. pečenjem u rerni samo ubrzate kemijski proces.

      Izbriši
  29. Postovanje!
    Reci mi da li ako dodam boje mesane sa vodom ili uljem,
    da li ta dodatna kolicina vode/ulja deluje na prethodno napravljenu smesu?

    OdgovoriIzbriši
  30. Pozdrav,sve pohvale za blog.
    Molim te mi reci da li moze umesto destilovane vode da se stavi neki caj?
    Hvala..

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I da, izvini,probao sam da napravim,ali nikako nije htelo da se zgusne,pa se pitam da li je moguce da samo temperatura nije bila uredu sto se tice ulja i NaOH?
      Koliko kapi etericnog ulja treba da se stavi na npr. 500 g ulja?
      Hvala jos jednom,
      Veliki pozdrav i svaka cast za rad!!

      Izbriši
    2. Može čaj, sok mlijeko.... Možda si koristio ulja kojima treba mlao duže da se saponificiraju? Jesi miješao štapnim mikserom? Tamo gdje je kalkulator imaš i kalkulator za eterična ulja pa pogledaj koje koristiš koliko ga treba.

      Izbriši
  31. Nisam koristio stapni mikser,znaci i to je bitno?
    I , nisam koritio ovaj tvoj kalkulator.:)
    Probacu danas da napravim ponovo,pa cemo da vidimo,nadam se da ce sad uspeti,primetio sam neke svoje greske...:)
    Mnogo ti hvala za trud i zivce koje imas da nam svima pomognes!! :)
    Hvala jos jednom..

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma može i bez štapnog miksera ali onda treba jaaaaako dugo miješati!!!! Sa štapnim je gotovo za par minuta.
      Prvi mačići se u vodu bacaju :-)
      Sretno i javi kako napreduješ!

      Izbriši
    2. Cao Sandra,evo ,napravio sam 3 vrste,sa manjim kolicinama,dobri su,suse se. :) Bice dobro,sve se desava kako si objasnila.. :)
      Samo da istrazim mirise i boje,i bice to to!!
      Da li npr. kad dodajes kakao , dodajes i neko etericno ulje?
      Veliki pozdrav..:)

      Izbriši
    3. Ma naravno da će biti dobro!! Treba malo eksperimentirati, možeš dodati i kakao i eterično ulje, osušene dijelove biljke i šta god želiš.

      Izbriši
    4. Sandra,merio sam PH posle 10 dana,i oko 10 - 11 je.Da li ce pf pasti na 7 posle 4-5 nedelja susenja sapuna?
      Sad me samo muci PH.. :-)
      Hvala..

      Izbriši
    5. Da, sušenjem će PH padati

      Izbriši
    6. Eto moje pitanje Sandra ako vidis ja imam merac za Ph ne listice kako da merim Ph sapuna Dali da stavim sa vodom i sapun pa merim ili nece uspeti to hvala

      Izbriši
  32. Sve pohvale za blog.Zainteresovan sam za "proizvodnju"sapuna ali mi nije jasan termin "popust".

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Na engleskom se to kaže: "Superfatting" i znači "masnoća u višku" jer je to mnogo bolje nego da je soda u višku, kako su, na žalost, pravile naše bake da bi sapun bolje prao veš ali su im zato ruke bile izgrizene...

      Izbriši
  33. Svaka cast za stranicu! Interesuje me da li stapni mikser moze posle izrade sapuna da se koristi za pripremanje hrane? I koje pH vrednosti treba da budu na kraju saponifikacije?
    Hvala unapred!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pa nije baš dobro. Ja imam posebno mikser za sapune ali znam ljude koji nemaju. Onda ga treba jaaaaaaako dobro oprati i svakako više puta octom da se eventualni ostatci sode neutraliziraju. Iako ja smatram da nije dobro koristiti isti mikser. Imaš danas tih jeftinih miksera po 60 - 70 kn pa kupi jedan za sapune.

      Izbriši
  34. Cao Sandra,napisala si mi da ce PH susenjem padati.Sada je mojim sapunima 4 nedelje susenja i PH je 10 . Toliki je bio i pre 3 nedelje.Ne znam sta da radim? :)
    A , dodavanje malo sirceta pri pravljenju sapuna,sa mislis o tome?
    Hvala jos jednom sto nam svima pomazes.. :)

    OdgovoriIzbriši
  35. Draga Sandra, javite mi se, molim Vas, što prije radi suradnje, na etnoclubcroatia@gmail.com.

    Hvala.
    Lp,
    Snježana

    OdgovoriIzbriši
  36. Odličan blog, hvala ti zbog toga! Može li se koristiti obični mikser umjesto štapnog?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Umijesto štapnog ne može. Ali ima jedna metoda izrade običnim mikserom. Sapuni budu malo "pjenastiji".

      Izbriši
    2. Ne, napraviće se penasta masa, mada, ako vaš mikser može da radi samo sa jednom mutilicom, možete da probate...

      Izbriši
  37. Bok Sandra, svake pohvale za blog i trud! :)
    Htjela sam pitati u vezi temperature i termometra. da li se isti termometar može prvo staviti u ulje, a onda u lužinu i vidjet da li su približne temperature?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Može, samo ga malo obriši papirnatim ručnikom.

      Izbriši
    2. i taj ubodni je skroz u redu?? znam da se ne smije ništa u metalnu posudu, a on je metalan pa zato pitam!

      Izbriši
  38. Ej ej.. da li ima veze ako jedrveni kalup lakiran?? Da li ce doc do kakve nezeljene reakcije? Hvala unaprijed na odgovoru!

    OdgovoriIzbriši
  39. Kolku vreme treba da se miksira smesata? Pozdrav od Makedonija!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Po mojem iskustvu 2-5 minuta, ovisno je i o količini. Koristim štapni mikser ovako kako je opisano na početku bloga. Pokušaj prvi put sa manjom količinom i sa jeftinijim uljima, da ti ne bude žao ako ne uspije.
      Sretno

      Izbriši
  40. sandraaaa, booook! hvala ti na svim savjetima, moj sapun je uspio!! sve sam radila kako si rekla, dobila sam i trag, za boju sam dodala koprivu i sve je odlično! nakon 24h sam izvadila i narezala, gdje sad da ih držim? odnosno jel trebam čime poklopit ih il nešto? ja sam ih stavila na ormar na jednu tacnu i nisam ničim prekrila.. jel to ok???

    heeelp,nemoj da to kraj sad zeznem!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ajde baš mi je drago da ti je sapun uspio! Možeš stavit preko njih neku gazu ili papir toliko da ne pada prašina po njima a da imaju zraka. Samo ne smiju biti na suncu, drugo je sve ok. I da se zapraše obrisat ćeš ih.
      Javi kakvi su kad ih probaš!

      Izbriši
    2. draga sandra, napravila sam već tri vrste sapuna i moram reći da su mi svi uspjeli, lijepo se pjene i fino mirišu, a odmah iz prve sam uspjela! :))

      nego, ne mogu nigdje pronaći količinu meda koju bi mogla dodati u sapune, da li znaš neki kalkulator za to?

      Izbriši
  41. Pozdrav, volela bih da počnem sa pravljenjem ovih sapuna po tvojim receptima. Čitala sam blog i jako mi se dopao. E sad, kako sam razumela, najbolje je držati ih napolju ali da ne budu direktno izloženi suncu, jel da!? Hvala unapred...

    OdgovoriIzbriši
  42. da li se može što dodati da sapun zrije manje od 3-6tj.
    i ako može koliko najmanje može zriti?
    a ako se upotrijebi prije ili nakon samo nekoliko dana nakon što se naprsvio dali je to opasno????
    MOLIM MOŽE LI MI SE ŠTO PRIJE ODGOVORITI?
    VELIKO HVALA!!! :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ako želite dobar i negujući sapun morate izbaciti i tragove sode iz njega. 4 nedelje je minimum za dobro zrenje kod ovog "hladnog" postupka, kako vam Sandra savetuje. Međutim, postoji i "topli" postupak i ne savetujem vam ga kao početniku zbog brojnih opasnosti po zdravlje izrađivača sapuna...

      Izbriši
  43. Postovanje, jako dobar opis sto ste stavili u vezi domaceg sapuna samo jedno vazno pitanje. Sta treba da koristim da se zastitim od pare da li neke maske na lice ili nesto drugo?
    hvala unaprijed

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Obavezno maske, rukavice, posude kako je Sandra prikazala i lagana promaja u slučaju nezdravih para, je takođe dobrodošla.

      Izbriši
  44. Interesuje me izrada sapuna od svinjske masti pa bih volio da znam koji je saponifikacijski faktor svinjske masnoće tj. koliko sode treba staviti na 100g masnoće?

    OdgovoriIzbriši
  45. Zanima me gdje se mogu kupiti ta eterična ulja ili mirisne arome lavande i dr.
    Unaprijed Hvala ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. U ljekarni, drogerijama, prodavaonicama ljekovitog bilja, biobio.....

      Izbriši
  46. jako korisna stranica.....sve pohvale imenjakinji....imam ija jedno pitanje...nakon sto sapun odstoji 24 sata u kalupu dali se moze dalje s njim rukovati bez zastitnih rukavica....hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nakon 24 sata još malo "pecka". Ja tada koristim one tanke medicinske rukavice.

      Izbriši
  47. zanima me dali je najopasnija faza kad soda se mjesa s vodom....koliko dugo traju isparavanja ,dali se mora neprestano mjesat dok se soda ne otopi?....hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. to je opasno jer kada se soda miješa s vodom oslobađa se visoka temperatura pa i zbog toga može doći do opekotina ali opasno je i kasnije sve dok se ne završi kemijski proces pa zaštitnu opremu treba koristiti ZA CIJELO VRIJEME IZRADE SAPUNA od miješanja s vodom do miksanja i izlijevanja u kalup!!!!!!

      Izbriši
  48. pravio sam sapun, posle dan ipo kada sam skinuo cebe, smesa je bila gusta i kremasta, nije bila u tvrdom stanju. U cemu je problem?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mislim da bi mogao biti problem u receptu. ako ste koristili samo ulja koja daju mek sapun npr. maslinovo onda je to zbog toga. Treba uvijek staviti 1/2 ulja koja daju tvrd sapun (palmino) i 1/2 ulja koja daju mek sapun. Ako je to onda je sve ok osim što smjesa mora puno duže stajati u kalupu 2, 3 tjedna.

      Izbriši
  49. Ovdje je prikazan postupak za tvrdi sapun, a tekući? Ja bih napravila sapun od 500 g maslinovog ulja, 500 g palminog ulja i 20 g shea maslaca. Za svako sam posebno izračunala koliko dodati NAOH i dest. vode. Kad to sve izvažem mogu slobodno pomješati sve zajedno, držeći se postupka naravno??? Gdje kupiti boju za sapun? Pretpostavljam da bih trebala kupiti digitalnu vagu???

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Evo, ja nikada nisam pravio sapun, ali nabavljam potrebno... Mislim da trebaš cijeli blog pažljivo pročitati i vidjet ćeš da se tekući sapun radi sa drugom lužinom KOH.. Pozdrav

      Izbriši
  50. Molim vas da mi odgovorite,sta treba staviti u tecni sapun da bi bio sto vise penjasti.Gde se nabavlja KOH za izradu tecneg sapuna.Hvala poz.Makedonija
    Vasko

    OdgovoriIzbriši
  51. imam osjetljivu kožu koja negativno reagira na ove umjetne preparate kojima nas bombardiraju u trgovinama pa se već neko vrijeme bavim mišlju da napravim "svoj" sapun.
    neću napisati ništa novo ako samo pohvalim Sandru,ali mi je drago što je ovako opširno i nesebično podijelila svoja znanja i iskustva sa drugima.nitko se od nas nije naučen rodio.svi smo ono što znamo naučili od nekoga drugog pa bismo trebali to znanje i prenositi na one koje to zanima a ne čuvati sebično samo za sebe,tako da moje pohvale idu na račun Sandrine ljudske topline i pozitive.
    eh,da je više ovakvih osoba!!!
    pozdrav Sandri od Josipa iz Slav.Broda

    OdgovoriIzbriši
  52. Uspelo! Samo da kažem jedno veeeliko hvala za objašnjenja! PS: Pravila sapun od otpadnih masnoća, koje ostaju posle prženja testa, krompira... Posle prženja ostavila da se malo prohladi, slivala u plastični balon, kada se nakupulo rastopila, temperirala...i eto. Dobila 10 sapuna od oko 250 gr, koje posle 21 dan koristim za sve i svašta, od pranja tepiha i tepisona u automobilu, do *paste za ruke* muža automehaničara. Hvala još jednom, i pozdrav. :*

    OdgovoriIzbriši
  53. odlični savjeti. zanima me u zadnje vrijeme kako započeti sa izradom tako nekih kombinacija sastojaka sapuna kojeg ću sama koristiti kao nešto zdravije od kupovnog gotovog. no neznam gdje nabaviti tu lužinu i slično :/

    OdgovoriIzbriši
  54. Poštovana Sandra, rekli su mi da se može izrađivati sapun sa hladnim rastvorom sode i vode, a ulja da budu topla 36 stepeni.Da li je to zaista tako? Hvala.

    OdgovoriIzbriši
  55. Poštovana Sandra, rekli su mi da se može izrađivati sapun sa hladnim rastvorom sode i vode, a ulja da budu topla 36 stepeni.Da li je to zaista tako? Hvala.

    OdgovoriIzbriši
  56. Poštovana Sandra,kolike su dimenzije kalupa za ovu smjesu?hvala.

    OdgovoriIzbriši
  57. Mene interesuje sto znaći ovaj popust i kako da znam koji treba uzeti. Stranica je super i zelim krenuti u izradu ovih sapuna. Velki pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  58. Me interesira poveke merenjeto na temperaturata na uljeto i sodata...kolku treba da bide?

    OdgovoriIzbriši
  59. Bravo za stranu! Dali je popust izracunat u receptima?

    OdgovoriIzbriši
  60. Dobar dan,super su mi vase upute za izradu sapuna,slično radim i ja sa svojim učenicima,e sad zanima me kako ih pakirate poslije. da ostanu lijepi i da se ne kvare.

    OdgovoriIzbriši
  61. Pozz. Već nekoliko puta sam pokušao napraviti sapun od maslinovog ulja. Smjesa mi se jednostavno ne zgusne. Probavao sam dodavati više lužine, pa više vode, razne kombinacije ali nikad manje sastojaka od recepta i uvjek isto. Di griješim?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Poštovanje.
      Pre svega, sve pohvale za autora ovog bloga!
      Pažljivo sam pročitao sve Sandrine savete i odgovore na postavljena pitanja. Da bi se smesa zgusnula, osim maslinovog ulja potrebno je koristiti i druga ulja. Konkretno, palmino ulje (daje sapunskoj masi tvrdoću)

      Izbriši
  62. Savrsena stranica,provela sam sate citajuci,a jos vise praveci sapune i odusevljena sam svime. Vec duugo sama radim sapune po ovim i nekim svojim receptima koje napravim kako je objasnjeno i uvijek uspije..Prenosim znanje dalje:)
    Hvala Vam puno!

    OdgovoriIzbriši
  63. Savršeno postupno objašnjenje u svakoj pojedinosti do filigramske tačnosti. Pošto nemam štapni mikser interesuje me da li se isti efekat postiže ako se sapun masa duže vreme meša drvenom lopaticom bez upotrebe štapnog miksera. Veliki pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  64. Cao, da li neko zna ima li smisla dodavati biljke, ili npr cimet u sapun dobijen hladnom saponifikacijom nakon mućenja NaOH sa uljima? Zar višak NaOH koji jos uvek nije odreagovao neće uništiti sve dobre sastojke biljaka?

    OdgovoriIzbriši
  65. hvala na detaljnom objasnjenju! Na kojoj temperaturi bi trebalo mesati rastvroj NaOh i ulja? Takodje, kako se tacno meri ph uz pomoc listica? hvala !

    OdgovoriIzbriši