srijeda, 20. srpnja 2011.

NATRIJEV HIDROKSID (NaOH)

Naziva se još i kaustična soda, masna soda, živa soda... ja ću ponekad koristiti samo "soda".
Treba uvijek imati na umu da je NaOH - kaustična soda vrlo, vrlo opasna lužina koja se između ostalog koristi i za izradu sapuna, kao sredstvo za odčepljivanje odvoda, skidanje masnoća... NAGRIZAJUĆA JE I OTROVNA (za nju ne postoji protuotrov) zbog čega uvijek treba koristiti zaštitna sredstva i poštivati neka osnovna pravila. Na tržište dolazi u granulama ili listićima koji se dobro otapaju u vodi pri čemu se oslobađa znatna količina topline čak i do 95º C ili kao 50% vodena otopina. Reagira sa aluminijem, nagriza staklo. Ne reagira sa plastikom i željezom pa sve posude i pribor moraju biti plastične ili od nehrđajućeg čelika – inoxa.

NaOH granule


NaOH listići

OPASNOSTI:
 1. NaOH izaziva opekotine, ozljede i trajne ožiljke    
 2. Nadražuje pluća i oči i može dovesti do sljepila
 3. Ako se popije može doslovno spržiti želudac

RADNI PROSTOR:
 1. Iz radnog prostora obavezno ukloniti djecu i domaće životinje kako nebi došli u blizinu sa otopinom NaOH
 2. Radnu površinu držati čistu i urednu da se nešto ne sruši i prolije.
 3. Nikada ne mješati NaOH ili sapunsku masu u blizini hrane jer može kapnuti i špricnuti i na veću udaljenost.

POSUDE I PRIBOR:
 1. Koristiti plastične ili inox posude jer NaOH sa njima ne reagira. Ne koristiti aluminijske ili bakrene posude
 2. Posude i pribor koji se koristi za izradu sapuna NIKADA ne koristiti za pripremu hrane
 3. Plastične posude birati tako da mogu izdržati visoke temperature
 4. Kuhača ili žlica za mješanje može biti plastična ili drvena. Drvena se dosta brzo deformira i upije tekućinu pa kada se osuši puna je kristalića sode.
 5. Zbog statičkog elektriciteta kristaliće sode najbolje je vagati u staklenoj posudi, jer se za plastičnu "zaljepe"ZAŠTITNA SREDSTVA:
 1. ZAŠTITNE NAOČALE obavezno koristiti za cijelo vrijeme procesa izrade (do ulijevanja sapuna u kalup). Dioptrijske naočale nisu dovoljne!!! Najbolje je koristiti zaštitne naočale koje izgledaju kao maska za ronjenje kako bi oči bile zaštićene sa svih strana.
 2. GUMENE RUKAVICE također koristiti cijelo vrijeme trajanja procesa
 3. ZAŠTITNA ODJEĆA dugih rukava i nogavica
 4. Zatvorena OBUĆA
  Sva zaštitna sredstva koristiti od početka rada do izlijevanja sapuna u kalup i zamatanja dekom ili ručnikom.RUKOVANJE KAUSTIČNOM SODOM:
 1. Uvijek sipati sodu u vodu, nikada obrnuto jer može doći do burne reakcije!!! 2. Najbolje je otapati sodu na otvorenom (balkonu i sl.) ili pokraj otvorenog prozora.
 3. Prije usipanju kristalića sode u vodu zadržati dah, usuti, promješati i udaljiti se (jer se oslobađaju otrovni plinovi). Povremeno doći promješati naravno sa zadržanim dahom dok se soda ne ohladi i otopi.
 4. Otopinu NaOH i vode ulijevati u ulja, ne obrnuto
 5. Ulja i otopinu NaOH miješati u dovoljno dubokoj posudi da ne dođe do izlijevanja ili prskanja pri miksanju.
 6. Sodu u kristalićima dobro zatvoriti u plastičnu posudu jer upija vlagu iz okoline, spremiti na suho mjesto, OSIGURATI DA DJECA NE MOGU DO NJE, a odrasle članove kućanstva upoznati sa opasnostima.
 7. U blizini treba imati bocu octa kojom se neutralizira eventualno kapnuta otopina NaOH.

ODRŽAVANJE PRIBORA:

Ja nakon upotrebe sav pribor i radno mjesto
 1. Dobro operem
 2. Zatim operem octom
 3. Pa ga opet operem vodom

PRVA POMOĆ:
 1. U slučaju da je kapljica otopine NaOH dospjela na kožu treba ju dobro isprati vodom i octom. Meni se desilo uz sve mjere opreza koje koristim da mi je pri miksanju kapljica proletjela između rukava i rukavice i kapnula na kožu. Isprala sam vodom i octom. Ništa strašno se nije desilo jer je u pitanju bila samo jedna kap.
 2. U slučaju veće količine dobro isprati vodom i odmah zvati lječničku pomoć.
 3. U slučaju da soda kapne u oko nikako ne ispirati octom!!! Samo velikom količinom čiste vode i odmah zvati lječničku pomoć!

MOJA PREPORUKA

Kaustična soda - NaOH je vrlo opasna ali ako se poštuju mjere opreza i pravilno rukuje, može se uživati u prekrasnom hobiju.
Osobe koje nisu dovoljno smirene, strpljive, pedantne i precizne bolje da se ne upuštaju u rad sa NaOH – kaustičnom sodom!

NAJVAŽNIJE JE BITI SVJESTAN OPASNOSTI I VODITI RAČUNA DA SE PRAVODOBNO PODUZMU SVE MJERE ZAŠTITE KAKO KASNIJE NEBI BILO KASNO!!!!

Ne treba se ponašati neodgovorno i na način "meni se to ne može dogoditi" ali se ne treba niti bojati. Opasnostima smo izloženi svakodnevno, u kuhinji dok pečemo, kuhamo, pri pripremi roštilja, u prometu na primjer – ali to ne znači da nikada nećemo sjesti u automobil ili izaći na ulicu!

O opasnostima govorimo da bismo ih bili svjesni i spriječili, a ne da ih se bojimo.

Za izradu sapuna koristi se čisti NaOH 98-99%. NIKADA ne koristite sredstva npr. za odštopavanje odvoda na bazi NaOH jer sadržavaju i druge kemikalije koje mogu biti opasne za kožu! 


34 komentara:

 1. kolika koncentracija vodene otopone NaOH mora biti za izradu sapuna?

  OdgovoriIzbriši
 2. Količinu NaOH izračunavamo prema količini i vrsti ulja, a količinu vode prema količini ulja. Pogledaj "izračun sastojaka za sapun" tamo ti je objašnjeno.

  OdgovoriIzbriši
 3. Kada NaOH prestane ispuštati otrovne plinove koje nesmijemo disati? Po Vašem pisanju razumijela sam da pri otapanju sode tj.kada se soda otopi i ohladi . Ali onda do koje temperature da se ohladi - ili ispušta plinove samo dok se ne rastopi u vodi, tj.dok otpina ne postane prozirno čista ? Možda sam zakomplicirala nešto jednostavno - ali bolje pitati nego kasnije hvatati se za glavu :-)
  I , postoji li neka optimalna temperatura na koju bi se trebala svesti ulja i soda prije samog sastavljanja.
  Hvala na odgovorima :-)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. NaOH prestane ispuštati otrovne plinove kada temperatura padne i prestane isparavanje.
   Pogledajte "Kako napraviti sapun korak po korak" točku 7!
   Zato moramo mjeriti termometrom da dobijemo ISTU temp. ulja i otopine NaOH. Najbolje je ako je temp oko 35 - 50 C. Naravno ako je 50 mora biti i ulje i otopina 50.
   Ja to radim na balkonu, stavim termometar i kad dođem promiješati ujedno i prekontroliram temperaturu.

   Izbriši
 4. Bok! Molim Vas da me uputite gdje mogu kupiti palmino ulje? tražim i tražim i ništa... Hvala, Tanja

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Palmino ulje možeš kupiti u Konzumu, Plodinama ili bilo koje drugom centru. Pogledaj na ULJA/MASNOĆE na slici u sredini je palmino ulje u četvrtastoj limenci od 3 litre i na njoj piše "ulje za prženje". Nisam nigdje vidjela manje pakovanje od 3litre. Uvijek se nalazi na polici gdje su ulja.

   Izbriši
  2. probaj da trazis palmino ulje i u trgovinama zdrave hrane.... tamo se moze naci i u manjim pakovanjima (1 litar)

   Izbriši
 5. Gdije mogu kupiti NaOH u BiH tacnije Sarajevo?

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Stvarno ne bih znala gdje se može kupiti, ali probajte pitati u poljoprivrednoj apoteci ili u prodavaonici boja i lakova možda budu imali. Ne znam kako je sa prodajom u BIH ali vjerojatno malo slobodnije nego u HR. Ako saznate napišite možda još nekoga bude zanimalo.

   Izbriši
  2. Mozes ga kupiti u Semikemu u Sarajevu i ja sam tu nabavila!

   Izbriši
  3. U željezarijama se smože kupiti.

   Izbriši
 6. kako se ponasa naoh kada se rastvori i ohladi u vodi,kako onda reaguje na kozu,dal je i dalje opasan po kozu i ostalo...

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Naravno da je opasan!!! To je lužina!!! Opasan je sve dok se ne završi kemijski proces - saponifikacija! Obavezno koristite zaštitnu opremu i ph testere!!!

   Izbriši
 7. kad provjeravam ph vrijednost?

  OdgovoriIzbriši
 8. Pozdrav!

  Već oko godinu dana radim domaće sapune. Do sada sam nabavljala NaOH u Kemigu, Bauerova 5. Jučer sam bila tamo i rečeno mi je da oni više ne prodaju NaOH. Zanima me gdje nabaviti NaOH na području Zagreba.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Imaš na žitnjaku Ivero oni su ti veleprodaja kemikalija, i znam da imaju kaustičnu sodu pakiranu po kilu, štoviše ovo na slici je kaustična iz Ivera.

   Izbriši
 9. Zanima me koliko je (i dali je) opasna za kožu rastopina 3% NaOH u destiliranoj vodi.Hvala.

  OdgovoriIzbriši
 10. Pozdrav!
  Molim Vas da li bi mi se mogli javiti na mail vezano uz izradu sapuna, imam par pitanja.

  Puno hvala,
  misicmarijana@yahoo.com

  OdgovoriIzbriši
 11. Sandra hvala na iscrpnim informacijama i uputama za izradu sapuna i hvala na velikom strpljenju...Koja se ph vrijednost sapuna preporucuje? Dali je to 7,8 ili 9? Velikj pozzz iz sarajeva ;)))))

  OdgovoriIzbriši
 12. Moze li se koristiti obicna soda i da li postoji neke zamena za kausticnu sodu ? :)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Moze se koristiti NaOH da bi se dobio cvrsti sapun ili KOH za dobijanje tecnog sapuna.Nista vise se ne moze koristiti za proizvodnju sapuna.

   Izbriši
 13. Kao PRVO ZAISTA SVE POHVALE ZA BLOG, tj, slikovne i tekstualne upute u
  vezi RADA SA ..NAOH..ja sam radioamater 36 godina i kao većina amatera sam
  samograditelj, nekada je bilo lakše nama radioamaterima za izradu ŠTAMPANIH
  PLOČICA..to su one pločice..gdje su elektronički elementi gore a ispod su vodovi.
  nekada sam markerom ili alkoholnim flomasterom nacrtao rukom vodove, napvario
  mješavinu SOLNE KISELINE I HIDROGENA U omjeru 1:3. znači npr, pola deci
  hidrogena 12% i deci i po SOLNE. i to je kako mi zovemo jetkanje trajalo nekoliko minuta i nagrizanje bakra koji nije zaštićen markerom. a postoji i FOTO POSTUPAK, NEKADA JE BILO ZA KUPITI RAZVIAČ ZA C/B FILMOVE. EEE..
  današnje vrijeme ga više nema..PREUZELA "DIGITALIJA". Foto pločice ima za kupiti ali nema razvijača. pa kao i vi pravi sam. OD OVE ZAISTA OPASNE KEMIKALIJE ,,NAOH, ovo pišem zato zbog jedne male dopune,
  U POTPUNOSTI SE SLAŽEM S VAMA, ALI JA SAM IŠAO DO KRAJNOSTI DA SAM NABAVIO VOJU GAS MASKU, TAKO DA MI JE ZAŠTIĆENO CIJELO LICE I DA MOGU DISATI, NA BALKONU NEBIH RADIO JER KADA SE OTVORE VRATA ,,BAREM KOD MENE, OSJETIM PO NOGAMA KAKO ULAZI ZRAK..ZNAČ DA BI I AUTOMATSKI UŠAO I OTROVAN PLIN PRI PRAVLJENJU LUŽINE TJ, U MOJEM SLUČAJU ..RAZVIJAČ..
  UGLAVNOM još jednom SVE POHVALE ZA BLOG, SRETNO SA VAŠIM HOBIJEM ILI POSLOM,,PAZITE NA SEBE I DRUGE,
  lijep pozdrav

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Eto sad znamo za što se još koristi NaOH! Vi ste stvarno krajnje oprezni što je vrlo pohvalno. Najgore je kad ljudi podcjenjuju opasnost a od viška glava ne boli!

   Izbriši
  2. Autor je uklonio komentar.

   Izbriši
  3. Autor je uklonio komentar.

   Izbriši
 14. Prilikom otcepivanja minimally odvoda kausticna soda se stvrdnula I zapusila cev. Kako da je rastvorim. Vruca Vodafone ne pomaze.

  OdgovoriIzbriši
 15. A sta je sa luzinom od pepela i vode,mislim da to moze zamijeniti kausticnu sodu?

  OdgovoriIzbriši
 16. gdje se mogu kupiti plastične posude otporne na visoke temperature i cijena

  OdgovoriIzbriši
 17. dali je kausticna i kalcinirana soda isto? molim odgovor...

  OdgovoriIzbriši
 18. Kausticna i kalcinirana soda nisu jedna te ista! Kausticna soda je formula NAOH -za sapune se koristi. Kalcinisana soda ili soda za pranje /čišćenje može se dobiti tako što se obična soda bikarbona peče u pecnici oko 1 sat na najvišoj temperaturi.

  OdgovoriIzbriši
 19. Zdravo, kupila sam kausticnu sodu u poljoprivrednoj apoteci, ali nigde ne pise koliko je procenat, samo stoji oznaka M=40g/mol. Da li je to to, ili ne valja? Hvala..

  OdgovoriIzbriši
 20. Sve pohvale za blog, sjajan je. Pokušati ću napraviti sapun od lavande, samo nemam toplomjer za mjeriti. Dali možda znate gdje da ga nabavim

  OdgovoriIzbriši