ponedjeljak, 15. kolovoza 2011.

SAPUN S MIRISOM LAVANDE

Ovo je jedan vrlo jednostavan recept koji mogu isprobati početnici. Sastojci su relativno jeftini i jednostavno ih je nabaviti (u svakom dućanu) a količina stane u tetrapak od mlijeka ili soka 1l.

SASTOJCI:
Palmino ulje 350g
Maslinovo ulje 350 g

NaOH 89,5g
Voda 231g

Ukupno 1020,5g
Popust 8%

Eterično ulje lavande 10ml

Slijedimo osnovne upute KAKO NAPRAVITI SAPUN
Dozrijevanje 4-6 tjedana

Broj komentara: 49:

  1. Super recept! Moram provati, javim kako je ispalo kad stignem :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Postoji li šansa da se nekako domognem komadička tog vašeg sapunčića?
    Može odgovor i na kljucic@yahoo.com

    OdgovoriIzbriši
  3. jel mogu u ovaj spun staviti cvijetove lavande

    OdgovoriIzbriši
  4. Možeš. Sve cvjetove koje dodaješ, dodaješ u trag. Bolje je koristiti sušene cvjetove nego friške. Kad dodaš cvjetove više ne miješaš štapnim mikserom već samo kuhačom.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. da li moze neko drugo ulje umesto palminog i maslinovog?

      Izbriši
  5. pozdrav :-)
    Kako dobijemo tu ljubičastu boju lavande ?

    OdgovoriIzbriši
  6. Nije sapun ljubičasti. Sapun je bez boje prirodno kremasti, ali je podloga na kokoj je slikano ljubičasta pa samo tako izgleda na slici.

    OdgovoriIzbriši
  7. da , kako me oči varaju :-)))))

    OdgovoriIzbriši
  8. Upravo se spremam napraviti svoj prvi sapun i ovdje sam nasla sve potrebne podatke al me zbunjuje ovaj popust.. trebam li koristiti 89,5g tocno il da od toga oduzmem 8% ??

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kako sam ja razumela,89,5g je vec sa popustom. Ne treba nista oduzimati.

      Ja bih imala drugo pitanje.Da li se u trag dodaje deo masnoce sa etericnim uljima ? Da li je to u receptu SAPUN SA MIRISOM LAVANDE primenjeno ili su obe masnoce odmah pomesane sa rastvorom NaOH ? Pitam ovo, jer dajem popust od 8% po vasem predlozenom kalkulatoru, a sapuni jako isusuju kozu.Ja sve masnoce stavljam odjednom, jedino na kraju dodam et.ulja,neke biljcice i njihove boje.GDE GRESIM ?

      Izbriši
    2. Ovaj recept je već s popustom. Ne znam gdje griješiš. Možda ti vaga nije točna? Meni je ovaj recept ispao dobro. Možda ako je ulje drugog proizvođača..... Probaj za isto ulje staviti veći popust.... Jesi testirala ph?

      Izbriši
  9. Vidim da je relativno davno komentar zadnji ,pa se nadam odgovoru. Planiram praviti sapun, stranica vam je genijalna . Zanima me što je uopće popust? Zašto recept nije jednostavno sa sastojcima i mjerama i to je to? Što je popust?

    OdgovoriIzbriši
  10. sve pohvale za ovaj blog...
    Mene takodje interesuje izrada domacih sapuna,pa sam u ovom Vasem blogu nasao sve sto mi je potrebno!

    Primite veliki pozdrav iz Beograda :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Čitam već sat vremena i ne kužim ovaj popust. Ispričavam se , ali je li to oduzimam ili je recept već sa popustom? Hvala na vremenu koje dajete u ovo. Jel moguće da sam tako glupa?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. U ovim receptima već je uračunat popust tako da ne treba ništa dodatno oduzimati. Radiš po receptu. Ma nisi uopće glupa, glup je onaj tko ne pita a nije mu jasno!

      Izbriši
  12. ako želim sapun od maslinovog ulja, jel ga onda dodajem standardno sa palminim u bazu i poslje u TRAG. zanima me šta točno znaći to dodavanje u TRAG, jel to ona završna faza kad je smjesa već gusta,tj prije izljevanja u kalup??
    Također me zanima za sapun od limuna, dali mogu dodati uz eterično ulje i degidriranu osušenu koricu limuna? Hvala puno, ova stranica me je usričila jaaaako-jako. Još samo da nađem NaOH u krugu Makarske i počinjem :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. da, trag je kad smjesa postaje gusta i kada prođeš žlicom po njoj ostaje trag.
      Naravno da možeš dodati koricu limuna i eterično ulje.
      Sretno i javi kako napreduješ!

      Izbriši
  13. Ne znam gdje sam pogriješio ali meni se smjesa nije stvrdnula. Nemam štapni mikser pa možda zato? Koristio sam obični mikser oko 45 minuta i sve je bilo vodenasto. Ulja i otopljenu sodu sam spojio zajedno na temperaturi od 35 stupnjeva, jel to prenisko? Hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. kupio si smeće od sode....zapamti sve što je za odvode i ostalo je čista laž puna raznih dodataka(bez obzira na etiketu)kupuj samo vreču od 25 kg...mora pisati industrijski naoh. e-mail oltchim@oltchim.ro

      Izbriši
    2. Kad miješaš ručno može to trajati i više sati!! Na Sodi mora pisati 99% NaOH. Sredstva za odvode nikako ne koristiti!!!!!!!!

      Izbriši
  14. Na sajtu, http://www.brambleberry.com/ unio sam po 350 gr i palminog i maslinovog ulja uz "popust" od 8 % da bih vidio koliko mi vode i NaOH treba za recepturu. Nije da te provjeravam, nego sam htio da vidim koliko je onaj kalkulator tačan. U principu - proporcija je dobra iako kod tebe na tu količinu ulja ide više NaOH i vode?
    Jel to pravilo ili..

    OdgovoriIzbriši
  15. pozdrav....moje pitanje glasi koliko se dugo moraju mješati NaOH i voda sa uljima( 2 faza ) i da li mi možete objasniti to otpuštanje, te da li mogu uvijek računati 8% da mi je najbolji otpust? hvala unaprijed

    OdgovoriIzbriši
  16. Sve pohvale za blog, zaista je dobar i temeljit.Sto se tice Ivana Vaseg pitanja,posto niko nije odgovorio ja cu uzeti za pravo da odgovorim,tesko je reci vremenski koliko ce trajati mijesanje ulja i rastvora NaOH.Ali trebate pratiti kako se ponasa smesa.Cim pomijesate ulje i rastvor NaOH smjesa malo mijenja boju.Dakle, trebate kratko mijesati sa ukljucenim stapnim mikserom pa onda kratko sa iskljucenim.Vidjecete da boja blijedi.Postupak ponavljate dok smjesa ne bude imala gustocu rjedjeg pudinga a kada podignete mikser dio smjese koji padne s njega ostane na povrsini.To je faza TRAG.Tada mozete dodati etericna ulja , boje biljke i jos krako promijesate na ranije opisan postupak.Smjesa je gotova u momentu kada podignete mikser s miksera ne padaju dijelovi smjese nego ostaju na mikseru.Tada mozete istresti u kalup.Ja sam sinoc pravila i bas tako je bilo.Mada to pise i u upustvu KAKO PRAVITI SAPUN-korak po korak ali bas se tako i ponasa.
    Sto se tice popusta i ja sam koristila 8% popusta.Smisao popusta jeste da u smjesi ima vise ulja nego sto je neophodno da se izvrsi saponifikacija kako bi sav NaOH presao u sapun i da nista hemikalije ne ostane u sapunu.Optimalno je uzimati 7%do 8% popusta.Vjerovatno je to stvar iskustva.

    OdgovoriIzbriši
  17. Pozdrav Sandra,
    napravila sam ovaj sapun i sve je dobro prošlo,baš kako si i opisala. Zanima me koliki je rok trajanja prirodnim sapunima? Pretpostavljam da to ovisi o pojedinim uljima, zar ne? I koliko su učinkoviti i sigurni ovi sapuni za pranje kose i intimnih dijelova? Hvala ti na odgovoru :)

    OdgovoriIzbriši
  18. sandra, sto je NaOH?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. To je natrijum hidroksid ili kausticna soda, vidim da Sandra nema vremena pa sam ja uskocila.

      Izbriši
  19. Znači, na 0,7l ulja ide čitava bočica eteričnog ulja? Zašto mi se to čini puno?

    I još jedno pitanje- gdje je najpovoljnije kupovati palmino ulje?

    OdgovoriIzbriši
  20. je li doro u sapun stavljati eterična ulja na kojima piše da se ne trebaju stavljati izravno na kožu? unaprijed hvala ;) pohvale za blog

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jedino se lavanda i čajevac mogu stavljati izravno na kožu, druga eterična ulja ne. Ali ako u sapun dodate nekoliko ml et. ulja onda je ono dobro razrijeđeno i može. Pročitajte gdje sam pisala o eteričnim uljima. Ulja za aroma lampe i slična ne smijete stavljati u sapun ako ste na njih mislili.

      Izbriši
  21. Mogu li se u sapune stavljati hirolati (cvjetne vodice) za miris? Ne znam kakva im je jačina mirisa u odnosu na eterična ulja :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hidrolat neće mirisati kao et. ulje, ono je ipak koncentrirano.

      Izbriši
  22. Pozdrav iz Novog Sada :)
    Fantasticni ste!!!

    OdgovoriIzbriši
  23. pozz svima dosta sam razumela,ali mi nije jasnokad izlivam sapun u plasticni kalup,tj recimo u kalupe za kolace,u raznim oblicima dali je potrebno obloziti kalup sa nekom folijom ili sa necim da mi se nebi zalepilo da bih lakse izvadila sapun iz kalupa,hvala puno...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ako su ti silikonski ne moras nista ali ako su ti metalni stavi prozirnu foliju-

      Izbriši
  24. Ja pravim sapune za sebe vec dvije godine od maslinovog i palminog ulja,al nikako da uskladim odnos ta dva ulja.Isla sam na pola masl. pola palminog ulja pa su sapuni meksi nego sto bih zeljela.Zna li ko dobar recept od ta dva ulja.Na kraju dodajem eter.ulje.pozzz

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. uradi po Sandrinom receptu ...ispoštuj nsve kako treba i nema problema.

      Izbriši
  25. Sve pohvale za ovako deteljno objašnjenje i ideju. Uspjela sam napraviti sapunčiće tvrdi su i sve. Samo mene zanima kako da ja znam kad će sapun biti zreo(imam pH listice) tj. spreman za upotrebu.I da li ce umotavnje u prijanjajuću foliju omesti ili usporiti proces sazrjevanja sapuna? Lijep pozdrav iz snježnog Sarajeva :D

    OdgovoriIzbriši
  26. kako dobiti boju cvijeta lavande ili stabljike i sto znaci *napustiti* i kada to ponovno dodajem smijesi od koje sam uzeo?

    OdgovoriIzbriši
  27. Da li se u postocima puno gubi susenjem sapuna u peci ?

    OdgovoriIzbriši
  28. Da li mogu umjesto destilirane vode koristiti srebrnu vodu? Otopinu srebra u destiliranoj vodi?

    OdgovoriIzbriši
  29. Ja sam negde pročitala da ne smije,ali opet malo progooglajte.

    OdgovoriIzbriši
  30. Pozdrav. Planiram napraviti sapun ali mi nikako nisu jasne mjere,sto vise citam,vise me zbunjuje. Molim vas da mi pojasnite sta predstavlja stavka "popust 8%" ? Izvazem kausticnu sodu,ulje i sad me taj popust zbunjuje. Unaprijed hvala na odg.

    OdgovoriIzbriši
  31. Pozz zelim napraviti ovaj sapun ali nemam maslinovo? Moze neko drugo( suncokret,ricinus, kakao, kokos) koje trenutno imam i u kojoj gramazi? I jos me zanima kada radim preko kalkulatora online i navodim masnoce i trebam navesti koliko g dali stavim koliko hocu ili imam ili ima bas po pravilu koliko trebam i koje kombinacije mogu koje ne. Ja sam onako otprilike stavila koliko cega imam i izbacilo mi je koliko luzine trebam.. To je onda ok ili?

    OdgovoriIzbriši
  32. Počela sam da pravim sapune.Imam želju da napravim sapun sledećim sastojcima :300 grama kokosovog ulja i 450 grama suncokretvog ulja. Kalkulator je izračunao da mi treba 111,45 grama sode i 247,50 grama vode.Problem je to što moja digitalna vaga ne može da izrazi masu u decimalima nego u celim brojevima. Šta da uradim

    OdgovoriIzbriši
  33. Molim da mi kažete da li se pri izradi sapuna mogu koristiit boje za uskršnja jaja.Hvala

    OdgovoriIzbriši