ponedjeljak, 15. kolovoza 2011.

SAPUN S MIRISOM LIMUNA

SASTOJCI:
Palmino ulje                300g
Kokosovo ulje             100g
Kikirikijevo ulje           100g
Maslinovo ulje             100g
Ulje kukuruznih klica   100g

NaOH              98g
Voda              231g

Ukupno         1029g
Popust               8%

Eterično ulje limuna  10 ml
Kurkuma               1 žličica



POSTUPAK:
Slijedimo osnovne upute KAKO NAPRAVITI SAPUN 

1. Pripremimo kalup
2. Izvažemo vodu    

3. Izvažemo kaustičnu sodu


4. Ulijemo sodu u vodu i lagano miješamo da se soda otopi















5. Dok se soda hladi izvažemo ulja

6. Ugrijemo ulja
7. Kada se ulja ugriju a soda ohladi na istu temperaturu ulijemo otopljenu sodu u ulja











8. Miješamo štapnim mikserom dok smjesa ne postigne trag


9. Dodamo eterična ulja i boje















10. Još malo promiješamo, ulijemo u kalup i zamotamo ručnikom

11. Nakon 24 sata, sapune režemo i ostavimo ih da sazriju 4-6 tjedana

33 komentara:

  1. napokon!!
    obožavam natur sapune i već duže vrijeme sama želim napraviti svoj sapun, pa kao i sandra šetem po netu i nigdje nemogu naći upute za totalne poćetnike. Ovo je taman ono što meni treba step by step sa slikom. Uskoro krećem u izradu svog sapuna samo da nabavim sastojke pa se čujemo kako je ispalo. Još jednom bravo

    OdgovoriIzbriši
  2. Baš mi je drago da ti je moj blog koristio.
    Svakako javi kako ti je ispao sapun.
    To ti je kao i s kolačima, ako radiš točno po receptu sigurno će ti uspjeti! Samo pazi da smjesu ne izliješ prerano u kalup da ne dođe do separacije (odvajanja sode od masnoće). Isto kao kad miksaš kremu za kolače, ne smije biti niti jako rijetka niti jako gusta. Najbolje ti je da kreneš s nekim jednostavnijim receptom s jeftinijim sastojcima.

    OdgovoriIzbriši
  3. gotovo, uspjela sam moj prvi sapun se suši!
    koristila sam palmino, kokosovo i maslinovo ulje. Sapun je sjajan i dobre je tvrdoće jedino mi se ne sviđa miris nekako je na bakin sapun za veš. Koristila sam cimet i čokoladu, neznam koliko tih sastojaka ide pa sam možda stavila premalo. Nema veze jako sam zadovoljna jer cijeli postuppak je vrlo jednostavan. Slijedeći je na redu sapun od lavande pa se čujemo kako je ispao. pomozi mi malo oko savjeta sa moirisima jer voljela bih da mirišu lijepo da imam pun doživljaj

    OdgovoriIzbriši
  4. Ma bravo!!!!! Dok ga miješaš kada počne saponifikacija on ti malo ima taj miris ali se kasnije izgubi ako dodaš neko eterično ulje koje svojim mirisom prevlada. Nisam skužila jesi li dodala eterično ulje?
    Čokoladu, cimet i sl. možeš odokativnom metodom, ako želiš slabiju boju dodaš manje za jaču obrnuto. Ali to ćeš već vidjeti u praksi. Važno da si prvi napravila, dalje ćeš sve lakše i lakše.
    Javi za lavandu i obavezno dodaj eterično ulje (ne previše niti premalo)
    Moje mišljenje je da je najvažnija kvaliteta i to što znaš što koristiš. I nikako ih ne suši na suncu!!!

    OdgovoriIzbriši
  5. Oh, zaboravila sam napisat da sam stavila eterično ulje naranče i cimeta inspirirali me božićni kolačići i definitivno sam stavila premalo naranče. Doduše kako sapun dozrijeva (evo već 3 dana) popravlja mu se i miris - sve više miriše na čokoladu i cimet. Tko zna kakva će se slastica razvit za tri tjedna

    OdgovoriIzbriši
  6. I ja sam prije par dana radila male sapune u obliku medvjedića, srca, zvjezdica... sa kalupima za medenjake. Brzo će i Božić pa nek budu spremni!!!
    Eterična ulja limuna, naranče vrlo brzo ishlape. Inače kad stoje 4-6 tjedana sva malo izgube miris pa pomisliš da je premalo. Onda ih spakuješ u najlon vrećice, kad otvoriš vrećicu nakon par dana osjetiš miris. Ustvari miris ishlapi s površine ali kad ga smočiš pri upotrebi rastopi se gornji sloj i oni opet mirišu. Ne brini vidjet ćeš kad ih nakon sušenja staviš u vrećicu! Inače ti je i dosta važno kakvo ulje staviš, na žalost prodaje se svašta. Ja kupila neki limun kao hrvatsko domaće.... ma uopće nije dobro.
    Sigurna sam da će biti baš prava slastica kad se osuše!!! Kad ih probaš obavezno javi, baš sam znatiželjna!
    Jesi radila lavandu?

    OdgovoriIzbriši
  7. Nisam još jer mi je ludnica doma oko jesenskih upisa na faks i škole pa kad to prođe i sve uđe u kolotečinu tada ću na posao. Javim kako je ispalo. Što se tiće ulja kupila sam u apoteci i trgovini zdrave hrane provjerene marke. Ali nadam se da će biti kako si navela da sušenjem miris ishlapi sa površine, a ostaje u dubini. Bila sam danas na Trgu gdje se odvija sajam hrvatskih proizvoda i baš sam išla mirisat sapune koji se tamo nude. Priznajem da me nisu oduševili jer svi imaju manje više isti miris - na sapun sa vrlo slabom notom eteričnih ulja osim jednog koji me oduševio, a to je sapun sa matičnjakom. Miriše prekrasno kao da je sad ubran. Jedan od slijedećih izleta će bit izrada i takvog sapuna samo kaj je ulje preskupo ali vrijedi pokušat.

    OdgovoriIzbriši
  8. Moja kćerka je donjela ulje od ruže da joj napravim sapun. Meni ruža baš ne odgovara. Miris je dosta ishlapio iz sapuna ali kad sam ga probala, namočila u vodi ne da miriši sapun nego i ruke poslije pranja!!! Nažalost kod et. ulja je tako, što skuplja to bolja. Ako želiš da miriše moraš stavit dobro.
    Kad radiš malo i za sebe možeš si priuštiti nešto što ti se sviđa!!!

    OdgovoriIzbriši
  9. Da li je upotreba štapnog mixera obavezna? Ili može i ručno mješanje?

    OdgovoriIzbriši
  10. Da li Vi koristite Zvijezda Palmino ulje? Mislim, da li je moguće koristiti to ulje kao Palmino? Hvala :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Recept se cini dobar jos jedino ostaje isprobati ga....
    Puno hvala

    OdgovoriIzbriši
  12. Blog je kreativan i inspirativan, od mene ima najvišu ocenu. Ali pošto sam nov u svemu ovome imam jedno pitanjce: Da li se ovi sapuni koriste i za pranje lica ili samo za telo?

    OdgovoriIzbriši
  13. I ja namjeravam poceti s izradom sapuna pa imam neke nedoumice:)
    Mogu li koristiti stapni mikser koji inace koristim u kuhinji, odnosno mogu li hranu koju jedemo i sapun miksati istim mikserom
    Gdje se kupuju sva ta ulja, ima li ih u vecim samoposlugama ili
    samo u nekim specijaliziranim ducanima?

    OdgovoriIzbriši
  14. I jos samo gdje mogu kupiti PH trake?

    OdgovoriIzbriši
  15. Pozdrav. Interesuje me na kojoj temperaturi se spajaju ulja i soda? Šta se dešava kada se soda na početku doda u vodu, da li se ta voda zagrijava sama od sebe pa se onda hladi? Da li se ulja u početnoj fazi zagrijavaju do ključanja? Hvala mnogo na odgovorima. Lijep pozdrav. :-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. spajanje ulja i tekućine na oko 40 stupnjeva

      reakcijom lužine stvara se visoka temparatura.Voda u kojoj se otapa treba biti što hladnija.Pričekati da se ohladi

      ulja se griju do potrebne temperature,ulja na visokim temp.gube neka svojstva.


      koristiti zaštitnu opremu

      Izbriši
  16. kakvu zastitnu opremu

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. http://domaci-sapuni.blogspot.com/2011/07/natrijev-hidroksid-naoh.html

      pogledaj ovdje

      Izbriši
  17. Zaštitne naočale,pregaču,odječu dugih rukava i rukavice :)

    OdgovoriIzbriši
  18. treba mi vasa pomoc.moja mama je pocela da pravi prirodne sapune i nama se bas dopadaju a i drugima ali ne mirisu..kad smo bile u deltu neka ih zena prodaje i njeni mirisu predivno ali bukvalno.kako je to postigla? npr od cimeta joj mirise divno a nama se jedva osjeti miris... da napomenem,stavljamo onaj cimet iz kesice ...gdje da nabavimo te mirise? radujem se vasem odgovoru.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Posto niko ne odgovara nadam se da ne smeta da se i ja ukljucim.Da biste dobili lijep miris morate koristiti etericno ulje cimeta a zacin cimet sluzi samo da se dobije smedja boja.Pozdrav i sretno sa sapunima

      Izbriši
  19. Pozdrav,htela sam da vas pitam za miris sapuna zasto mi se ne oseti nakon procesa sazrevanja,stavljam i etericna ulja ali ona prosto izblede-izvetre... Na primer,sapun sa limunom gde stavim celu bocicu etericnog ulja limuna cak i narendam limunovu koru i kao da sve izvetri :( Da li je do kolicine etericnog ulja,ili proizvodjaca,da li da kupujem skuplja etericna ulja...inace struktura je odlicna,pratila sam po vasem receptu neke. :) Nadam se da mi mozete pomoci.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Limun istina malo brže ishlapi ali kad sapun zamotate nakon sušenja u najlon kasnije će opet mirisati. Na linku koji sam stavila kalkulator za sastojke sapuna, na toj stranici imate i kalkulator eteričnih ulja pa možete pogledati. Prvo probajte nakon sušenja staviti sapune u najlon. kad ih kasnije izvadite mirisat će. Ako ne bude tako probajte neko drugo ulje. Nije uvijek pravilo da je ono najskuplje i najbolje pa isprobajte ali imajte na umu da je limun malo slabiji od npr. lavande.

      Izbriši
  20. Pozdrav! Morat ću probati ovaj recept! Zbilja izgleda super! A sada se bacam na zdrave namirnice i sapune. Samo me zanima isušuje li kožu? Iako pretpostavljam da ne zbog svih tih ulja. Može li se ubaciti i kozje mlijeko?

    OdgovoriIzbriši
  21. Pozdrav, planiram da malo mućkam i pravim prirodne sapune, imam jedno pitanje vezano za sam miris sapuna, ukoliko koristim eterično ulje koliko dugo će sapun zadržati miris i kakav će intenzitet mirisa biti, pošto sam na nekim mjestima pročitao da saponifikacija unisti mirise, unaprijed hvala

    OdgovoriIzbriši
  22. Mene interesuje zbog čega niko ne koristi Kalijum Hidroksid? Posto sam čuo da je on čak možda i bolji od NaOH . U čemu se proces proizvodnje razlikuje ako se umesto NaOH upotrebi KOH?

    OdgovoriIzbriši
  23. ... sandra hvala za blog ... krasan je ... vec duze vremena se ja spremam pokusati napraviti sama svoj sapun ... i konacno sam se sinoc odvazila ... i čini mi se da nisam bas najbolje to napravila ... pravila sam (maslinovo, kokosovo i palmino ulje) ... i sve sam ja to polako ... al na kraju nakon sat vremena mjesanja smjesa nije bila kao puding nego malo rjeđa ... posto sam se umorila mjesajuci (mjesala sam plastičnom pjenacom a ne stapnim mikserom) ... sam to sinoc izlila u kalupe umorila se vise mjesati ... jutros sam morala virnuti i smjesa se stisnula ... veceras bi ih trebala izvaditi iz kalupa ... jel pogresno to sto sam mjesala pjenacom a ne stapnim mikserom ... javit cu kako je ovo ispalo ... al planiram opet veceras probati ponovo ... jedva čekam ...
    ivana

    OdgovoriIzbriši
  24. Divan blog,svaka cast,mene zanimaju ovi termometri jedan je za sodu a drugi za ulja i gdje se mogu nabaviti...hvala jos jednom na korisnim savjetima za nas pocetnike

    OdgovoriIzbriši
  25. Jedno pitanje, poceo sam da pravim sapuncice ali kada se sapun osusi u kaliou nakon 24 sata ss pojavi nesto belo na vrhu sapuna......u cemu je problem? Hvala unapred... pozdrav:)

    OdgovoriIzbriši
  26. Da li mi možete napisati može li se farba za uskršnja jaja koristiti za bojanje sapuna?! Hvala

    OdgovoriIzbriši