petak, 3. kolovoza 2012.

CPOP (Cold Process Oven Process) ili metoda izrade sapuna pečenjem u rerni


CPOP metoda je novija metoda izrade sapuna a negdje je između hladnog i toplog postupka.
Recept i postupak radimo kao i za hladnu metodu pa je izlijevanje u kalup vrlo jednostavno.
Nakon izlijevanja u kalup "pečemo" ga u rerni pa je sapun spreman za upotrebu već drugi dan.
Osobno ne volim toplu metodu izrade sapuna jer zahtjeva puno vremena a sapunska smjesa je dosta tvrda. Upravo zbog toga mi se ova metoda sviđa jer je vrlo praktična i brza, pečenje je dovoljno samo povremeno nadgledati, smjesu ne treba miješati a sapuni budu odmah za upotrebu.
Ova metoda nije baš dobra za mirise jer neka eterična ulja na višim tempereturama hlape pa treba paziti koja ulja dodajemo. Iz ovog razloga ovom metodom radim samo Kastiljanski sapun  bez eteričnih ulja.



POSTUPAK:
  1. Pripremimo  RECEPT za sapun kao i za hladnu metodu
  2. Slijedimo osnovni postupak KAKO NAPRAVITI SAPUN sve do točke 8.
  3. Nakon točke 8. smjesu izlijemo u kalup najbolje silikonski.






  4. Smjesu "pečemo" u rerni 3-4 sata na temperaturi 85-95ºC. Većinom rerne nemaju baš precizan termostat pa je dobro upotrijebiti termometar za pečenje u rerni i pomoću njega precizno regulirati temperaturu.



















  5. Ostavimo sapun u rerni da se dobro ohladi







  6. Nakon 24 sata ga vadimo iz kalupa ostavimo još malo na zraku da se prosuši, testiramo ph i koristimo.





Broj komentara: 9:

  1. Pozdrav, prvi put sam krenula da pravim sapun,
    i odlucila sam se da ga pecem.
    Smesa je izgledala divno, i ne znam kad u kom trenutku je postala na pogled nekako...hmm,sundjerasta, kao ti Vasi gore na slici,u rerni, i malo su narasli.
    Zanima me zasto dobijaju tu strukturu,sundjerastu,izgleda kao neka pena sita?
    Vidim da Vas sapun posle izgleda "normalno",sta se posle desava,kako povrati taj gladak izgled?
    I koliko dugo mu treba posle da se stegne?
    Hvala unapred.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja sam imala isti problem. Ne znam gde sam pogresila...

    OdgovoriIzbriši
  3. Vjerojatno je temperatura u rerni bila previsoka pa su postali pjenasti cijeli a ne samo na vrhu!

    OdgovoriIzbriši
  4. Ja sam pre oko 5 nedelja pravila sapune hladnim postupkom i smesa je ispala sasvim ok... medjutim od pre neki dan su poceli da se znoje ... odnosno sitne kapljice masnoce seu se pojavile po njima ... da li je to u redu ili nesto nedostaje? Hvala unapred! pozzz Milica

    OdgovoriIzbriši
  5. Presrecna sam, jedva cekam da napravim svoj prvi sapun, HVALA VAM STO POSTOJITE!

    OdgovoriIzbriši
  6. pozdrav iz novog Sada, vec sam par puta sve iscitala i svaka cast na trudu :) da li je neko pokusao sa pecenjem sapuna? ja sam napravila vec par tura hladnim postupkom i sada bih da se oprobam u CPOP :D pa ako moze neki savet ili iskustvo bila bih vam jako zahvalna

    OdgovoriIzbriši
  7. Sve pohvale za sajt, pisanje i komentare. Dobro ste nam došli u grupi Hemija sapuna, ako imate vremena i želje da pomognete svojim savetima. Srdaćan pozdrav. Zoran
    Link je https://www.facebook.com/groups/Hemijasapuna/

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Poslala sam Vam zahtjev za grupu. Rado bi pomogla ako mogu :-)

      Izbriši
  8. Pozdrav svima, hvala na korisnim informacijama, puno sam naučila.
    Imam pitanje: Da li se sapun može staviti u pećnicu kad se stvrdne i izvadi iz kalupa? Samo da se dodatno posuši, pretpostavljam da bi bilo brže gotov nego kad se stavi u tekućem stanju. Hvala.

    OdgovoriIzbriši