nedjelja, 24. srpnja 2011.

ULJA/MASNOĆE:

Ulja su osnova sapuna. Svako ulje/ masnoća ima određena svojstva i prema njima se koristi.

SAPONIFIKACIJSKI FAKTOR (SAP) je broj koji govori kolika količina lužine je potrebna da bi se saponificirala određena količina i vrsta ulja.





ULJE
SAP
NaOH
SPOSOBNOST ČIŠĆENJA
SPOSOBNOST PJENJENJA
STABILNOST PJENE
HRANJIVI EFEKT NA KOŽU
TVRDOĆA SAPUNA
Maslinovo
(olive oil)
0.1355
Dobra
Mala
Niska
Odličan
Mek
Kokosovo ulje
(coconut oil)
0.1911
Odlična
Velika
Niska
Isušujući
Tvrd
Palmino ulje
(palm oil)
0.142
Odlična
Mala
Visoka
Ništa posebno
Tvrd
Kikirikijevo ulje
(peanut oil)
0.137
Vrlo dobra
Mala
Visoka
Odličan
Mek
Sojino ulje
(soybean oil)
0.1359
Dobra
Mala
Visoka
Ništa posebno
Mek
Bademovo ulje
(sweet almond oil)
0.1373
Dobra
Mala
Visoka
Najbolji
Mek
Jojobino ulje
(jojoba oil)
0.0695
Vrlo dobra
Mala
Visoka
Odličan
Mek
Avokado ulje
(avokado oil)
0.1337
Vrlo dobra
Velika
Niska
Najbolji
Mek
Ricinusovo ulje
(castor oil)
0.1286
Vrlo dobra
Velika
Visoka
Odličan
Mek












MASLINOVO ULJE
Najstarije poznato ulje za izradu sapuna. Pogodno za novorođenčad i sve koji imaju problema sa kožom. Sapun sa više od 50% maslinovog ulja naziva se kastilijanski. Bogato je antioksidansima i vitaminom E. Ima hranjiva i protuupalna svojstva. Osim za kožu hranjivo je i za kosu pa se dodaje i sapunima za kosu. Pogogno je za liječenje psorijaze, ekcema, dermatitisa.... Ne pjeni se pa mu je potrebno dodati druga ulja radi bolje pjene.. Sapun od maslinovog ulja je mek i potrebno mu je duže vrijeme da stvrdne.

KOKOSOVO ULJE
Sadrži laurinsku kiselinu pa ima dobro antibakterijsko djelovanje, fitosterole koji su zaslužni za protuupalno i regenerativno svojstvo, minerale željezo, cink....
Daje tvrd sapun pa se dosta koristi u izradi sapuna. Ima veliku sposobnost čišćenja i daje bogatu pjenu.
Kod nas je dosta skupo i dostupno samo u specijaliziranim dućanima. Na temperaturi većoj od
23 ºC postaje tekuće. Na nižim temperaturama postaje kruto pa ga tada nazivamo kokosova mast.

PALMINO ULJE
Sadrži prirodni glicerin, beta karoten, vitamin E. Daje tvrd sapun a pošto je puno jeftinije od kokosovog ulja može se koristiti za dodavanje u većem postotku. Ima veliku sposobnost čišćenja ali za hranjivost potrebno mu je dodati neka druga ulja.
Jeftino je i dostupno u skoro svakom dućanu.

KIKIRIKIJEVO ULJE
Ima visok sadržaj vitamina E i pogodno je za sve tipove kože. Dobro čisti kožu, daje kremastu pjenu ali je vrlo mek pa ga je preporučivo u sapun stavljati do 10%.
Ljudi alergični na kikiriki ne smiju koristiti niti sapun s kikirikijevim uljem.

SOJINO ULJE
Sadrži lecitin, vitamine E, B6 i K1. Iako ga je vrlo jednostavno i jeftino nabaviti. Oporavlja umornu i oštećenu kožu.

BADEMOVO ULJE
Odlično je za iziritiranu i grubu kožu. Sadrži vitamine A, B1, B6 i E. U sapun se često dodaje za zrelu kožu lica. Ne treba ga stavljati u velikim količinama. Hrani kožu posebno suhu i osjetljivu pa je dobro i za bebe, kod ekcema, suhe i upaljene kože.

JOJOBINO ULJE
Jojobino ulje je u stvari tekući vosak. Često se dodaje u sapune zbog svoje hranjivosti. Dodaje se i u sapune za kosu jer kosi dodaje sjaj. Pogodan je za sve tipove kože kao i za kožu sklonu aknama. Ima protuupalno djelovanje. Blagotvorno je kod psorijaze, ekcema, dermatitisa.. Vrlo je stabilno i često se koristi da produži vijek trajanja drugim uljima.

AVOKADO ULJE
Sadrži vitamine A, B1, B2, D i E. Pantotensku kiselinu,lecitin. Hidratizira i njeguje kožu, povećava broj kolagena u stanici kože zbog lakog prodiranja u nju zbog čega ima veliku sposobnost regeneracije i podmlađivanja. Zbog visokog sadržaja hranjivih tvari često se dodaje u sapune za lice.

RICINUSOVO ULJE
Povećava hidratantna svojstva i ljekovitost sapuna pa se osim za sapune koristi i za izradu kozmetike jer ne uzrokuje akne.
Povećava pjenušavost sapuna ali daje vrlo mek sapun pa ga treba stavljati u manjim količinama (10%)

Za dobivanje tvrdih sapuna koristimo zasićene masnoće koje su većinom u krutom stanju – na višim temperaturama postaju tekuća (kokosovo, palmino ulje). Nezasićene masnoće daju mek sapun pa ih za dobivanje tvrdih sapuna mješamo sa zasićenim masnoćama.
Da bi sapun bio dovoljno tvrd potrebno je 50-60% zasićenih masnoća.

Rafinirana ulja pogodnija su za izradu sapuna od ekstradjevičanskih ulja ne samo zbog cijene već i zbog bolje reakcije s lužinom.

Svinjsku mast koristim samo za sapune za veš. SAP 0,1388


Broj komentara: 30:

  1. Gdje se mogu kupiti sva ta ulja u RH - ona malo manje poznata , i po kojoj cijeni ?

    OdgovoriIzbriši
  2. neka u Plodinama- grožđe kikiriki, kokosovo laneno sezamovo- bio&bio, ricinusovo u ljekarni. Pogledaj u većim marketima možda imaju i drugi. Kod nas ima samo u Plodinama.

    Cijene od 30 kn/l do 50 kn/dl kako koje.

    OdgovoriIzbriši
  3. pozdrav još jednom
    negdje sam na vašem blogu čitala da ulja uglavnom kupujete u Italiji i po povoljnijim cijenama . Imam tu mogućnost da odem do Italije i sama ja kupim ta ulja koja mi trebaju jer je ovde npr. jako puno cijenjeno . Volila bi ako biste mi mogli reći gdje točno kupujete u Italiji ulja , bila bi vam puno zahvala.
    Još jednom hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Oprostite što nisam ranije odgovorila, nisam bila doma.
      U Trstu sam kupovala u Torri di europa imaju jako jako jeftino kokosovo rafinirano ulje dolje u supermarketu desno gdje se prodaju začini (oko 2 eura). Ili u bilo kojem većem supermarketu. U Kopru u Tušu također na odjelu zdrave hrane imaju kokosovo ekstradjevičansko puno jeftinije nego kod nas a i veća je teglica. Treba pogledati po supermarketima nekad negdje imaju akcije. Ja ih uvijek obiđem više pa nađem. Zadnji put kad sam bila kupila sam vrlo povoljno sezamovo ulje (kod nas je 0,5 l 70 kn tamo sam platila oko 4-5 eura). Kad naletim na akciju kupim si veće zalihe tako da imam za duže vrijeme.

      Izbriši
  4. ok . Hvala Vam puno. puno ste mi pomogli ! Kada skupim sve sastojke , a to bi tribalo biti kroz tjedan dana , uredno ću Vam se javiti kako proces napreduje :-)))))))

    OdgovoriIzbriši
  5. Dobar dan.
    Ja kupujem kokosovo, avokado ulje, ricinusovo ulje i jojoba ulje kod jednog bracnog para koji se ionace bavi proizvodnjom prirodne kozmetike.
    Oni imaju sve za proizvodnju sapuna, krema, losiona..Imaju takodje shea butter, kakao butter, beli vosak..etericna ulja
    Evo vam njihov broj 064 2119545
    Izuzetno su povoljni
    Sve najbolje

    OdgovoriIzbriši
  6. Srdacan pozdrav!
    Pocetnik sam u izradi prirodnih sapuna a vas blog je fantastican, sve na jednom mjestu.
    Za rublje zelim raditi sapun od svinjske masti a kako jos nisam nasla dobar recept bila bih vam neizmjerno zahvalna kada biste mi napisali svoj, normalnoo samo ako vam to ne predstavlja problem.
    Unaprijed hvala i svako dobro zelim!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Recept si možeš napraviti sama. Upute imaš na IZRAČUN SASTOJAKA ZA SAPUN. Mast (na kalkulatoru "Lard") ima SAP 0,1388. Ja sapunu za veš ne stavljam popust jer on može biti malo "jači" ali ti možeš ako želiš. Npr. 1000 g masti, 138 g NaOH, 330 g vode. Ti si možeš u kalkulator ubaciti i drugu količinu masti pa će ti automatski izračunati i količinu ostalih sastojaka u ovom slučaju vode i sode. Javi kako je ispalo!

      Izbriši
    2. Pono ste mi pomogli, hvala vam.
      Jos me zanima mogu li sapun od svinjske masti raditi hladnim postupkom ili mora biti radjen toplim postupkom.
      Jedva cekam da ga napravim a zbog hrpe poslova nikako da dodje na red pa kad konacno uspijem javit cu se obavezno.
      Pozdrav

      Izbriši
    3. Naravno da može i hladnim postupkom. Samo treba duže čekati da se može koristiti :-)

      Izbriši
  7. Sandra, blog je super.

    Imam pitanjce, tj. neki savjet ako možeš udijeliti.
    Baš sam jučer radila deterdžent za pranje rublja i nešto je pošlo po zlu. Pratila sam recept za hladni postupak, sve sam dobro izvagala...ali 5 sekundi nakon što sam dodala NaOH+destiliranu vodu u svinjsku mast, smjesa je postala kruta (poput bijelih žganaca) i nije se dala mješati. Ima li neka caka oko svinjske masti? Ne znam što da napravim sad s tom smjesom...ima 1,4kg.

    OdgovoriIzbriši
  8. Da li ti je mast bila iste temperature kao otopina? Jesi li dodavala otopinu polako i pritom miješala kuhačom? Možda ti je smjesa bila prehladna? Ništa posebno oko svinjske masti meni ispadne potpuno normalno kao i svaki drugi sapun. Napiši recept pa da vidim da nisi tu pogriješila. A ništa baci to mast bar nije tako skupa pa i nije neka velika šteta

    OdgovoriIzbriši
  9. super ,sve što mi treba je tu hvala

    OdgovoriIzbriši
  10. Pozdrav...
    Nije mi samo jasna gramaza za gore prikazane sastojke,ulje i kiselina?
    Npr,kolicina kiseline u gramima deluje na koliko grama ulja?
    Ne znam da li sam bas jasna :)

    OdgovoriIzbriši
  11. pozz
    da li se u spravljanju sapuna moze koristiti palmino ulje ali ono rafinirano u metalnim kontejnerima od 3 litra.to je inace ulje za przenje kako pise na ambalazi a proizvodi ga "zvijezda"

    OdgovoriIzbriši
  12. Sandra,sta reci osim hvala za ovaj blog. Veliki pozdrav i sve najbolje

    OdgovoriIzbriši
  13. koji su mirisi najpostojaniji u saponifikaciji kod hladnog postupka,meni se nekako izgubi miris a koristim etericna ulja iz apoteke

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja najviše volim lavandu pa ulje kupujem kod jedne gospođe koja uzgaja lavandu. Ostala kupujem kod MB travarstva njihova su mi nekako najbolja. Nažalost danas više nije pravilo da je u apoteci sve i najbolje. Kada sapun stoji mirisi kao da ispare ali nakon što su se dobro osušili treba ih zamotati u najlon jer mirisi ispare samo s površine. Kada ih nakon nekog vremena izvadiš iz najlona vidjet ćeš da lijepo mirišu.

      Izbriši
  14. Ako stavim macerat, da li on ide u količinama malim kao eterična ulja ili kao jedno on osnovnih ulja?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bolje je dodati macerat u trag,u suprotnom soda uništi sve što je u njemu dobro. To je moje mišljenje!

      Izbriši
    2. Dobar dan na početku sve pohvale za blog. Fantastičan je.
      Molim smo informaciju koliko macerata stavljamo u trag?

      Izbriši
  15. Da li se u izradi sapuna može koristiti i Zvijezdino sundokretovo ulje (za prehranu)?

    OdgovoriIzbriši
  16. Naravno da može Zvijezdino suncokretovo ulje, njegova SAP je 0.1358

    OdgovoriIzbriši
  17. Molim da mi pojasnite kako tretiramo macerat nevena kojeg bih umješala u sapun? Kolika je preporučena količina? Tretiram li to kao ulje (bazu) ili može samo u talog.
    Planirala sam staviti 50 g na 900 g raznih ulja.

    OdgovoriIzbriši
  18. Želio bih napraviti sapun s pčelinjim vosokom, medom i propolisom pa me zanima da li imate iskustva s pravljenjem takovog sapuna?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ako želite sapun sa takvim sastojcima, morate dodati barem neko ulje po želji, preporučio bih vam suncokretovo, maslinovo ili bilo koje drugo ulje koje koristite u prehrani (bučino, kukuruzno...). Zatim u jednu zdjelu dodajte podjednako ulja i pčelinjeg voska u komadićima. npr. 250 ml ulja i oko 50-80 g pčelinjeg voska. To sve 1 minutu istopite u mikrovalnoj pećnici. U drugu zdjelu dodajte 150 ml destilirane vode i 50 g sode bikarbone i 20 g limunske kiseline. To dodajte u smjesu s uljem. Zatim dodajte 2 velike žlice meda i sve promješajte štapnim mikserom. U smjesu dodajte 10-15 kapi propolis-ulja ili 1-2 veće žlice propolis-praha (možete dodati ako imate 1 manju žlicu propolis-masti).

      Izbriši
    2. Smjesu voska i ulja samo malo manje topite u mikrovalnoj, jer ulje ne smije biti previše zagrijano. Koristite prehrambena ulja, nemojte koristiti kokosovo jer će te kada pomiješate kokosovo ulje i vosak dobiti smjesu balzama-kreme za usne. Ako imate samo kokosovo ulje u kući, onda ga možete iskoristiti u razmjeri: 3 veće žlice kokosovog ulja i 50-60 g pčelinjeg voska. Kad sodu i limuntus rastvarate u vodi, bitno je da se one dobro otope i rastope.

      Izbriši
  19. Ulje trebate zagrijati na otprilike 35-40 C stupnjeva.

    OdgovoriIzbriši
  20. Da li je netko isprobao kombinaciju suncokretovog i kokosovog ulja kod izrade sapuna? Unaprijed zahvalna😊

    OdgovoriIzbriši